Ekonomi:
banner175
Çivrilli kiraz üreticileri düşük fiyat nedeniyle kiraz hasadı yapmayacak
Çivril’in kiraz üretim merkezi Gümüşsu Mahallesi'nde üreticiler, ürün fiyatının düşük, işçi maliyetinin yüksek olması nedeniyle kirazı toplamayıp dalında bırakmayı düşünüyor.
 
Önceki yıllara göre bu yıl fiyatı yarı yarıya düşen kiraz, alım merkezinde kilogramı 2.50 ile 5 lira arasında satılıyor. Rekoltenin iyi olmasına rağmen fiyat konusunda umduğunu bulamayan üretici, işçi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı zarar etmemek için ürünü dalında bırakmayı düşünüyor.
 
Gümüşsu Mahallesi’nde kiraz üreticiliği yapan, Abdullah Başak mahallenin en büyük gelir kaynağının kiraz üretimi olduğunu belirterek, “ hasada ilk başladığımızda tüccar, kirazının kilosunu 8 ila 10 liradan aldı, ama bu 1-2 gün sürdü. Ondan sonra fiyatlar düşmeye başladı. Üç günde en iyi kirazın fiyatı 5 lira oldu. Kilosu 2 liraya kiraz satan üretici var. İşçinin günlük yevmiyesi 85 lira. Bir işçi çok iyi çalışırsa 40 kilo kiraz toplar. 2 liradan satılan kiraz işçinin yevmiyesine yetmiyor. Cebimizden işçi parası veriyoruz. Kimse kiraz toplamak istemiyor. Bugünden sonra Kiraz dalında kalır, kimse gidip kiraz toplamaz” dedi.
 
KİRAZI DA İTHAL EDERİZ
Gümüşsu ve çevresinde yıllık 10 Bin ton Kiraz üretimi yapıldığını belirten Abdullah Başak “Gümüşsu ve çevre köylerde yaklaşık 10 Bin ton Kiraz yetişiyor. Gelirimizin 80’i kiraz üretiminden. Eğer bu yıl kiraz para etmezse hasat yarım kalır. Seneye herkes ağacını kesmeye başlar ondan sonra kiraz ithal eden bir ülke durumuna geliriz” dedi. (Bülent Çakır / Yeşil Çivril Gazetesi)
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
homalı 6 yıl önce

bu tür açıklamalar gayet güzel durumunuzu belli ediyorsun. peki neden bu kiraz üretimi yapan sizler bir araya gelip bir kooperatif kurmuyorsunuz. ? alıcılara tek elden fiyat sunarsınız bunca emeğiniz boşa gitmez. birlik beraberlik içinde olursanız alıcının değil sizin sözünüz geçer.

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

UZUN GRUBU’NUN AİLE BULUŞMASI
Denizli’nin önde gelen şirketlerinden Uzun Grubu yıl sonu etkinliğinde çalışanlarıyla buluştu. Oyuncu...

Haberi Oku