3. Sayfa:
banner175
15 Mayıs Milli Mücadele Günü'nün 102'nci yılı kutlanıyor
Asırlık gururu yaşayan Denizli, 15 Mayıs Milli Mücadele Günü’nü kutluyor. Denizli prokotolü de bu özel gün ile ilgili mesajlar paylaştı.
İşte o mesajlar:
ALİ FUAT ATİK (DENİZLİ VALİSİ)
“1.Dünya savaşı sonrasında topraklarımıza göz diken düşmanlara karşı ilk kitlesel tepkilerden biri de İzmir’in işgalinden yalnızca dört saat sonra Denizli’de Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde Millî Mücadele ateşi olarak yakılan Bayramyerindeki miting, bağımsızlığa âşık bir milletin olağan bir tepkisi olarak büyük bir destek bulmuştur.
Müftü Ahmet Hulusi Efendi, 15 Mayıs 1919’daki fetvasında: “Silahımız olmayabilir, topsuz tüfeksiz, sapan taşları ile de düşmanın karşısına çıkacağız. İstiklal aşkı, vatan sevgisi hassasiyet şuurumuz ve kalbimizdeki iman ile mücadelemizin sonunda zaferi kazanacağız. Bu uğurda canını verenler şehit, kalanlar gazilerdir. Bu mutlak olarak cihad-ı mukaddestir.” demiştir.
Bu fetva ile birlikte Denizli, bağımsızlık meşalesi altında toplanarak tüm imkânsızlıklara rağmen Millî Mücadelenin ilk neferleri arasında onurlu yerini almış ve bağımsızlık mücadelesinde, Kuva-yi Milliye saflarına katılan Batı Anadolu illerinden biri olmuştur. O gün taşla, sopayla, orakla yokluklar içinde Millî Mücadeleye baş koyan Denizli halkı, tek bir düşman askerinin şehre girmesine izin vermeyerek Millî Mücadele ruhunun nişanesi olmuş ve tarihteki yerini almıştır.
Bizlere işgal edilmemiş bir kent bırakan ve bu uğurda omuz omuza ölüme yürüyen atalarımızın mirası olan vatan toprağında minnet borcumuzu ödeyebilmek için birlik ve beraberlik içinde, durmadan çalışmalıyız.
Hem maziye hem de atiye karşı taşıdığımız sorumluluk ağır ancak, bir o kadar da gurur verici. Yaşadığımız bu zor günlerde bu bilinçle her gün bir kademe daha yükselmek için neler yapabileceğimizin hesabını yapmalı, emanetçisi olduğumuz mirası bizden sonrakilere çok daha iyi koşullar altında teslim etmeliyiz.
Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, kurtuluş mücadelesinde Denizli halkına önderlik eden Müftü Ahmet Hulusi Efendi ile Millî Mücadele’nin bütün kahramanlarını, Ülkemizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve veren tüm Aziz Şehitlerimizi, Kahraman Gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”
GÜLİZAR BİÇER KARACA (CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI DENİZLİ MİLLETVEKİLİ)
Korkunun değil mücadelenin, esaretin değil cesaretin bu topraklarda tam bağımsızlık idealini gerçek kılması, tarihin bize öğrettiği en önemli gerçekliklerimizdendir. Direnenlerin, teslim olmayanların, bir ülkü peşinde yürüyenlerin ve her türlü zorluğa rağmen vazgeçmeyenlerin bize bıraktığı miras Türkiye Cumhuriyeti’dir.
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde Anadolu’da başlayan Kurtuluş Mücadelemizde Kuva-yı Milliye ateşi Denizli’de bundan tam 102 yıl önce Mayıs 1919’da yakılmıştır.
2007 yılına kadar 16 Mayıs olarak kutlanan, 2007 yılında siyasi bir karar ile Belediye Meclisinde 15 Mayıs olarak değiştirilen direnişin çoban ateşi, Bayramyeri Meydanı'nda Müftü Ahmet Hulusi önderliğinde yakılmış, Denizlimizin vatansever halkının kararlı duruşu ve Atatürk’e duyulan güven, sevgi ve saygı ile büyümüş, Denizlimiz Milli Mücadele'nin onurlu sayfalarında yerini almıştır.
Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Müftü Ahmet Hulusi'nin çağrısına ses veren tüm hemşehrilerimizin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, tüm Denizlili hemşehrilerimin Milli Mücadele Günü'nü kutluyorum.
Bağımsızlık ve özgürlük neferleri olarak bizler; tam bağımsız, laik ve demokratik bir ülke idealimizden ve Milli mücadele kahramanlarımızın miras bıraktığı mücadele geleneğimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Yolumuz her zaman esaretin değil cesaretin yolu olacak.
OSMAN ZOLAN (DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI)
"Vatanımızın şehir şehir işgal edildiği, aziz milletimizin özgürlüğüne kastedildiği bir dönemde tutsaklığa başkaldıran ecdadımız İzmir'in Yunanlılar tarafından işgal edilmesinden saatler sonra tavrını ortaya koymuş ve Milli Mücadele ateşini Denizli'de yakmıştır. Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde bir araya gelen atalarımız ülkemizde işgale karşı ilk direniş hareketini başlatmıştır. Denizli’de yakılan bu kıvılcım, bugün hür ve bağımsız yaşamamızın vesilesi ve başlangıcı olmuştur.
Nasıl ki 15 Mayıs 1919'da düşman postalını şehrine sokmayan Denizlimiz yüzlerce yıl önce de haçlı ordularına karşı aynı mücadeleyi sergilemiştir. Ecdadımız 1148 yılında Kazıkbeli Savaşı'nda, 1176 yılında Miryokefaon Savaşı'nda da vatanını kanının son damlasına kadar savunmuş ve bu kutsal toprakları asla terk etmemiştir. Ülkemizi paramparça ederek bayrağımızı, inancımızı, değerlerimizi yok etmek isteyenler 15 Temmuz 2016 hain kalkışmada bunu bir kez daha denemiştir. Ancak hesap edemedikleri tek şey, Türk milletinin şanlı ve şerefli tarihidir.
Bizlere düşen en büyük görev ise bu şanlı ve şerefli geçmişi yaşatmak, atalarımızın yaptığı gibi kanımızın son damlasına kadar vatanımıza sahip çıkarak bu kutsal toprakları gelecek nesillere sapasağlam bırakmaktır. Buna inancımız tamdır. Bu vesilelerle bir kez daha başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu kutsal topraklar için gözünü kırpmadan canını veren şehtilerimize sonsuz şükranlarımı sunuyor, her birine Yüce Mevla’dan rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun."
PROF. DR. AHMET KUTLUHAN (PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ)
“Mili Mücadele döneminde, vatanımızın her karış toprağında, aziz milletimiz bağımsızlık aşkıyla bir kurtuluş mücadelesi verirken 15 Mayıs 1919 tarihinde, İzmir’in işgalinin hemen ardından vatan sevgisini canından üstün tutan kahraman Denizli halkı, Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin önderliğinde toprağını savunmak üzere Denizli’de Milli Mücadele meşalesini yakmıştır.
15 Mayıs 1919 tarihinde ‘Sizlere vatanımızı düşmana teslim etmenin çaresiz olduğunu söyleyenler, düşman esareti altında olanlardır.’ diyerek fetva veren Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin bu konuşması Ege Bölgesi’ndeki Kuva-yı Milliye ve Milli Mücadele hareketlerinde bir dönüm noktası olmakla birlikte bölgenin düşmana karşı savunulmasında önemli bir bölgesel uyanıştır. 15 Mayıs 1919 tarihinde bağımsızlık meşalesi altında toplanan Denizli halkı, elinde bulunan tüm imkânları seferber ederek yine Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin ‘Silahımız olmayabilir. Topsuz, tüfeksiz olarak, sapan taşları ile de düşmanın karşısına çıkacağız.’ sözünden hareketle bu kutlu mücadeledeki yerini almıştır. O gün taşla, sopayla, orakla milli mücadeleye baş koyan kahraman Denizli halkı düşmanın bu topraklara ayak basmasına müsaade etmemiştir.
Denizli’mizde o tarihte yanmaya başlayan Milli Mücadele meşalesi, o günden bugüne yine aynı azim ve kararlılıkla yanmaya devam etmektedir. 15 Temmuz’da yaşadığımız hain darbe girişiminde de yine aynı ruh ile bağımsızlığına sahip çıkan kahraman hemşerilerimiz bu ateşin ilelebet yanmaya devam edeceğini dosta düşmana bir kez daha göstermiştir.
Denizli’de Milli Mücadelenin 102. yıl dönümünde bizlere bu vatanı emanet eden başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, verdiği fetva ile İlimizde Milli Mücadele meşalesini yakan Müftü Ahmet Hulusi Efendi ve Milli Mücadelenin kazanılmasında canlarını ortaya koyan aziz şehitlerimizi rahmet, şükran ve saygıyla anıyoruz. Ruhları şad, mekânları cennet olsun.
AVNİ ÖRKİ (PAMUKKALE BELEDİYE BAŞKANI)
“Bundan 102 yıl önce Yunanlılar İzmir’i işgal ettikten birkaç saat sonra Müftü Ahmet Hulusi Efendi tarafından düzenlenen miting milli mücadelenin adeta fitili ateşledi. 15 Mayıs tarihi hem Denizli hem de Türk tarihi açısından çok önemli. Zamanın mutasarrıfı, belediye başkanı, müftüsü ve ileri gelenleri ortak kararla, şehrin müftüsü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde düzenlenen mitingle başlayan vatan sevgisi, mili mücadele ruhu halen yaşıyor. Bunu en son 15 Temmuz’daki hain darbe girişiminde canlı olarak gördük. Denizli’mizden başlayan mili mücadele ruhu, Türk Ulusunu harekete geçirmesi adına bugün hala varlığını sürdürmektedir. 102 yıl önce yakılan diriliş meşalesi, Türk milleti var oldukça yanmaya devam edecektir. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kutlu mücadelenin büyük kahramanları olmak üzere bu cennet vatan için canlarını veren aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize de sağlık diliyorum.”
MUSTAFA ŞEVİK (BULDAN BELEDİYE BAŞKANI)
“15 Mayıs 1919 günü düşmanın İzmir’i işgalinden 4 saat sonra 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'in Yunanlılar tarafından işgal edilmesinden 4 saat sonra, Denizli'de Ahmet Hulusi Efendi fetva yayınlayarak Millî Mücadele'yi başlatmıştır. Denizli'nin Sarayköy ilçesine gelen düşman gösterilen direniş sonucunda köprüden geçememiş ve Denizli'ye girmesine izin verilmemişti. Bu direniş, Kurtuluş Savaşı destanının ilk kıvılcımını ateşlemiştir. Hür ve bağımsız bir ülkenin bugününü bizlere armağan eden Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere kurtuluş mücadelesinde Denizli halkına önderlik yapan Müftü Ahmet Hulusi Efendi ile ülke savunmasında canını feda eden aziz şehitlerimize ve kahraman gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Ruhları şad olsun.”
 
 
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Jolly Joker Denizli Açılıyor
Eğlence sektöründe Türkiye’nin önemli markalarından biri olan ve geçtiğimiz yıl Denizli’ye ‘merhaba’...

Haberi Oku