Çameli:
banner175
Çameli'de domates üretimi arttı, göç önlendi
Alabalık üretimi ve hayvancılıkla öne çıkan Çameli ilçesinde iki yıl öncesine kadar 8 çiftçi, toplam 10 dönüm serada domates yetiştirip, pazarlarda satıyordu. Tarım dışında çalışma alanı sayılı olan ve bu nedenle sürekli göç veren ilçede, Tarım Danışmanlık Ofisi kuruldu.
 
Ziraat mühendislerinin danışman olarak görev aldığı Ofisin ilçede yaptığı araştırmada, iklimin, özellikle yerli ırk olan 'Çameli kınalısı' domates üretimine uygun olduğu belirlendi. Bunun üzerine domates üretiminin artırılmasına yönelik adımlar atılmaya başlandı.
 
Ofis, ilçede ve kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşları serada domates yetiştirmeye özendirdi. Yapılan çalışmalar sonucunda 2 yıl öncesine kadar 8 olan üretici sayısı kısa sürede 140'ın üzerine çıktı. Üreticilerin sayısının artmasıyla birlikte daha önce 8 üreticinin 10 dönüm serada ürettiği domates, şimdi 140'ın üzerinde çiftçinin kurduğu toplam 500 dönümlük serada yetiştirilmeye başlandı. Üretilen domatesin yerli cins olması, etli yapısı ve köy domatesine benzemesi nedeniyle iç ve dış pazarda yer buldu.
 
Tarım Danışmanlık Ofisi'nin yaptığı çalışmalarla, ilçede domates üretimi 20 bin tonu buldu. Bu nedenle seralarda istihdam da arttı. Domates üretiminin artmasıyla sürekli göç veren ilçe, kaderini tersine çevirip göçü önledi. Domatesler, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Arap ülkelerine ihraç edilirken, iç pazarda marketlerde satılıyor.
 
 
HEDEF 40 BİN TON DOMATES ÜRETİMİ
Tarım Danışmanlık Ofisi'nde görevli Ziraat Mühendisi Gökhan Hakkı Gököz, domates üretiminde çiftçinin para kazandığı, tüketicinin de sağlığının düşünüldüğü bir üretim programı yaptıklarını belirtip, "Seralarda üretimi en başından sonuna kadar yani tohumun ekilmesinden yetiştirilip, satılmasına kadar bir üretim bandı programladık. Yerli cins olması nedeniyle 'Çameli kınalısı'nı tercih ettik. 20 bin ton domates hedefledik ve bunu da başardık. Şimdi ihracat yapar hale geldik. Temel amaç, üretimi programlı şekilde artırmak, üretici ve dönüm sayısını da daha fazla artırmak. Hedefimiz 40 bin ton üretim yapmak" dedi.
 
EV KADINIYDI DOMATES ÜRECİSİ OLDU
Tarım Danışmanlık Ofisi'nin girişimiyle serada domates üretimi yapmaya başlayan Selma Tutkun, "Daha önce ev kadınıydım. Ev işleriyle ilgilenip, çocuklarıma bakıyordum. Ne yapabileceğimi düşünürken, ben de serada domates üretimine başladım. İyi ki girmişim, çok iyi gelir kaynağı oldu. Ben de ilçedeki kadınlara seramda istihdam sağlamaya başladım" dedi.
DHA / Çameli - Ramazan ÇETİN
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Günlerce aranan Barış Özbek’in cansız...
Çameli’de 1 Şubat günü otobüsten inip kaybolan, günlerce uzman ekipler ve vatandaşlar tarafından aranan...

Haberi Oku