Ekonomi:
banner175
Büyükşehir'den üretime destek: Denizli'nin artık bir kestane şekeri markası var
Buldan’da yıllardan bu yana üretilen ve tüccara satılan tadı ile ünlü Alandız Kestanesi’nin kaderi Denizli’nin büyükşehir olmasıyla değişti. Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde bölgede kestane şekeri tesisi için harekete geçildi.
 
Kurulan Alandız Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne kalkınma ajansının da desteğiyle  tesis kazandırıldı ve geçen yıl ilk kez üretim yapıldı. Üretildiği günden bu yana fuarlarda tanıtılan Alandız kestane şekeri Geçtiğimiz günlerde Antalya’da düzenlenen YÖREX 2019 Fuarında da yoğun ilgi gördü, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na da ikram edildi.
 
2006 yılında kestane işleme ve paketleme tesisi olarak mevcut binayı açtıklarını ifade eden Alandız Kalkınma Kooperatifi Başkanı Remzi Salman Buldan’da Yaşam Gazetesi’ne açıklamalar yaptı, “2018 yılında kestane şekeri fabrikası kurmak amacıyla Tarım İl Müdürlüğüne proje sunduk. Yüzde ellisi Tarım Bakanlığınca yüzde ellisini de KDV dâhil Denizli Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla yaptık. Eksik olan makine ve ekipmanları GEKA tarafından karşılandı. Bölgemizde üretilen Şekercik cinsi kestane, doğal aroması ile kestane şekeri üretimi için çok uygundur. Bin dönüm alandan yaklaşık üç yüz ton kestane üretimi yapılıyor.

Kestanemizin coğrafi işaret patenti almak için gerekli girişimleri yaptık, kısa bir zaman sonra belgemizi alacağız. Bölgemizin kestanelerinin katma değerinin yüksek olması için üretime çok önem veriyoruz. Büyük marketlerden, şarküterilerden siparişler almaya başladık. Yurt içine ve ihracata yönelik satış yapmayı amaçlıyoruz. Bu amaçla tanıtım ve pazarlama faaliyetlerini yürütüyoruz ”dedi.
 
Kestane şekeri fabrikasında görev yapan Gıda Mühendisi Müge Karcıer de, kestane hasadından sonra, toplanan kestanelerin üzerlerinin on beş yirmi gün eğrelti otlarıyla örtülerek sulandığını belirterek “Örtü altındaki kestaneler bu süre zarfında hem irileşiyor, hem de tadı, şeker oranı artıyor ve kabuğundan kolay soyuluyor.
 
Daha sonra iğneli kabuğundan elle veya makine yardımıyla soyularak fabrikamıza geliyor. Burada temizlik işlemlerinin ardından kahverengi kabuğundan el değmeden soyularak kestane şekeri üretimi yapılıyor. Ürünlerimizde kesinlikle glikoz şeker, tatlandırıcı ve katkı maddeleri kullanmıyoruz. Doğal şekerle üretim yapıldıktan sonra iki yüz elli ve dört yüz elli gramlık cam şişelerde tüketime sunuyoruz” dedi.
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

UZUN GRUBU’NUN AİLE BULUŞMASI
Denizli’nin önde gelen şirketlerinden Uzun Grubu yıl sonu etkinliğinde çalışanlarıyla buluştu. Oyuncu...

Haberi Oku