DTO ile Ekonomi:
banner175
DTO Başkanı Erdoğan ile AB Delegasyonu Başkanı Berger, Webinarda Biraraya Geldi

İnternet ortamında düzenlenen ve DTO ile AB’nin sosyal mecradaki hesaplarından herkese açılan webinar etkinliğe, Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan ile AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Dr. Christian Berger’in yanı sıra çok sayıda DTO üyesi iş insanı katıldı.
DTO, BERGER İLE DELEGASYON ÜYELERİNİ DAHA ÖNCE DENİZLİ’DE AĞIRLAMIŞTI
Başkan Erdoğan, AB ile ilişkileri önemsediklerini vurgulayarak başladığı açış konuşmasında, Berger ile AB Delegasyonu üyelerini Denizli’de ağırladıkları tarihten itibaren, bu sürecin yeni bir boyut kazandığına dikkat çekti. Erdoğan, “Bunun daha da güçlendirilmesi adına, bu ilişkinin kesintisiz sürdürülmesinin büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Nisan ve mayıs aylarında, tüm dünyada olduğu gibi ihracatımızda azalma oldu. Önümüzdeki süreçte, ticaretimizdeki kayıpların hızla telafi edilmesini, salgının etkilerinin elbirliğiyle azaltılmasını umuyoruz. Avrupa Birliği ülkelerinin, gelecek günlerde toparlanmasını bekliyoruz. Haziran ayı, bu açıdan bir geçiş dönemi olacaktır.” dedi.
BERGER: “TÜRKİYE KENDİNİ GELECEKTE ÇOK GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE KONUMLANDIRABİLECEKTİR”
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger ise, konuşmasının başında, daha önceki Denizli ziyaretlerinin kendileri için hem çok büyük bir keyif olduğunu, hem de şehri ve ekonomisini yakından tanımak açısından önemli bir imkân oluşturduğunu ifade etti. Büyükelçi Berger, “Delegasyon üyesi büyükelçilerimizin sahada neler olup bittiğini görmeleri gerçekten çok önemliydi. O dönemde bunu sağladığınız için teşekkür ederim. Sizinle uzun süredir devam eden bir ilişkimiz var; birlikte yürüttüğümüz projelerimiz bulunuyor. Önümüzdeki süreçte, tekstil sektörünün dönüştürülmesi ile ilgili yeni bir projemiz de başlayacak. Bunlar gerçekten çok önemli iş birlikleri; burada hem birlikte bir şeyler başarıyoruz hem de sizden ve proje ortaklarınızdan önemli geri bildirimler alıyoruz. AB-Türkiye ilişkileri çok önemli. Çünkü Türkiye, Avrupa Birliği’nin tedarik zincirinin bir parçası. Bölgenizde önemli olan sektörlerden tekstille ilgili bağlantılarımız, Covid-19 Pandemisi’nin başından bu yana kesintiye uğradı ya da bir yavaşlama oldu ancak, buradan alacağımız ders şu olabilir; birbirimizle olan bağlantının ne kadar önemli olduğunu anladık. Bu aynı zamanda bir fırsattır da; çünkü ortaklığımızı, ilişkilerimizi, birlikte çalışma şeklimizi ve krizlere beraber müdahale etme şeklimizi güçlendirmek açısından bir fırsat oluştu. Türkiye’deki girişimciler çok sağlam kaynakları olan, yaratıcı, eğitimli, kalifiye ve genç bir iş gücü. Dolayısıyla, Türkiye kendini gelecekte çok güçlü bir şekilde konumlandırabilecek diye düşünüyorum. Hatta şunu da söyleyeyim; bugünkü gibi Denizli Ticaret Odası’ndaki etkinliklerden de bu konuda önemli girdiler olacaktır. Gümrük Birliği'ne coğrafi olarak çok yakınsınız. Uzakta olan tedarikçilerde en büyük sıkıntı, tedarik zincirinde kesintiler oluşması. Yani Ticaret Odanız, camianız, üyeleriniz de bu anlamda çok cazip. Dünyanın farklı yerlerinden mal tedarik eden şirketler için Türkiye şu anda oldukça cazip. Sizlerle ve üyelerinizle konuşma fırsatı verdiğiniz için, çok teşekkür ederim. Gerçekten çok güzel bir fikir alışverişi oldu. Doğrudan bu ilişkide bulunan ve özellikle de sorunların pratik kısmında yer alan sizin gibi insanlarla bir araya gelmek, bizim için çok önemliydi. Günlük ilişkilerinizde Avrupa'daki muhataplarınızla sorun yaşarsanız, size delegasyon üyesi büyükelçiler olarak hepimiz yardımcı olmak ve destek çıkmak isteriz.” dedi.
Büyükelçi Berger, Başkan Erdoğan’ın sorularını yanıtladığı bölümde ise, AB ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin orta vadede artacağını tahmin ettiğini dile getirdi.

BAŞKAN ERDOĞAN, İHRACATÇILAR İLE TÜRKİYE’NİN AB’DEN BEKLENTİLERİNİ SIRALADI
DTO Başkanı Erdoğan ise, kapanış konuşmasında, özellikle son süreçte yaşananlar ve günümüz koşullarının yeniden şekillenmesi ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve kapsamının genişletilmesinin öneminin daha da arttığını kaydetti. Türkiye’nin buradan kaynaklanan sorunlar nedeniyle Avrupa Birliği pazarında yeteri kadar pay alamadığını da belirten Başkan Erdoğan, “Ülke olarak, uluslararası rekabet gücümüz yüksek olmasına rağmen, 43 üründe Avrupa Birliği’ne ihracat gerçekleştiremiyoruz. 304 üründe ise, ülkemizin Avrupa Birliği pazarındaki payı yüzde 1'in altında kalıyor. Avrupa Birliği ülkelerine istediğimiz ölçüde ihracat gerçekleştirmemizin nedeni, uygulanan yüksek tarifeler ile çıkarılan engellerdir. Bazı Avrupa Birliği ülkelerince, Türkiye’de kayıtlı ticari araçlara uygulanan karayolu kotaları ile karayolu taşımacılığındaki engeller kaldırılmalıdır. İş adamlarımıza ve özellikle uluslararası taşımacılıkta yer alan TIR şoförlerimize uygulanan vizelerin oluşturduğu teknik engelleri kaldırmak için de bir an önce çare üretilmelidir. Bu konuda büyükelçimizin bir çabasının olduğunu biliyoruz ve inanıyoruz ki, desteklerini artırarak kısa zamanda sonuca gideceklerdir. Avrupa Birliği için hem alımda hem de satımda daha yetkin bir partner olabiliriz. Zaman zaman yaşanan gelgitlere rağmen ülkemiz, Avrupa Birliği için halen en güvenli limandır. Avrupa Birliği, Türkiye ile coğrafi yakınlığını, ticaret ve ikili ilişkilerde, çok daha sağlam bir iş birliği haline getirmelidir. Bu salgın ve sonrasında yaşananlar, bir kez daha gösterdi ki, hepimiz aynı gemideyiz; karşımıza çıkan engelleri ancak dayanışmayla ve birlikte çalışarak daha çabuk ve daha az zararla atlatabiliriz. Öte yandan, ülke olarak, Avrupa Birliği'ne tam üyeliğe ulaşmakta kararlılığımız devam etmektedir. Müzakere sürecinde karşılaştığımız tüm zorluklara rağmen, bunu ana hedeflerimizden biri olarak görüyoruz. Şahsınızın ve çok değerli konseyinizin bu konuda yapıcı ve güçlü bir desteği olacağına da inancım tamdır. Önümüzdeki günlerde bu yönde atacağınız adımlarla, sizlere merhaba dediğimiz andan bu yana olan samimi yaklaşımınız için şahsım, üyelerim ve şehrim adına teşekkür ediyorum. Daha önceki ziyaretinizde, kurulan ikili ilişkilerin derinleştirilmesinin meyvelerinin her iki taraf açısından da büyük fayda sağlayacağını söylemiştiniz; bu sözünüzün önümüzdeki süreçte yapacaklarınızla karşılık bulacağına inanıyoruz. Toplantımızın, Avrupa Birliği ve ülkemiz açısından verimli ve faydalı olmasını temenni ediyor, saygılarımı sunuyorum.” diye konuştu.
Toplantının sonunda, DTO Başkanı Erdoğan, daha sonra AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Dr. Christian Berger’e ulaştırılmak üzere, üzerinde İngilizce olarak “Küresel Covid-19 Pandemisi sırasında, AB ile Denizli'nin ikili ticari ilişkilerine katkılarınızdan dolayı, minnettarlığımızı sunarız.” yazan bir şilt de verdi.
 

banner209
Anahtar Kelimeler
DenizliUgur ErdoğanDTO
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Başkan Erdoğan, üyelerine gidiyor ve dinliyor
Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, üyelerini iş yerlerinde ziyaret ederek dinliyor; sektörlerini...

Haberi Oku