DTO ile Ekonomi:
banner175
DTO, Denizli Teknik Tekstil Kümelenme Çalıştayı'nı Yaptı
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı “Rekabetçi Sektörler Programı” kapsamında, Denizli Ticaret Odası tarafından yürütülen Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi’nin Denizli Teknik Tekstil Kümelenme Çalıştayı, Denizli Anemon Otel’de yapıldı.

Çalıştayın açış konuşmasını DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan yaptı. Başkan Erdoğan, Denizli Teknik Tekstil Merkezi bünyesindeki eğitim ve danışmanlık faaliyetlerini, her geçen gün daha da artırıp, geliştirdiklerini söyledi. “Bu imkândan sizler de faydalanıyorsunuz. Denizli’nin en kapsayıcı, en etkin ve en büyük sivil toplum kuruluşu olarak, bu tür faaliyetlerimizle aynı ya da benzer iş kolundaki birbirleriyle iş birliği yapabilecek üretici işletmelerimiz ile onları destekleyici firmalarımızı ve kurumlarımızı bir araya getirmek istiyoruz. ‘İş birliği, güç birliği’ oluşturmaya çalışıyoruz.” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: YÜKTE HAFİF PAHADA AĞIR, İNOVATİF ÜRÜNLER ÜRETMELİYİZ

Başkan Erdoğan konuşmasında, katma değeri yüksek inovatif ürünler üretmenin önemine de işaret etti. “Tekstilin başkenti Denizli’miz, dünyanın en büyük ve en çok tercih edilen birkaç ev tekstili üreticisinden biri olmasına rağmen, bu başarısının sonucunda fazlasıyla hak ettiği karlılığa, tam anlamıyla ulaşamadı; ulaşamıyor. Geçen sene 1 dolar 65 sent olan ihracattaki birim fiyatımız, bu yıl 2 dolar 5 sente kadar yükseldi. Sanayimizin ve ihracatımızın lokomotifi hazır giyim ve konfeksiyonda bu tutar 10,5 dolar seviyesinde. Ancak, neden daha fazlası olmasın? Niçin daha fazla kazanmayalım? Bunun için ihracatımızın kilogram değerini artırmalıyız… Katma değeri yüksek ürünlere geçmeli, bu 10,5 doları 10’a katlamalıyız. Yükte hafif pahada ağır, inovatif ürünler elde etmeli ve onları ihraç etmeliyiz. Teknik tekstille işte bunu sağlayacağız. Tüm çabamız, bunun için. Denizli olarak pandeminin başlamasıyla değişen ticari ortama çabuk uyum sağlayarak, son 14 aydır istihdamımızı sürekli artırdık ve önemli bir rekora imza attık… 2020’nin başında istihdamda 210 binleri konuşuyorduk, şimdi ise 230 binleri konuşuyoruz; 233 bini aştık. Sanayimize yeni bir iş anlayışı ve iş yapış şekli kazandırarak, yeni iş alanlarının ve yeni kurulacak işletmelerin önünü açmak, böylelikle yakaladığımız bu ivmeyi sürdürmek, hatta daha da yükseltmek istiyoruz. Bizi bu çabamızda yalnız bırakmadığınız, bizimle çalıştığınız ve çalıştayımıza katıldığınız teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

BAŞKAN ERDOĞAN: DENİZLİ TEKNİK TEKSTİL MERKEZİ’MİZİ YAKINDA AÇACAĞIZ

DTO Başkanı Erdoğan, Denizli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 1000 metrekarelik alanda kurdukları Denizli Teknik Tekstil Merkezlerini 1-2 ay içinde açmak istediklerini açıkladı. Başkan Erdoğan, “4 yıl önce bu yola çıktığımızda, amacımız sanayimizi geleceğe hazırlayacak modern bir donanıma kavuşturarak, ürün çeşitliliğini artırmak ve katma değeri yüksek ürünler elde edebilecek kabiliyet ve niteliğe taşımaktı. Son teknoloji makinalarla donattığımız, araştırma geliştirme faaliyetlerine laboratuvar olacak, tekstilcilerimize maliyeti yüksek ve ulaşmakta güçlük çektikleri makinalarla iş yapma imkânı sağlayacak teknoloji üssü Denizli Teknik Tekstil Merkezimizi bunun için kurduk. Makinalarımızın dörtte üçü geldi. 1-2 ay içinde Denizli Organize Sanayi Bölgemizde 1000 metrekarelik kapalı alanda kurduğumuz merkezimizin resmi açılışını yapmak için

hazırlanıyoruz. Bu merkezimiz sayesinde, 12 farklı sektörde yeni üretim alanları oluşturulmasının önünü açacağız” diye konuştu.

BAŞKAN ERDOĞAN: “ŞEHRİMİZDE YENİ İŞ VE GİRİŞİM SAYISINI DA ARTTIRACAK, TEŞVİK ALMAYI KOLAYLAŞTIRACAKTIR”

DTO Başkanı Uğur Erdoğan, ulusal ortak gereksinim ve menfaatler için birlikte çalışmanın önünü açacaklarını da ifade etti. Erdoğan, “Projemizi geliştirme sürecinde, Amerika Birleşik Devletleri ile Almanya ve Belçika’nın yanı sıra Hindistan’daki ar-ge merkezlerini ziyaret ettik; şehrimize en uygun modeli belirledik. Denizlili iş insanlarımız ve tekstilcilerimiz ile çalıştaylar yaptık. Onları, bire birde de dinledik. Bu sayede, onların ihtiyaçları ve taleplerine göre projemizin içeriğini, neler yapacağımızı, hangi makinaları ve ekipmanları alacağımızı belirledik. Şimdi de eğitimler ve danışmanlık hizmeti veriyoruz. Firmalarımızı Bursa Teknoloji Koordinasyon ve AR-GE Merkezi’ne götürdük. Bu perşembe de yine heyet halinde İstanbul Tekstil Araştırmaları AR-GE ve İnovasyon Merkezi’ne göndereceğiz. Projemiz sayesinde AR-GE, lojistik, pazarlama ve finansal kaynaklara ulaşım gibi imkanlarımızın daha etkin kullanılmasını sağlayacağız. Böylelikle, sektörlerimizde ihtiyaç duyulan üretim faktörlerinin daha uygun koşullarda temin edilmesine yol açacak, firmalarımıza daha düşük maliyet avantajı kazandıracağız. Kamu-üniversite-sanayi iş birliğini destekleyecek, AR-GE ve inovasyon çalışmalarının artırılarak daha da güçlendirilmesini sağlayacağız. Yenilikleri ve yeni teknolojileri, hızla yaygınlaştıracağız. Böylelikle iş gücümüz, ürün kalitemiz, verimliliğimiz, istihdamımız, ihracatımız ve satışlarımız artacak. Bu durum, şehrimizde yeni iş ve girişim sayısını da arttıracak, teşvik almayı kolaylaştıracaktır. Bu sayede, Denizli’mizi yatırımcılar için önemli bir merkez haline getireceğiz. Bu çabamız, bölgesel kalkınmamızı da destekleyecek, ekonomimizi güçlendirecektir.” dedi.

DENİZLİ’DE TEKNİK TEKSTİL KÜMELENME PROJESİ’NE İTALYA, ÇEKYA, PORTEKİZ VE İSPANYA’DAN ULUSLARARASI 6 ORTAK

Başkan Erdoğan, yeni hedeflerinin Denizli’de Teknik tekstile Dönüşüm Projelerini destekleyecek nitelikteki projelerle, Denizli Teknik Tekstil Merkezlerini geliştirmek ve kapsamını büyütüp, hizmetlerini artırmak olduğunu da açıkladı. Erdoğan, “Bu amaçla, Avrupa Birliği desteklerinden faydalanmaya yönelik, Tekstil Sektörel Mükemmeliyet Merkezi’mizi kuracağımız projemizi aralık ayının ortasında imzalayacağız. Gelecek yıl şubat ayında Avrupa Birliği destekleriyle, İtalya, Çekya, Portekiz ve İspanya’dan uluslararası 6 ortağımızla Kümelenme Projemizi başlatacağız. Güney Ege Kalkınma Ajansımızın desteğiyle, Denizli’de ithal edilen ürünlerin Türkiye ve Dünyadaki Büyüklüğünün Tespiti Teknik Destek Projemizi başlattık. Yıl sonuna kadar ilimizde, Bursa’da ve İstanbul’da 8 farklı eğitimimiz daha olacak. Teknik tekstil kümelenmesi için gereken çalışmalarımızı ve dış paydaş analizlerimizi başlattık. Bugün de burada kümelenme için başlangıç çalıştayımızı yapıyoruz.” diye konuştu.

UZMANLAR, DAVETLİLERİ PROJE HAKKINDA AYRINTILI BİLGİLENDİRDİ

Başkan Erdoğan’ın ardından Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi’nin Portekizli Takım Lideri Fernando Merino, Denizli tekstil sanayi için gelecek fırsatları içeren bir alan olarak teknik tekstilin önemi ile ilgili teknik bir sunumda bulundu. DTO Genel Sekreter Yardımcısı Tekstil Mühendisi Akay Gündoğan ise, Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi’ni ve geride kalan süreçte neler yaptıklarını anlattı. Denizli ABİGEM Direktörü Sıdıka Arıkan da küme geliştirme yaklaşımı üzerine kısa bir bilgilendirmede bulundu.

Kıdemli Kümelenme Uzmanı Yeliz Çuvalcı, kümeler ve küme geliştirme süreçleri ile rekabetçilik için kümelenmenin önemini ve başarılı küme örneklerini katılımcılara aktardı. Hemen ardından iki kısımdan oluşan etkileşimli oturuma geçildi. Çuvalcı, bu bölümde katılımcılarla birlikte teknik tekstil alanında küme analizi çalışmasının bulgularını, mevcut avantajları ve zorlukları değerlendirdi. Sunumunun son bölümünde ise teknik

tekstile dönüşüm sürecinde iş birliği ve rekabetçi adımlara ilişkin istişare ile Denizli sektör haritası ihtiyaçlarının detaylandırılmasına geçildi.

Çalıştay, katılımcıların sorularının cevaplanması ile sona erdi.

İLGİ YOĞUN OLDU

Etkinliğe Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli İŞKUR İl Müdürü Fatih Işık, KOSGEB İl Müdürü Dr. Aziz Acar, Ticaret İl Müdürü Cihat Özdemir, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Sefa Gökalp, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İleri Teknoloji Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Akdoğan, Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Mesut Aydınlı, Denizli Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı İbrahim Şenel, Denizli Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Muhteşem Şanlı, GEKA Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Özlem İnce, İkada Danışmanlık Şirketi Ortaklarından Bahri Şanver Aydın ile Denizli Ticaret Odası üyesi firmaların sahipleri ile temsilcileri katıldı.
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Başkan Erdoğan, üyelerine gidiyor ve dinliyor
Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, üyelerini iş yerlerinde ziyaret ederek dinliyor; sektörlerini...

Haberi Oku