Çivril:
banner175
Susuzluk manda sütü üretimini düşürdü
 Yeterli su olmadığı için çamur banyosu yapamayan mandaların süt verimi düştü.
Denizli’de tek doğal manda kaymağı üretilen Çivril’in Emirhisar mahallesinde yaşanan susuzluk ve kuraklık mahallede üretimi yapılan manda kaymağı ve yoğurdunu olumsuz etkiledi. Emirhisar’da yaklaşık 15 ailenin yetiştirdiği 60 Manda meralarda yaşanan kuraklık nedeniyle çamura giremeyince süt üretiminde düşüş yaşanmaya başladı.
 
GÜNLÜK 5 – 7 LİTRE SÜT VERİYOR
Evinde 9 manda yetiştiren Raziye Kösen Mandaların sıcaklarda çamura giremediği için serinleyemediğini belirterek “meralarda yeteri kadar çamur alan kalmadı. Çay kuruyunca su gelmiyor buda meranın bazı bölgelerinde oluşan çamurluk alanların kurumasına neden oluyor. Çamura yatamayan Manda sıcaktan etkilenince akşam fazla süt veremiyor” dedi. Bir Manda’nın günlük 5 ile 7 litre arasında süt verdiğini belirten Raziye Kösen “Manda inek gibi çok süt vermez en fazla 7 litre süt çıkar ama bu yıl çamurlar azalınca mandalar sıcaktan çok etkilendi verim de 5 litreye kadar düştü.” dedi.
 
İKİ KERE KAYNATIP KAYMAK YAPILIYOR
Manda kaymağı yapmanın zahmetli bir iş olduğunu belirten Kösen “Manda kaymağı yapmak zordur. Hem az süt olur hem de kaymak yapmak için sütü iki kere kaynatmak gerekir. Sütü sağdıktan sonra kaynatıp soğumaya bırakırız. Sonra bir kere daha kaynayıp soğuyunca üzerindeki kaymağı alırız. 5 kilo sütten yaklaşık 700 – 800 gram kaymak çıkar” dedi.
 
ALMAK İÇİN SIRAYA GİRMEK GEREKİYOR
Manda sütünün az olması nedeniyle üretilen kaymak ve yoğurdun az olduğunu ifade eden Raziye Kösen “Manda kaymağı ve yoğurdu çok faydalı ve doğal için isteyen çok. Ama günlük bir kilo kadar kaymak iki kilo kadar da yoğurt çıkıyor. Bazen içmek için süt olarak kullanıyoruz. Almak isteyenler birkaç gün önce haber verirlerse ancak yapabiliyoruz” dedi.  Yeşilçivrilgazetesi.com
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Çivril’de akaryakıt fiyatı protestosu
Denizli’nin Çivril ilçesinde üreticiler ve minibüsçü esnafı mazot fiyatlarını ve girdi maliyetlerinin...

Haberi Oku