DTO ile Ekonomi:
banner175
Denizli iş dünyası, Türkiye Bankalar Birliği'ni ağırladı
Denizli Ticaret Odası (DTO), Denizli Sanayi Odası (DSO) ve Denizli Ticaret Borsası (DTB), reel sektör ile finans sektörü arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi ve yaşanan sorunlara çözüm üretilebilmesi amacıyla Denizli İş Dünyası ve Bankacılık Sektörü İstişare Toplantısı’nı gerçekleştirdi.
 
TBB BAŞKANI ÇAKAR, BAŞKAN ERDOĞAN’I ZİYARET ETTİ
 
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, toplantı öncesinde, Denizli Ticaret Odası’nda DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan’ı ziyaret etti.
 
Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki Denizli İş Dünyası ve Bankacılık Sektörü İstişare Toplantısı’na Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve T.C. Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, DTO Başkanı Uğur Erdoğan, DTB Başkanı İbrahim Tefenlili, DSO Başkan Vekili Selim Kasapoğlu, Türkiye Bankalar Birliği’ne bağlı bankaların genel müdürleri, genel müdür yardımcıları, temsilcileri ile Denizlili iş insanları katıldı. Toplantının moderatörlüğünü üstlenen ve açılışında bir konuşma yapan Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, üyelerinin en doğru kaynaktan, en kısa yoldan, hızlı ve zamanında bilgilendirilmesini önemsediklerini vurguladı. Bu nedenle de her fırsatta kurum ve kuruluşların temsilcileri ile bir araya getirdiklerini dile getirdi.
 
BAŞKAN ERDOĞAN: BANKALARIMIZ İLE SEKTÖRLERİMİZ, AYNI ZİNCİRİN HALKALARIDIR
 
DTO Başkanı Erdoğan, dünyada yaşanan global sıkıntılardan dolayı emtia fiyatlarında oluşan aşırı artış, enerji maliyetlerindeki hızlı yükseliş, tedarik zincirindeki sıkıntı, navlundaki artış ile Rusya-Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı sorunların, firmalarımızın finans ihtiyacını artırdığına dikkat çekti. Erdoğan, ”Bankalarımız ile sektörlerimiz, aynı zincirin halkalarıdır… Birinin yokluğu ya da eksikliği, diğerini de olumsuz etkileyecektir! Bundan daha da önemlisi, yarınlarımız için çok daha sağlam bir zincirin halkaları haline gelmeliyiz! Bunun için, sektörlerimize bir yıl ödemesiz, uzun vadeli ve sabit faizli kredi imkânı tanınmalı! Bankalarımızın firmalarımızın kredi limitlerini acilen artırması da artık zaruri bir ihtiyaçtır. Kredi taleplerimizdeki prosedür ve süreç uzun… Başvurulardaki değerlendirme hızlandırılmalıdır. Süreyi kısaltmak için bölgelerde ivedilikle sonuca gidilmelidir! Şube müdürlerimizin yetkileri artırılmalıdır; bekleme süreci kısaltılmalıdır. KGF destekleri de güncellenerek devam ettirilmelidir!” dedi.
 
TÜKETİCİ KREDİLERİNİN VADELERİNİN AZALTILMASI İLE EKSPERTİZ SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİ
 
Başkan Erdoğan, en önemli sıkıntılarından birinin de kredi başvurularında ipotek olarak gösterilmesi istenen varlıklara değer biçilmesindeki ekspertiz sorunu olduğunu belirtti. Erdoğan, “İpoteklerin ekspertiz değerlemesi, rayicinin çok çok altında kalmaktadır! Bu arada, geneli ithalata dayalı olmasından dolayı emtia fiyatları hem döviz bazında hem de tedarikte yaşanan sıkıntılardan kaynaklanan maliyet artışından dolayı, çok hızlı ve kat kat arttı. O nedenle, krediler ile benzeri finans kaynaklarındaki limitler, yetersiz kaldı; sistemin ihtiyacını karşılayamaz hale geldi. Bir an önce işletme sermayesi ihtiyacımızın karşılanması yönünde, adımlar atmanızı bekliyoruz. Öte yandan, kamu bankalarımızın Türk Lirası gecelik referans faiz oranındaki tavrı gibi olumlu girişimleri, özel bankalarımızın da katılımıyla güçlendirilmelidir. Türk Lirası cinsinden ticari nitelikteki nakdi kredilere Merkez Bankası tarafından yüzde 10 olarak uygulanan zorunlu karşılık oranı, yüzde 20’ye çıkarıldı. Bankalarımız ise aradaki farkın maliyetini karşılayabilmek için faizi yükseltmek sorunda kaldı; bu maliyeti bizlere yani müşterilerine yansıttı. Özel bankalarımızın yüksek faiz politikası, yatırımcılarımızı zorluyor! Bunun yanında, tüketici kredilerinin vadelerinin azaltılması da iç piyasayı olumsuz etkilemiştir. Ticaret hacmimizi, potansiyelinin altına çekmiştir. Uygun kredi koşullarının sağlanması, finansal kaynaklarımızın daha etkin ve verimli kullanılabilmesi için hem özel sektörümüz hem de bankacılık sektörümüz açısından çok önemlidir” dedi.
 
BAŞKAN ERDOĞAN: SEKTÖRLERİMİZİ YALNIZ BIRAKMAYACAĞINIZA VE DESTEK OLACAĞINIZA İNANIYORUM
 
Başkan Erdoğan ayrıca, tüm dünyanın ekonomik bir türbülanstan geçtiğini ve kredi maliyetindeki artışın, iş dünyasının yatırım iştahını azaltan bir unsur haline geldiğini söyledi. Erdoğan, “Daha fazla üretmek, satmak ve kazanmak düşüncesinin önündeki en önemli engellerden biri de budur! Sektörlerimiz, ciddi bir maliyet baskısı altında. Maliyetlerimiz sürekli artıyor. Enflasyon ise varlıklarımızı eritmeye başladı. İşletmelerimizin sermayelerini küçülttü. Bu zorlu süreçte, ülkemiz ve Denizli’miz ihracata sarıldı; pandemiye yenilmedi. Ancak, henüz küresel salgının yükü bitmemişken, üst üste gelen sıkıntılar, hepimizi daha zor bir sürece soktu. Yüksek faiz oranları ile krediye erişimde zorlukların çıkması, özel sektörümüzü olumsuz etkiledi. Oysaki reel sektörümüz ile özel sektörümüzün aynı gemide olduğunu aklımızdan çıkarmadan el ele omuz omuza çalışmalı; birlikte yol almalıyız. Önümüzdeki günlerde, Türkiye Bankalar Birliğimizin ve üyelerinin, sektörlerimizi yalnız bırakmayacağına ve destek olacağına inanıyorum. Bu kapsamda, ihracatımızı artıracak, ithalatımızı azaltacak, iş ve istihdam sağlayacak, enerji açığımızı kapatacak projelerimize finansman desteği artırılmalıdır. Özellikle küçük işletmelerimizin varlığını sürdürebilmeleri için işlem maliyetleri ve banka komisyonları düşürülmelidir. Ülkemizin kalkınmasında daha etkin bir rol oynayabilmek için de finans sektörümüz ipotek karşılığı kredi vermekten projelerimizin kredilendirilmesi yöntemine geçmelidir. Bizler de iş dünyası olarak bilanço ve proje üzerinden kredi talep etmeye alışmalıyız. Sorunları, ancak el birliğiyle, omuz omuza vererek aşabiliriz. Onun için gelin bize, sektörlerimize can suyu olun, güç verin, hayat verin; üyelerimiz nefes alsın! Biz de size kan olalım, değer katalım. Birlikte kazanalım” diye konuştu. 
 
Öte yandan, DTB Başkanı İbrahim Tefenlili de sanayicilerin ve işletmelerin önünün açılması için gerekli adımların atılmasını istedi. Denizli Sanayi Odası Başkan Vekili Selim Kasapoğlu ise zor ve alışılmadık bir dönemden geçildiğini söyledi.
 
TBB BAŞKANI ÇAKAR: TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜ, REEL SEKTÖRÜMÜZÜ DESTEKLEYEBİLECEK KABİLİYETTE
 
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar ise Türkiye'de kredilerin tahsilatı noktasında hiçbir sorun bulunmadığını ifade etti. Çakar, “Kredilerin doğru mecralarda kullandırılması konusunda çaba harcıyoruz. Kredi kullanımında en fazla payı yüzde 28 ile imalat sanayisi almış. Sonra ticaret yüzde 16, inşaat yüzde 10, enerji yüzde 9 pazar payına sahip. Kredilerin tahsilinde de bir problem yok. 2021 yılında yüzde 4,2 olan tahsili gecikmiş alacak oranı, Mayıs 2022 itibarıyla yüzde 2,7'ye düşmüş durumda. Kredilerin tahsilinin gecikmiş alacak kalemlerine intikal etmiş olması, bu kredinin battığı anlamına gelmiyor. Bunların bir kısmı yapılandırılıyor; bir kısmı ise gecikmeli ödeniyor. Dolayısıyla Türkiye'de kredilerin tahsilatı noktasında herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Türk bankacılık sektörü olarak, reel sektörü destekleyebilecek kabiliyette, güçte ve iradedeyiz. Yeter ki hep beraber üretelim, yatırım yapalım, ihracat yapalım ve istihdam sağlayalım" dedi.
 
DENİZLİ İŞ DÜNYASI, SORULARINI YÖNELTTİ
 
Konuşmaların sonrasında DTO Başkanı Erdoğan, DTB Başkanı Tefenlili ve DSO Başkan Vekili Kasapoğlu ile birlikte, TBB Başkanı Çakar’a günün anısına bir hediye takdim etti, Çakar da başkanlara TBB’nin hediyelerini verdi. Ardından toplantının ikinci bölümüne geçildi. Toplantıyı takip edenler, Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan’ın moderatörlüğünde TBB yönetim kurulu üyelerine, merak ettikleri konularda sorular yöneltti. Ardından da banka genel müdürleri ile birebir görüşme imkânı yakaladı.
 
 
DENİZLİLİ GENÇ YETENEK BRÖVESİNİ, TBB BAŞKANI ÇAKAR’DAN ALDI 
 
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, Avrupa Bankacılık Federasyonu tarafından kendisine gönderilen bröveyi, TBB tarafından ülke genelinde düzenlenen finansal okuryazarlık yarışmasını kazanan ve Avrupa Finansal Okuryazarlık Finali’ne katılan babası Nuh Ertekin ile toplantıya gelen Denizlili Hatice Buse Ertekin’e takdim etti.  
 
 
BAŞKAN ERDOĞAN: BUNCA GAYRETİMİZİN YEGÂNE SEBEBİ, DENİZLİ’MİZ VE HEMŞEHRİLERİMİZDİR
 
Başkan Erdoğan, toplantıyla ilgili değerlendirmesinde “Bunca gayretimizin yegâne sebebi, Denizli’miz ve hemşehrilerimizdir. Onların derdi bizim derdimizdir; onların talepleri ise Denizli’mizi daha ileriye ve hedefe götüren birer işarettir. Hep bu düşünceyle görev yaptık; yapacağız. Katılımcılarımızdan, toplantımızın ardından üyelerimize bankalarımızın en üst düzey yöneticileri ile birebir görüşme imkânı da sağladığımız günümüzün herkes açısından oldukça verimli geçtiğini duymak, bizleri onurlandırdı” dedi.
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Başkan Erdoğan, üyelerine gidiyor ve dinliyor
Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, üyelerini iş yerlerinde ziyaret ederek dinliyor; sektörlerini...

Haberi Oku