Ekonomi:
banner175
DEGİAD Başkanı Hakan Urhan: Hukuk yoksa ekonomi yok
Denizli Genç İş İnsanları Derneği (DEGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Urhan, yazılı bir açıklama yaparak ekonomi olmak üzere yaşanan temel sorunlara dikkat çekti.
 
İş dünyasının döviz kuru ve yüksek enflasyondan kaynaklı ciddi bir dar boğazdan geçtiğini ifade eden Urhan, “Özellikle doğal gaz ve elektriğe yıl içinde gelen yüksek zamlar ve emtia fiyatlarındaki artışlar işletmelerimizin maliyetlerini ciddi ölçüde etkilemektedir. İşletme sermayesi ihtiyacı giderek artan KOBİ’lerimiz, başta emtia olmak üzere girdi maliyetlerindeki yükselme ve finansmana erişimdeki sıkıntılar nedeniyle çok ciddi zorluklar yaşamaktadır. Tüm bu zorlu ve olumsuz tabloya rağmen iş dünyamız yatırım inancını kaybetmemiş olsa da; bu durum ekonomide istikrarın sağlanamaması, yatırım iklimini güçlendirecek politikalar oluşturulamaması halinde sürdürülebilir olmayacaktır” dedi.
 
ANCAK KALİTELİ FİNANSMANA ERİŞEBİLEN İŞLETMELER ÜRETİM, YATIRIM VE İSTİHDAMA DESTEK VEREBİLİR
Yüksek enflasyon, yüksek kur ve faiz sarmalının özel sektörün tedarik ve finansman süreçlerini sürdürülebilir şekilde yönetmesinin çok daha zor bir hale geldiğini ifade eden Urhan, “Bu noktada kördüğümü çözecek hamle, özel sektöre üretim odaklı bir ekonomi için uygun koşullarda finansmana erişim kanallarının açılmasıdır. Politika faizi yüzde 14 olsa da ticarette ve bankacılıkta faizler yüzde 30-35 aralığında seyretmekte, rotatif krediler ise yüzde 50 bandına yaklaşmıştır. Döviz kredi maliyetleri ise dolar ve Euro’da uzun vadelerde yüzde 10’ların üzerine çıkmıştır. KOBİ’lerin krediye erişim kanalları artık kapanmış durumdadır. Bu maliyetlerden kredi alınabilse dahi, geri ödemelerde sıkıntılar yaşanacağı muhtemeldir. KGF destekli 150 milyar TL’lik paket açıklansa da henüz işleme alınmadığı için işletmelerimizin bu yöndeki beklentileri devam etmektedir. Böyle bir dönemde kredi musluklarının bırakın kapanmasını kısılması dahi ekonomide çarkları durduracak süreci başlatacaktır. Dolayısıyla işletmelerimiz finansmana ne kadar uygun şartlarda ve ne kadar kolay erişebilirse üretime, yatırıma ve istihdama da aynı oranda destek verebileceği gerçeği unutulmamalıdır” dedi.
 
HUKUK YOKSA EKONOMİ YOK
Ekonomi ikliminin halihazırda güven, istikrar ve öngörülebilirlik gibi üç temel noktadan beslendiğini hatırlatan Hakan Urhan, “Bu üç eksene en çok hasar veren unsur ülkemizin yatırımcılar nezdindeki risk algısıdır. 650-700 bandına yerleşen CDS, 2008 yılındaki seviyelere gelmiştir. Bu durum yatırım iştahını kapatırken, işletmelerimizin de uluslararası fonlara ve kredi imkânlarına çok yüksek maliyetler ile ulaşmasına neden olmaktadır. Salt para ve maliye politikalarını kullanmak suretiyle ekonominin yönetilemeyeceği artık açıktır. Gelinen bu noktada yapısal reformlar ile güven, istikrar ve öngörülebilirliği sağlamamız artık bir zorunluluktur” dedi.
 
Enflasyon dahil ekonomik sorunlarla mücadelenin asıl yolunun, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığından geçtiğinin unutulmaması gerektiğini vurgulayan DEGİAD Başkanı Urhan, “Fikir ve ifade özgürlüğünün olmadığı, adaletin sağlanamadığı, güven ve hukukun tesis edilemediği bir ortamda sürdürülebilir kalkınma ve ekonomik refahtan söz edilmeyeceği tartışmasız bir gerçektir” dedi.
 
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

UZUN GRUBU’NUN AİLE BULUŞMASI
Denizli’nin önde gelen şirketlerinden Uzun Grubu yıl sonu etkinliğinde çalışanlarıyla buluştu. Oyuncu...

Haberi Oku