Ekonomi:
banner175
Denizli'nin tarım organize sanayi bölgesi hayali gerçek oluyor
Denizli’yi tarımda bir merkez haline getirmesi beklenen, Sarayköy’ü seracılık üssü haline dönütürecek ve yıllardır yapımı için uğraşılan tarım organize sanayi bölgesinde arazi tahsisi yapıldı.
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın iş listesinde de ilk sıralarda bulunan ve seçimden önce tamamlanması için söz verdiği organize sera bölgesinde arazi tahsisleri yapıldı.
 
Valilik konferans salonunda gerçekleştirilen törene; Vali Hasan Karahan, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Vali Yardımcısı Celalettin Cantürk, Sarayköy Kaymakamı Fatih Akkaya, Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş,  İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya, Sarayköy Sera OSB Müdürü Mehmet Yeşilpınar ilgili oda başkanları ve yatırımcı kuruluşların temsilcileri katıldı.
 
Törende konuşan Vali Hasan Karahan;  İnşallah hayırlı bir işi tamamlamak üzereyiz. 10-15 yıllık bir hikâyenin sonunda mutlu sona ulaştık. Burada artık teslimatları yapıp sizlerin gayretiyle tahsis belgelerinizi bugün itibariyle vereceğiz. Devletimizin sağladığı kredi imkânlarıyla da bu bölgenin en kısa zamanda ürün vereceğine inanıyoruz. Bölgemiz ve Ülkemiz için önemli bir Sera Organize Bölgesi olarak kurulacağız ileride daha da genişleme şansı olabileceğini düşünüyoruz. İnşallah bunu hep beraber çalışıp gayret ederek neticeyi göreceğiz. Tabi bu duruma kolay gelinmedi. Son iki yılda toparlayıp bu hale getirmek epey yordu bizi. Ama çok şükür bunu da hallettik. Bu ciddi bir yatırım tabi. Devletin 25 milyona yakın bir kaynağı buraya tahsis edildi. Örnek bir çalışma. Hepimiz bu işin olması için elimizden gelen gayreti gösterdik. Allah bizi mahcup etmesin. Bundan sonra da bereketli hayırlı bir işin tamamlandığını görmüş olacağız. Bundan sonrası artık yatırımcı arkadaşlarımızın gayreti ve becerisiyle olacak. İnanıyorum ki buraya Denizli’nin ve Türkiye’nin örnek bir sera bölgesi kuracağız. Tekrar emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
 
Konuşmanın ardından arsa tahsis belgeleri Valimiz Hasan Karahan ve protokol üyeleri tarafından yatırımcı kuruluşların temsilcilerine teslim edildi.
 
 
 
SARAYKÖY’Ü SERA BÖLGESİ YAPACAK
OSB Yer Seçim Yönetmeliği’nin 29. maddesine göre Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca oluşturulan, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin bulunduğu, yer seçimi tespit komisyonu tarafından belirlenen, Sarayköy İlçesi Karataş Köyü Hamamaltı mevkiindeki 712.000 m2 yüzölçümüne sahip bir alan 2007 yılının sonunda Tarıma Dayalı İhtisas (TDİ) Organize Sanayi Bölgesi (OSB) olarak ilan edilmiştir. Müteşebbis Heyet oluşturularak, 01.02.2008 tarihinde “Kuruluş Protokolü” onaylanan Sarayköy Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Sicil no:257 ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, OSB sicil defterine işlenerek resmiyet kazanmıştır.
 
Sarayköy TDİ OSB ülkemizdeki ilk jeotermal ile ısıtılan Tarıma Dayalı ihtisas Organize Sanayi Bölgesi olma özelliğine sahiptir.       
         
Sarayköy TDİ OSB’nin kurucu ortakları : %60 katılım payı ile Denizli Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı, %20 katılım payı ile Denizli Ticaret Odası ve %20 katılım payı ile Denizli Ticaret Borsası olmak üzere Denizli’de kamu ve kamu yararına çalışan tüzel kişilerin oluşturduğu bir yapıya sahiptir.
Sarayköy Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi organları Müteşebbis Heyet, Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Bölge Müdürlüğünden oluşmaktadır.
Sarayköy TDİ OSB’nin onaylı parselasyon planında yer alan üretim ve sanayi parsellerinin 1/3’ünün üretime geçtiğini belgelemeleri halinde yapı kullanma izni almış olan katılımcılar temsil ve ilzama yetkili birer temsilcilerinin kendi aralarında seçecekleri üyeler vasıtasıyla en geç altı ay içinde müteşebbis heyette temsil edileceklerdir. Bu suretle seçilen üyelerin sayısı müteşebbis heyet üye sayısının yarısını geçemeyecek ve bu aşamada yönetim kurulu üyelerinin en az üçü Sarayköy TDİ OSB katılımcıları arasından seçilecektir.
 
Sarayköy TDİ OSB’nin onaylı parselasyon planında yer alan üretim parselleri ile sanayi alanındaki toplam parsellerin 1/2’sinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı alması hâlinde, yapı kullanma izni almış olan katılımcılar veya temsilcilerinin müteşebbis heyet üyeleri ile birlikte en geç altı ay içinde yapacakları ilk genel kurul toplantısında müteşebbis heyet, yönetim kurulu ve denetim kurulunun görevi sona erecektir.
          
Sarayköy TDİ OSB’nin hedefi, bir sanayi şehri olan Denizli’de tarım ve tarıma dayalı sanayinin gelişmesi yönünde tetikleyici bir çalışma başlatmaktır. Alternatif sektör arayışı içinde olan ilimizde jeotermal kaynaklardan yararlanılmak sureti ile termal turizmin yanı sıra jeotermal seracılık faaliyetlerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bölgede seracılığın başlaması ile yaklaşık 600 personele istihdam sağlanacaktır.
Bölge Denizli-İzmir Karayolu ve Demiryoluna bitişik konumdadır. Denizli il merkezine 32 km, İzmir havaalanına 180 km ve İzmir limanına 210 km uzaklıktadır.
            
Denizli İli Sarayköy İlçesi Karataş Köyü Hamamaltı Mevkiindeki Sarayköy Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi alanı toplam 712.000 m2 dir. 13 parselden oluşan toplam 477.156 m2 lik kapalı alanda sera kurulacaktır. OSB alanındaki parsellerin 12 sinin mülkiyeti Sarayköy TDİ OSB’ye ait olup (Toplam:401.321 m2) , 113 ada 3 nolu parselin mülkiyeti Abalıoğlu Yem Soya Tekstil San. ve Tic. A.Ş. firmasına aittir. 
 
OSB alanındaki sera parsellerinin dağılımı şu şekildedir.:
108 ada 1 nolu parsel 31.618 m2, 108 ada 2 nolu parsel 34.069 m2, 108 ada 3 nolu parsel 31.850 m2
109 ada 2 nolu parsel 27.930 m2, 109 ada 3 nolu parsel 29.077 m2, 109 ada 4 nolu parsel 33.714 m2
109 ada 5 nolu parsel 32.690 m2, 110 ada 2 nolu parsel 39.877 m2, 110 ada 3 nolu parsel 36.826 m2
110 ada 5 nolu parsel 39.425 m2, 113 ada 2-A nolu parsel 30.550 m2, 113 ada 2-B nolu parsel                 30.600 m2, 113 ada 3 nolu parsel 75.835 m2
 
TOPLAM 477.156 M2 
 
Ayrıca OSB alanında Sanayi Alanı olarak ayrılan 71.400 m2 lik parselde (111 ada 4 nolu parsel) Zorlu Doğal Elektrik Üretimi A.Ş.’ne ait Jeotermal Elektrik Üretim Santrali 03.03.2014 tarihinde faaliyete geçerek elektrik üretimine başlamış bulunmaktadır.
 
Sarayköy TDİ OSB, arsa tahsislerini 4562 sayılı OSB kanunu ve bu kanuna göre çıkarılmış olan uygulama yönetmeliğinde yer alan usul ve esaslarına göre yapacaktır.
           
Sarayköy TDİ OSB’nin İl Tarım ve Orman Bakanlığı kredi desteği ile Müteşebbis Heyet Başkanlığımızın sorumluluğu altında Yol, Sulama Kullanma Suyu Temini Şebekesi ve Kanalizasyon, Isıtma, Yağmursuyu, Çevre Aydınlatma ve Elektrik Dağıtım Şebekesi inşaatlarından müteşekkil altyapı yapım işi tamamlanmıştır.
 
Sarayköy TDİ OSB ülkemizdeki ilk jeotermal Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olma özelliğine sahiptir. Özellikle seraların ısıtılması konusunda jeotermal sıcak suyun kullanılacak oluşu işletme giderlerinde büyük bir paya sahip olan ısıtma maliyetlerini önemli ölçüde aşağıya çekeceğinden, seracılık avantajlı hale gelecektir.
 
17.10.2019 tarihinde Denizli Valiliğinde yapılan toplantıda, 11 yatırımcıya arsa  ön tahsis belgeleri verilmiştir.
 
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

UZUN GRUBU’NUN AİLE BULUŞMASI
Denizli’nin önde gelen şirketlerinden Uzun Grubu yıl sonu etkinliğinde çalışanlarıyla buluştu. Oyuncu...

Haberi Oku