Ekonomi:
banner175
Altıdan kıymetli bitki var, alan yok


Dünyanın en kıymetli bitkilerinden olan safran, Türkiye’de Safranbolu bölgesinde yetiştiriliyor. Denizli’de de birkaç yıl önce Uzunpınar’da deneme üretimine başlayan çiftçi Bekir Donat, bu yıl da iyi sonuç aldı.
 
DENİZLİ’DE SATILMIYOR


Kıraç arazilerde soğanından üreyerek yetişen, maliyeti düşük işçiliği ise çok olan safran bitkisiyle ilgili bilgi veren Donat, “Safranın Denizli’de yetişmesinde sıkıntı yok. Ancak Pazar konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Denizli’de alıcısı yok, bu da üretim şevkini etkiliyor” dedi.
 
YILDA YALNIZCA 20-30 KİLO ÜRETİLİYOR
Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, dünyada 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan ve uğruna savaşların yapıldığı safran yılda yalnızca 20 -30 kilogram üretilebiliyor.
 
TÜRKİYE'DE SAFRANBOLU, DÜNYADA İRAN
Üretimi sırasındaki zahmeti nedeniyle ekim alanı dar olan safran çiçeği, ülkemizde yalnızca Safranbolu ilçesinin bazı köylerinde yetiştiriliyor. Türkiye Tarım Enstitüsünün üretimi için özel bir çalışma yürütmesine karşın dünya safran üretiminin yaklaşık yüzde 90'nını İran gerçekleştiriliyor.
 


1 KİLO SAFRAN İÇİN 120-180 BİN ÇİÇEK KULLANILIYOR
 
Safranın pahalı olmasının nedeni zor şartlarda yetişmesi ve çiçeğinin çok küçük bir parçasından elde ediliyor olmasından kaynaklanıyor. Ortalama 120 - 180 bin çiçekten 5 kg safran, bundan da 1 kg kuru ürün alınıyor. Bir kadın işçi saatte 50-60 gram safranı çiçekten ayırabiliyor. Safranın düşük verimi ve yoğun emek istemesi onun dünyanın en pahalı baharatı yapıyor.
 
KOZMETİK, İLAÇ, GIDA GİBİ ALANLARDA KULLANILIYOR
Bu mucize bitki; boya sanayi, kozmetik sanayi, ilaç sanayi ve gıda sanayi olmak üzere pek çok alanda kullanılıyor.
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

UZUN GRUBU’NUN AİLE BULUŞMASI
Denizli’nin önde gelen şirketlerinden Uzun Grubu yıl sonu etkinliğinde çalışanlarıyla buluştu. Oyuncu...

Haberi Oku