Ekonomi:
banner175
Çin'le ticareti sıkıntıya giren madenciler, devletten destek bekliyor
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Çin'de yapılması planlanan Xiamen Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı'nın koronavirüs nedeniyle ertelenmesine ilişkin, "Türk madencilik sektörünü ayakta tutan Çin Halk Cumhuriyeti ile bugüne kadar nasıl ticaret yaptıysak bundan sonra da aynı şekilde ticaret yapmaya devam edeceğiz." dedi.
 
Kaya, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Xiamen Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı'nın, dünyanın en büyük doğal taş fuarlarından biri olduğunu hatırlattı.
 
Fuara Türkiye'den katılımı kendilerinin planladığını vurgulayan Kaya, organizasyonun virüs nedeniyle ertelendiği bilgisi üzerine hemen kriz masası kurduklarını dile getirdi. 
 
Konuyla ilgili gerekli bilgilendirmeleri paylaşmaya devam ettiklerini anlatan Kaya, "Fuar idaresi ile görüşmelerimiz devam ediyor. Şu anda yolda olan ürünlerimiz 25 Şubat’ta Xiamen'de olacak. Bunların depolanması konusundaki talebimizi olumlu karşıladılar." diye konuştu.
 
Türk madencilik sektörü için Çin'in vazgeçilmez bir pazar konumunda olduğuna değinen Kaya, bu ülkeye 2019'da 695 milyon dolarlık doğal taş ihracatı yaptıklarını aktardı.

BORÇ ERTELEME TALEBİ
Madencilik sektörü olarak Çin'in yüzde 31 ile ihracatta ilk sırada yer aldığını ifade eden Kaya, şöyle konuştu:
 
"Türk madencilik sektörünü ayakta tutan Çin Halk Cumhuriyeti ile bugüne kadar nasıl ticaret yaptıysak bundan sonra da aynı şekilde ticaret yapmaya devam edeceğiz. Evet Çin'de gerçekten bir sıkıntı var. Umarım bu bela Çin'in başından gider ve kurtulurlar.
 
Çin, sadece doğal taşta değil hemen hemen tüm madenlerde dünyanın en büyük alıcısı olduğu için mevcut gelişmelerden dolayı şu anda ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Bu nedenle sektöre bir nebze nefes aldırmak adına firmaların ödemesi gereken yıllık ruhsat bedeli, devlet hakkı, her türlü vergi ve ceza gibi bedelin mücbir sebep kapsamında ertelenmesini talep ediyoruz."
 
Kaya, söz konusu taleplerinin hükümet tarafından karşılık bulacağına inandığını sözlerine ekledi. İZMİR (AA)
 
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

UZUN GRUBU’NUN AİLE BULUŞMASI
Denizli’nin önde gelen şirketlerinden Uzun Grubu yıl sonu etkinliğinde çalışanlarıyla buluştu. Oyuncu...

Haberi Oku