Ekonomi:
banner175
Sanayi enerji zamlarından rahatsız
Sanayicinin bütçesindeki en önemli iki maliyetin istihdam ve enerji olduğunu dile getiren Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, yeni yılın ilk günlerine BOTAŞ'ın doğalgaz zammıyla merhaba dediklerini, 300 bin metreküpün üzerinde doğalgaz kullanımı olan sanayicilere uygulanan fiyat yüzde 13.61 artırılırken, elektrik santrallerinin kullandığı doğalgazın fiyatı da bir önceki ay yapılan yüzde 8'lik zam sonrası yapılan yüzde 4.76'lık zamla yüzde 13 seviyesinde artırıldığını belirtti. Bunun sanayide kullanılan elektriğin maliyetinin de yakın zamanda artacağına işaret ettiğini ifade eden Keçeci, "İşçi ve enerji maliyetleri üst üste koyulduğunda, 2018'de sanayicinin omuzlarındaki yük neredeyse yüzde 25 oranında artacak gibi görünüyor. Sanayicinin maliyeti bu seviyelerde artırılırken, biz sanayiciler olarak ürünlerimize o kadar zam yapamıyoruz ne yazık ki" dedi.

Karlılık oranlarının son dönemde düştüğünü, özellikle iç piyasada ödeme vadelerinin uzadığını belirten Keçeci, "İç piyasada ödeme vadeleri çok uzadı. Bu nedenle KGF destekli krediler, hem iç piyasaya hem de ihracatçıya çok iyi geldi. Bu nedenle bu gibi desteklerin özellikle sanayicilerimize yönelik olarak devam ettirilmesi gerekiyor. KGF destekli kredilerin geri dönüşlerinin başlayacağı bu aylarda, bu tarz desteklerin yeniden yapılandırılması uygun olacaktır" dedi.

İhracat ve istihdam rakamlarına da değinen Keçeci, "Türkiye ihracatçı bir ülke ve milli hedeflerimizden biri de bu ihracatı artırmak ancak devlet tarafından desteklenmezsek, uluslararası alanda rekabet gücümüzü kaybedeceğiz. İşçi ve enerji maliyetlerinde olduğu gibi doğrudan maliyet artışlarımızın yanı sıra artırılan vergi oranları dolayısıyla, yaşadığımız dolaylı maliyet artışlarımız da bulunuyor. Uluslararası pazar oldukça çetin. Bazen 1 dolar ile sipariş alıyoruz veya kaybediyoruz. Böyle bir ortamda yüzde 10'luk maliyet artışı bile sanayici için tolere edilebilir bir artış değil. Devletin artık biraz da kendinden fedakarlık etmesi ve bu maliyet artışlarının bir kısmını kendisinin yüklenerek sanayicinin yükünü hafifletmesi gerekiyor" diye konuştu. Ramazan ÇETİN / DHA
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

UZUN GRUBU’NUN AİLE BULUŞMASI
Denizli’nin önde gelen şirketlerinden Uzun Grubu yıl sonu etkinliğinde çalışanlarıyla buluştu. Oyuncu...

Haberi Oku