Ekonomi:
banner175
Denizli Afrika'nın kapısını çalıyor
Sudan heyetinin Denizli genelinde çeşitli temaslarda bulunması ve iş adamlarıyla bir araya gelmesinin ardından Denizli’den oluşturulan heyet, Sudan’a gitti. Geziyi Denizli Ticaret Odası organize etti.
 
Denizli Milletvekili Şahin Tin’in başkanlık ettiği heyette, Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli Ticaret Odası Meclis Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, Meclis Üyeleri Bayram Ali Çoban ve Yavuz Aki, Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Uzunoğlu ile Denizli Ticaret Odası Üyeleri Nejat Küçüker, Bülent İnce ve Ramazan Kuzu da yer aldı. Heyet üyeleri Sudan’a ulaşır ulaşmaz, ayaklarının tozuyla sahur öncesi Hartum Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Osama A. Rayis ve sektör temsilcileri ile bir araya geldi.
 
Toplantı ve saha gezilerine devam eden heyet, ilk durak olan Port Sudan’da Kızıldeniz Eyalet Valisi Ali Ahmed Hamid Abdulgadır tarafından karşılandı.
 
Daha sonra heyet, Coral Port Sudan Oteline geçerek Sudan Maliye ve Yatırım Bakanları ile yatırım olanakları hakkında toplantı yaptı.
 

TİN: SUDAN AFRİKA’NIN KAPISI
 
Toplantıda konuşan AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Sudan’ın Türkiye için Afrika’ya açılan kapı olduğuna dikkat çekerek, “Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nin yanı sıra Afrika pazarları da Türkiye için çok önemli. Geleceğin ticaretine yön verecek ülkeler arasında Sudan’ın önemli bir rol üstleneceğine inanıyoruz. Bu bakımdan iki ülke arasındaki ticaretin artırılması büyük önem taşımaktadır. Ticaretimizin artması için de öncelikle Türkiye ve Sudan arasındaki serbest ticaret anlaşmalarının hayata geçirilmesi gerekmektedir” dedi.
 
ERDOĞAN: HEDEF TİCARET HACMİNİ İKİYE KATLAMAK
 
Toplantıda Denizli ekonomisi ve Denizli Ticaret Odası hakkında bilgiler veren Başkan Uğur Erdoğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin, Sudan başta olmak tüm Afrika ülkelerine ziyaretler düzenleyerek, ticareti arttırmak için çaba sarf ettiklerini söyledi. Erdoğan, Denizli Milletvekili Şahin Tin’in de Türkiye’nin Afrika pazarına açılma politikaları doğrultusunda Sudan’da üst düzey girişimlerde bulunduğunu ve bu gezinin organizasyonuna öncülük ettiğini dile getirdi.
 
Denizli özelinde de Afrika ülkelerine yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getiren Erdoğan, “Sudan’ın da içinde bulunduğu bazı Afrika ülkelerini yeni hedef pazarlar ve ticaret ortakları olarak belirledik. Bu konuda firmalarımıza eğitimler verdik, şimdi de Sudan’da görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Denizli ile Sudan’ın toplam yıllık 2,5 milyon dolarlık ticaret hacmini vardır. Bunu en kısa vadede iki katına yükselterek 5-6 milyon dolar seviyelerine çıkarabileceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.    
 

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ BULUŞTU
 
Toplantı sonrası heyet, Althawra ve Sea Land bölgesindeki tekstil, metal-alçı, liman ve lastik sektörlerinden oluşan saha ziyaretleri gerçekleştirdi. Kızıldeniz kenarında yapılan iftarın ardından ise Ekonomik Sektörler Toplantısı gerçekleştirildi.
 
SUDAN MERCİLERİNE TEŞEKKÜR
 
Burada konuşan Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Sudanlı yetkililere kendilerine gösterilen ilgi ve iş birliği görüşmelerine verdikleri önemden dolayı teşekkür etti.
 
TİN: SÜRECİ HASSASİYETLE TAKİP EDECEĞİZ
 
Denizli Milletvekili Şahin Tin ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika ülkeleri ile iş birliğine verdiği öneme dikkat çekerek Sudan’daki temaslarının başta Ekonomi Bakanlığı olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgili tüm mercileri ile paylaşıldığını, bundan sonraki sürecin hassasiyetle takip edileceğini ifade etti.
 
DENİZLİ HEYETİNE TEŞEKKÜR
 
Kızıldeniz Eyalet Valisi Ahmed Hamid Abdulgadır da, kendisinin de içinde bulunduğu bir heyetle Denizli’yi ziyaret ettiklerini hatırlatarak, iki kardeş ülkenin işbirliğinin geliştirilmesinin önemine işaret etti. Abdulgadır, Denizli heyetine de teşekkür etti.
 
TÜRKİYE TARAFINDAN RESTORE EDİLİYOR
 
Port Sudan’daki ikinci gün temasları Suakin Adası’nın ziyaret edilmesiyle başladı. Suakin Adasında TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) tarafından restore edilen Osmanlı dönemine ait Hanefi Camii, Şafi Camii ve Gümrük Binası Denizli heyeti tarafından gezildi.
Ardından tekstil, maden, makine, tarım sektörlerinin temsilcisi ili ülke iş adamları arasında birebir görüşmeler gerçekleştirildi.
 
İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI
 
Port Sudan ziyaretinin son toplantısı Kızıldeniz Eyalet Valiliği’nde gerçekleştirildi. Burada iki ülke heyetlerinin bir araya geldiği değerlendirme toplantısında Denizli Ticaret Odası ile Kızıldeniz İşadamları Derneği üyeleri arasında önemli bir anlaşmaya imza atıldı. Protokol, ticari konularda eğitim ve seminerler düzenlemek, Türk sanayi mallarının bu bölgede yerel pazar ve bayilikler yoluyla geliştirilebilmesi amacıyla ticari alanlarda komisyon oluşturmak, iki ülke ticaret odası mensuplarının ticari ilişkilerine katkıda bulunmak, ortaklık kurmak, yatırım yapmak, sermaye iş birliği oluşturmak, turizm yatırımlarını ön plana çıkarmak, bilgi ve teknoloji transferi sağlamak konularını içeriyor.
 
Toplantının sonunda yapılan konuşmalarda ticari iş birliğinin sürekliliğinin sağlanabilmesi için atılacak adımlar ele alındı.
Denizli heyeti daha sonra hava yoluyla Port Sudan’dan ayrıldı. Denizli heyetinin temasları Khartoum’da devam edecek
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

UZUN GRUBU’NUN AİLE BULUŞMASI
Denizli’nin önde gelen şirketlerinden Uzun Grubu yıl sonu etkinliğinde çalışanlarıyla buluştu. Oyuncu...

Haberi Oku