Ekonomi:
banner175
Yarım asırlık bir tamir hikayesi
Türkiye’de bisiklet kullanımının en yaygın olduğu yerleşim yerlerinin bayında gelen Çivril’in yarım asırlık tamircisi Zeki Zengin’in ömrü bisikletlerle geçti.
 
YARIM ASIRLIK USTANIN ÖYKÜSÜ
Üç çocuğunu bisiklet tamirciliğinden kazandığı ile büyüttüğünü belirten Zeki Zengin, küçük yaştan beri bisikletlerle iç içe olduğunu ve yaklaşık 50 yıldır bisiklet tamir ettiğini belirterek, hikayesini şöyle anlattı:
 “Biz yedi kardeştik. Ağabeylerim ve benden küçük iki kardeşim okudu ama babamın durumu çok müsait olmadığı için bana seni okutamayacağım çıraklığa vereceğim dedi. 11 yaşında bisiklet tamirci çırağı oldum.
 
12 YAŞINDA DÜKKAN SAHİBİ
Ağabeyim okula devam ederken ben bisiklet tamircisinin yanında işe başladım. Yanında çalıştığım ustam İzmir’de dükkan açınca onunla birlikte İzmir’e gittim orada bir yıl çalıştıktan sonra Çivril’e geri döndüm. O zaman Çivril’de iki tane tamirci vardı. burada çalışmaya başladım altı ay sonra ustam ben dükkanı kapatacağım sana devredeyim dedi. 12 yaşında dükkan açtım.
 
BABASINI DA EMEKLİ ETTİ. KENDİ DE OLDU
Yaşım küçük olduğu için babamın üzerine aldık. Ama dükkanın bütün girdisi çıktısını ben biliyordum. 12 yaşında kendi işimin patronu olmuş evime bakıyordum. 12 yıl boyunca babamın bağ – kur primini ödedim emekli ettim. Sonra 25 yıl kendi primlerimi ödeyerek emekli oldum. 49 yıldır tamircilik yapıyorum. Çok şükür üç çocuğumu büyüttüm okuttum evlendirdim.
 
ÖNCEDEN GECE 12 YE KADAR ÇALIŞIRDIK
Bisikletin her türlü tamirini yapıyorum. Başka hiçbir iş yapmadım. Önceden sabah erkenden dükkanı açar yaz dönemlerinde gece 12’ye kadar çalıştığımız olurdu. Şimdilerde o kadar işimiz yok. Sabah açıp akşam kapatıyoruz. Zaten çırakta olmayınca her işi de almıyorum.
 
Eski bisikletler insanı yoruyordu. Şimdi vitesli bisikletler çıktı. Çok rahat. Bu bisikletler de çok arıza yapıyor. Ama yedek parça çok, alıyorsun takıyorsun tamir etme işi çok olmuyor. Genelde bisikletlerin patlayan lastiklerini, akort ayarını, frenlerini ve kırılan yerlerini tamir ediyorum.
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

UZUN GRUBU’NUN AİLE BULUŞMASI
Denizli’nin önde gelen şirketlerinden Uzun Grubu yıl sonu etkinliğinde çalışanlarıyla buluştu. Oyuncu...

Haberi Oku