Ekonomi:
banner175
DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen'den maliyet artışlarına tepki
Yazılı açıklama yapan Şen şunları söyledi:
     Turizmcilerin, Pandemi kısıtlamaları dönemindeki durgunluğun ardından, hızlı büyüme hedefleri ile başladığı 2022 yılına ait umutları, gelen zamlarla karardı.
 
    Geçtiğimiz son iki yılda turizm işletmeleri ayakta kalabilmek için mevcut maliyet artışlarını satış fiyatlarına yansıtamamıştı. Bugün ise başta enerji olmak üzere artan maliyetler turizm işletmelerini büyük bir çıkmaza sürüklemektedir.
 
    Üretici ve tüketici tarafında artan maliyetler yerli turistin tatil için yapacağı harcama miktarını yeniden gözden geçirmesine neden olmuştur. Düşen alım gücünün iç pazarı olumsuz etkilemesi kaçınılmaz gözükmektedir.
 
    Bir otel işletmesinde en büyük gider kalemleri işçilik, gıda ve enerji olarak sıralanabilir. Bu üç kalem maliyetlerindeki artış doğal olarak otelin satış fiyatlarına etki etmektedir.
 
     Oteller yerli turisti koruyabilmek için iç pazara sundukları fiyatları düşük tutmaya çalışsalar da belirsiz ve sürekli gelen maliyet artışları iç pazara fiyat oluşturmayı zorlaştırmaktadır. 
 
     Ülkemizdeki otellerin çoğunun dış pazara yönelik misafir portföyleri ilk bakışta cezbedici görünse de, orta vadede döviz artışından kaynaklı ucuz turizm cennetine dönüşmesine neden olacaktır, ayrıca ülkemize en fazla turist gönderen birinci Pazar Rusya ile üçüncü Pazar Ukrayna arasında tırmanan gerilim ile ülke 2022 turizm hedeflerimizde tehlike altındadır.
 
     Artan maliyetler altında işletmelerimizin beli yeteri kadar bükülmemiş gibi, özellikle elektrik firmalarının elektrik teminat bedellerini (nakit, teminat mektubu, Dbs gibi) yıl içinde ödenen en yüksek elektrik faturasının iki katı kadar yüksek miktarda talep etmeleri, işletmelerimizin karşılaştığı yükü daha da ağırlaştırmaktadır.
 
     Turizmin ve otelcilik sektörünün ülkemiz ve kent ekonomisine katkısının devamı ve sürdürülebilirliği için enflasyonun kontrol altına alınması, enerji fiyatlarının normale indirilmesi, enerji teminatlarının kabul edilebilir seviyeye çekilmesi, ÖTV ve KDV düzenlemelerinin yapılması , pandemi döneminde en çok zarar gören hizmet ve konaklama sektörüne tüm sektörün faydalanabileceği desteklerin sağlanması gereklidir.
 
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

UZUN GRUBU’NUN AİLE BULUŞMASI
Denizli’nin önde gelen şirketlerinden Uzun Grubu yıl sonu etkinliğinde çalışanlarıyla buluştu. Oyuncu...

Haberi Oku