Ekonomi:
banner175
PAÜ'lü bilim insanlarından az yakıt tüketip çok enerji üreten elektrikli motorlar
Günümüz de fosil yakıtlardan elde edilen enerji ile birçok elektrikli cihazlarımızı çalıştırabiliyoruz fakat fosil yakıtların tüketiminden kaynaklanan hava kirliliği de bu orantıda sürekli artış göstermekte olduğunu belirten Prof. Dr. Yusuf Öner, bu bağlamda elde edilen enerjinin en verimli şekilde kullanılması gerekmekte olduğunun altını çizdi. Sanayide kullanılan enerjinin % 70’ini elektrik motorları tüketmekte olduğunu, ülkemizdeki tüketilen enerjinin de %70’i sanayi tarafından tüketildiğini belirten Prof. Dr. Öner, sanayide bulunan elektrik motorlarının toplam tüketiminin %49’lar seviyesinde olduğunu ifade ederek, ülkemizin ürettiği enerjinin yarısını sanayideki elektrik motorları tarafından harcanmakta olduğun bilgisini verdi.
Prof. Dr. Yusuf Öner, ‘‘Uluslararası verim indekslerine bakıldığında ülkemizde kullanılan motorların neredeyse tamamı verimleri düşük motorlardır. Bu şu anlama gelmektedir. Çok enerji tüketmesine rağmen daha az iş üretmektedir. Bu noktadan yola çıkarak ülkemizin yüksek verimli elektrik motorlarına ihtiyacı olduğu aşikârdır. Yüksek verimli motorlar kullanarak ülke genelinde yüksek miktarlarda enerji tasarrufu sağlanabilir. Uluslararası verim indeksleri şu şekilde sıralanmaktadır. IE1-IE2-IE3-IE4-IE5-ve IE6 verim sınıflarıdır. Ülkemizdeki motorlar genel olarak verimsiz olarak sınıflandırılan IE1 ve IE2 sınıfındaki motorlardır. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Elektrik Makinaları anabilim dalı olarak bu konu üzerinde 2000 yılından beri yapılan çalışmalarımız vardır. Bu çalışmalarımız sonucunda şu anda ülkemizde üretimi olmayan IE4 verimlilik sınıfında sanayide kullanılacak bir motor tasarlayarak prototipini geliştirdik. Tasarladığımız ve prototipini gerçekleştirdiğimiz motorumuz literatürde senkronrelüktans motor olarak anılmakta ve yüksek verimlere sahiptir. Kendi imkânlarımızla geliştirdiğimiz motorumuzun laboratuvar ortamında yapılan testleri sonucunda IE4 verimlilik sınıfında olduğunu kanıtladık’’ şeklinde konuştu.
 
Yüzde Yüz Yerli ve Yüksek Verimli Elektrikli Motor
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Elektrikli Makineler A.D. Başkanı Prof. Dr. Yusuf Öner, yaptıkları araştırma geliştirmeler sonucunda imal ettikleri ürün hakkında, ‘Bugün gelinen nokta endüstrinin ve özel sektörün ihtiyacı olan %100 yerli ve yüksek verimli elektrik motorlarını tasarlayabiliyor ve bunları üretebiliyor seviyeye gelmiş olmamızdır’ dedi. Tasarladıkları ve ürettikleri motorlar yüksek verimleri ile ülke ekonomisine yüksek miktarda döviz kazancı sağlayacağını, yurt dışından alınacak yüksek verimli motorlar yerine % 100 yerli tasarım ve imalatımız olan motorlar sayesinde ülkemize hem enerji tasarrufu hem de döviz kazancı sağlayacaklarının altını çizdi.
 
ALATAY 2017 için Tasarlanan Ödüllü Yüzde Yüz Yerli Tekerlek İçi Hub Motoru
Prof. Dr. Öner, bir başka çalışmaları olan, Mühendislik Fakültemiz bünyesinde bulunan Elektrik Araçlar laboratuvarında geliştirilen ALATAY isimli elektrikli aracımızın da yüzde yüzyerli tekerlek içi hub motoru olduğunu açıkladı. Yine Pamukkale Üniversitesi Elektrik Makineleri Anabilim Dalı’nda tasarlayarak uygulamasını yaptıklarıtekerlek içi elektrikli motorun Tübitak 2017 yılı elektromobil yarışlarına katılarak bir önceki yıldaki gibi %100 yerlilik ödülünü kazandığının bilgisini veren Prof. Dr. Öner, ayrıca bu projenin başında bulunan PAÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Selim Köroğlu ve Yrd. Doç. Dr. Selami Kesler, PAÜ Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erkan Öztürk’ü ayrıca tebrik etti. Prof. Dr. Yusuf Öner, ‘‘ALATAY elektrik aracımıza tasarladığımız motorumuz birçok elektrikli araç üretici firma tarafından elektrikli araçlarda sıkça tercih edilen fırçasız doğru akım motorudur. Tasarladığımız motorumuzun gücü 2 kw ve 96 voltluk gerilimle çalışmaktadır. Laboratuvar ortamında yapılan testlerinde %92 gibi yüksek bir verime sahiptir. ALATAY elektrikli aracımızda bu motorumuzdan iki adet kullanılmıştır. Fırçasız doğru akım motorumuzun sürücüsünü de anabilimdalımız öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Selami Kesler hocamız tarafından tasarlanmış ve yazılımı yapılmıştır. Görüldüğü üzere her türlü yüksek verimli elektrik motoru tasarlaya bilir ve üretebilir seviyeye geldiğimiz gibi ürettiğimiz motorların sürücü ve yazılımlarını da kendi bünyemizde yapabilmekteyiz. Bu bağlamda ülkemiz için yapılacak her türlü projede bulunmak bizi gururlandıracaktır’’ şeklinde konuşmasını tamamladı.
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

UZUN GRUBU’NUN AİLE BULUŞMASI
Denizli’nin önde gelen şirketlerinden Uzun Grubu yıl sonu etkinliğinde çalışanlarıyla buluştu. Oyuncu...

Haberi Oku