Ekonomi:
banner175
Yerli filmlere özel destek
AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, milli kültürün uluslararası tanıtımına katkı sağlar nitelikte olan dizi filmlerin desteklenmesi ve sinema sektörünün uluslararası alanda rekabet gücünün artırılmasını amaçlayan kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştığını söyledi.
 
MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZÜ ANLATMALIYIZ
 
Kanun ile beyaz perdeye, özellikle yerli yapımlara önemli destekler geldiğini belirten Milletvekili Şahin Tin; “Her alanda yerli ve milli kalkınmayı önemsiyoruz. Milli kültürümüzün özellikle uluslararası topluma aktarılması ülkemiz açısından son derece önemli. Bu aktarım süreçlerinde yerli yapım film ve dizilerin etkisi şüphesiz çok büyük önem arz ediyor. Yapılan bu düzenlemeyle yerli film ve dizilere destek verilmesinin önünü açıyoruz” dedi.
 
DESTEKLEME KURULLARI OLUŞTURULACAK
 
Milletvekili Şahin Tin, bu düzenlemeye göre yerli film ve dizilerin değerlendirme ve desteklenme süreçlerini daha hızlı ve doğru bir şekilde karara bağlamak için ‘destekleme kurulları’ oluşturulacağını söyledi. Dizi film ile yabancı film yapım destek türlerinde yapılan başvuruları değerlendirmek ve desteklenecek olanları belirlemek üzere de Dizi ve Yabancı Filmleri Destekleme Komisyonu oluşturulacağını belirten Milletvekili Şahin Tin; “Bu düzenlemeyle ülke içinde üretilen veya ithal edilen sinema filmlerinin, ticari dolaşıma veya gösterime sunulmasından önce değerlendirilmesi ve sınıflandırılması yapılacak. Değerlendirme ve sınıflandırma sonucunda uygun bulunmayan filmler, ticari dolaşıma ve gösterime sunulamayacak” dedi.
 
DESTEKLER GERİ ÖDEMESİZ OLACAK
 
Milletvekili Şahin Tin, destek başvurularının, ülke içinde yerleşik gerçek veya tüzel kişiler tarafından yapılacağını belirtti. Şahin Tin; “Destek tutarı; proje geliştirme, ilk uzun metrajlı kurmaca film yapım, uzun metrajlı sinema film yapım, ortak yapım, belgesel film yapım, çekim sonrası ile dağıtım ve tanıtım destek türleri için başvuruda belirtilen toplam bütçenin yüzde 50’sini aşamayacak. Animasyon film yapım, kısa film yapım, senaryo ve diyalog yazımı ile yerli film gösterim destek türleri için başvuruda belirtilen toplam bütçenin tamamı desteklenebilecek. Yabancı film yapım destek türü için destek tutarı, ülke içinde harcanan, Kültür ve Turizm Bakanlığınca kabul edilen tutarın yüzde 30’unu aşamayacak. Kanun kapsamındaki bütün destekler, geri ödemesiz olarak verilecek. Kanun, yönetmelik ve destek sözleşmesinde belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi veya desteğin haksız alındığının tespiti halinde destek tutarı faiziyle geri alınacak. Uluslararası festivallere ve yarışmalara katılımın ve bunlara ilişkin tanıtım faaliyetleri kanun çerçevesinde desteklenecek. Bakanlık, kamu kurum, kuruluş ve kamu tüzel kişilerine sinema donanım desteği verebilecek, ihtiyaç sahibi sinema sanatçılarına veya sinema sektörü çalışanlarına da maddi destek sağlayabilecek” dedi.
 
REKLAM SÜRESİNE SINIRLAMA GELİYOR
 
Sinema filmi öncesinde gösterilen reklamların süresinin en fazla 10 dakika olacağını, fragman gösterim süresinin ise en az 3, en fazla 5 dakika olacağını belirten Milletvekili Şahin Tin; “Kamu spotları ve sosyal sorumluluk projelerine ilişkin gösterimler süreye dahil edilmeden sunulacak. Sinema filmi gösterim arası 15 dakikayı aşamayacak. İlk seans, öğrenci halk günü gibi gelenekselleşmiş indirimler ile okullara, meslek gruplarına, belirli yaşın üzerindeki kişilere yapılacak benzeri indirimler, işletmeciler ile filmin yapımcısı ve varsa dağıtımcısı arasında yapılacak sözleşmelerle belirlenebilecek. Ancak sinema salonu işletmecileri, filmin yapımcısı ve varsa dağıtımcısıyla yapılacak sözleşme ile belirlenecek indirimli bilet fiyatlandırmaları hariç olmak üzere, sinema biletini içeren abonelik, promosyon, kampanya ve toplu satış faaliyetleri gerçekleştiremeyecek” dedi.
 
SUİSTİMALE GEÇİT YOK
 
Milletvekili Şahin Tin, değerlendirme ve sınıflandırma yükümlülüğüne uymayan, zorunlu tutulduğu halde gerekli işaret ve ibareleri kullanmayan veya yanıltıcı şekilde kullanan film yapımcısı ile değerlendirme ve sınıflandırma yükümlülüğüne uyulmayan filmlerin dağıtımını ve gösterimini yapanlara kanun çerçevesinde gerekli olan cezanın verileceğini söyledi.
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

UZUN GRUBU’NUN AİLE BULUŞMASI
Denizli’nin önde gelen şirketlerinden Uzun Grubu yıl sonu etkinliğinde çalışanlarıyla buluştu. Oyuncu...

Haberi Oku