Eğitim:
banner175
Matematiği  çocuk edebiyatı ile birleştiren ekibe Denizlili öğretmen
TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı'nın desteklemek üzere çağrıya çıktığı TÜBİTAK 4005 Yenilikçi Eğitim Uygulamaları kapsamında desteklenmeye değer bulunan proje 8 gün süren yoğun bir eğitim ve uygulama sürecinin ardından tamamlandı.
 
Projeye Türkiye'nin farklı illerinde görev yapmakta olan 3 akademisyen, 5 Bilim Merkezi çalışanı, 7 ortaokul matematik öğretmeni, 7 sınıf öğretmeni ve biri Denizli Kezban - Ali Çınar İmam Hatip Ortaokulu’nda Türkçe öğretmeni Deniz Eker olmak üzere 2 Türkçe öğretmeni katıldı.
 
Farklı ülkelerde kullanılmakta olan ancak ülkemizde yeni bir yaklaşım olarak değerlendirilen matematik öğretimi ve çocuk edebiyatı bütünleştirilmesi sürecinin irdelendiği projenin, verimli bir şekilde tamamlandığını belirten proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Burcu Durmaz, "Öncelikle projenin gerçekleşmesinde en büyük rolü olan ve projenin finansmanını sağlayan TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı'na, projenin yürütücüsü ve görev yaptığı kurum olan Süleyman Demirel Üniversitesi'ne, proje ortağı Akdeniz Üniversitesi'ne, projenin gerçekleştirildiği Akdeniz Üniversitesi Eğitim ve Sosyal Tesisleri yönetici ve çalışanlarına, proje ekibine ve tatilinden fedakarlık ederek bu yorucu eğitime katılan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum" dedi.
 


Çocuk edebiyatını odağa alarak farklı disiplinlerle matematik eğitimini bütünleştiren onlarca ders ve etkinlik gerçekleştirildiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Durmaz, şöyle devam etti:  Çocuk edebiyatı, çocuk ismiyle anılsa da bu bağlamda ortaya koyulan ürünlerin bir yaş sınırı yok. Çocuk edebiyatı, her yaş grubundan insanın keyif alabildiği uçsuz bucaksız bir harikalar diyarı. Elbette her çocuk kitabı için, çocuk edebiyatı ürünü demek veya nitelikli bir ürün demek mümkün değil.  Özellikle matematik öğretimini desteklemek amacıyla yararlanılması düşünülen kitapların seçiminde çok titiz olunması gerekiyor. Çünkü gerek kullanılan dil gerekse de kullanılan görseller gibi unsurlar nedeniyle farkında olmadan yapılan hatalar, ortadan kaldırılması çok zor olarak nitelendirdiğimiz hatalar olan “kavram yanılgıları”na neden olabiliyor. Bununla birlikte aşırı didaktik söylemlerin de çocukları kitaplardan soğutabildiğini görüyoruz. Bu projede doğrudan matematiksel içeriği ön plana alan kitaplardan matematik öğretmeyi ön plana almayan gömülü kitaplara kadar pek çok kitap türüne değinmeye çalıştık. 8 günlük kısa bir sürede katılımcılar azımsanmayacak kadar çok kitabı inceleme şansı buldular. Projede bilim tarihi, kriptoloji, çocuk kitaplarındaki görsel unsurlar ve dijital hikaye yazma araçları vb. gibi pek çok konuyu ele alan oturumlar gerçekleştirildi. Yüksek motivasyona sahip bir katılımcı grubumuz vardı. Türkiye'nin eğitim geleceğine dair umutlarımızı yeşerten, matematik eğitimiyle çocuk edebiyatını bütünleştirirken farklı disiplinlerden yararlanmak için sabırsızlanan bir ekiple çalıştık.  Katılımcılarımız bu eğitimin sonunda grup olarak farklı sınıf düzeylerinde, matematiksel bağlamı olan çocuk kitapları tasarlayıp Web 2.0 araçları ile hikayelerini oluşturdular.
 
Projenin çıktılarından biri olarak, yakın zamanda bunları da projenin web sitesi (moceko2.blogspot.com) ve sosyal medya hesaplarından (Instagram hesabı: matematikvecocukedebiyati, projeyle aynı isimde Facebook sayfa ve grubu da bulunmaktadır) kamuoyu ile paylaşacağız. Projenin son günü Antalya'nın Kaş ilçesinde Çizgi Film Değirmeni tarafından düzenlenen Uluslararası Çizgi Film Festivaline katılım gösteren MÖÇEKÖ ekibi Çizgi Film Değirmeni'nin yaratıcısı Ressam Fatih Küçük'ten ve Japon Anime Sanatçısı Aya Suzuki'den eğitim aldılar.
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
Öğretmen Hoca 5 yıl önce

gerçekten güzel bir çalışma alanıymış. tebrikler. i̇lginç.

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

DOSTEK koleji öğrencilerine spor semineri
Denizli Organize Sanayi Bölgesi Teknik Koleji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (DOSTEK) öğrencileri, Amatör...

Haberi Oku