Çivril:
banner175
Çivrilliler şimdi de kiraz ağaçlarını kesiyor
Çivril’de yayın yapan Genç Çivril Gazetesi’nde yer alan habere göre, kirazın olumsuz hava şartlarından etkilenip para etmemesine, pahalı işçilik ücretleri ve üretim maliyetleri de eklenince İshaklı mahallesindeki bazı üreticiler kiraz ağaçlarını kesti.
 
Yoğun yağış ve havaların gündüz sıcak gece soğuk olması nedeni ile kirazların çatlaması üreticiyi olumsuz yönde etkiledi. Olumsuz hava şartlarına bir de nitelikli işçi bulunamaması bulunan işçinin 75 lira yevmiye ile çalışması eklenince hiç kazanç elde edemeyen vatandaşlar kiraz ağaçlarını sökmeye başladı.
 
Bundan 25 sene önce İshaklı Mahallesinde ilk kiraz ağacını diken Muhammer Aydoğmuş o günlerle bu günün arasındaki farkı şöyle anlatıyor:
 
GİDERLERİ KARŞILAMIYOR
“İshaklı'ya ilk kirazı ben dikmiştim ve 1994 yılında 25 tane ağacım vardı ve o zamanlar bu 25 ağaçtan 17 bin lira para kazanmıştım. Çok uzağa gitmeye gerek yok bundan 10 sene önce işçi 10 liraydı kirazın kilosu ise 7 liraydı. Şimdi ise işçi 75 lira ve kirazın kilosu 4-5 lira. İlaç pahalı, mazot, gübre pahalı kısacası girdiler yüksek satış düşük. Birde hava şartlarından dolayı kirazlar çatladı bir ağaçtan toplanacak kirazla giderleri karşılamak mümkün değil. 8 bin liraya elma satmıştım 6 bin lira ilaç parası ödedim. 10 dekar armut ağacım vardı söktüm. 10 dekar erik, 10 dekar şeftali ağacımı söktüm. 10 dekar elma ağacımı söktüm şimdi ise sıra kirazda 10 dekar elma ağacımı söküyorum. Bunun sökmesi de ayrı bir külfet onun için mahalleden isteyene birer sıra ağaç vereceğim kesip götürsünler en azından kışlık odunlarını çıkarsınlar."
 
HAYVANLARIMA YEDİRİRİM
İshaklı Mahallesinin eski muhtarı ve aynı zamanda Gümüşsu Sulama Kooperatifinin eski Başkanı olan Muammer Aydoğmuş devletin çiftçisinin yanında olması gerektiğini belirterek; "Mahallemizde elmacılık hiç kalmadı. TARSİM tarafından sigortalanan bahçelerin sigorta giderlerinin yarısını devlet ödese de 3-4 bin lira gibi rakam vatandaşa yansıyor ve zaten kazanamayan gideri çok olan çiftçi buna bir de sigorta masrafını eklerse geriye hiç bir şey kalmaz. Zaten TARSİM önceden yağmurdan kaynaklanan zararı ödemiyordu şimdi ödüyor mu bilmiyorum. Bu saatten sonra bir daha meyvecilikle uğraşmam yonca ekmeyi düşünüyorum en azından kendi hayvanlarıma yediririm." ifadelerini kullandı.
 
DALINDA KİRAZI İLE SÖKTÜ
İshaklı Mahallesinde ağaçlarını söken bir başka mağdur ise Doğan Yaman. 10 dekar kiraz ağacını söken Doğan Yaman şimdi geriye kalan 10 dekar kiraz ağacını sökmeye hazırlanıyor.
İshaklı Mahallesinden 17 yaşında 5 dekar kiraz ağacını dalında kirazı ile birlikte söken bir başka vatandaş ise Yıldız Coşkun. Yarısı çatlayan geriye kalan yarısının ise işçi masrafını bile karşılamayacak olan kiraz ağaçlarını dalında kirazı ile söktü.
 
ELMA AĞAÇLARINI DA KESMİŞLERDİ
Çivrilli üreticiler para etmediği için geçen ekim ayında elma ağaçlarını da kesmişlerdi. Elmanın tarla fiyatının 10 kuruşa kadar düşmesi üzerine bazı üreticiler CHP Milletvekili Melike Basmacı’nın gözü önünde ağaçları kesmişti.

Genç Çivril Gazetesi’ndeki haberin tamamını linki tıklayarak okuyabilirsiniz
 

 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Çivril’de akaryakıt fiyatı protestosu
Denizli’nin Çivril ilçesinde üreticiler ve minibüsçü esnafı mazot fiyatlarını ve girdi maliyetlerinin...

Haberi Oku