Gündem:
banner175
28 meslek odası ve dernek referandum kararını açıkladı
Denizli Gazeteciler Derneği toplantı salonunda yapılan basın toplantısına, Referandum Çalışma Grubu’nu oluşturan 28 STK’nın temsilcileri katıldı. Basın açıklamasını grup adına Niyazi Oğuzlar yaptı. Referandum Çalışma Grubu’nun açıklaması şöyle;
 
Ülkemizde, Temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasının kısıtlandığı OHAL koşullarında Müzakere edilmeden, siyasal katılım ve uzlaşı sağlanmadan, adeta bir dayatmayla Anayasa değişikliği oylaması yapılmaktadır. Böylesi antidemokratik koşullarda yapılan Anayasa ile ülkemizde istikrarın sağlanacağını düşünmek büyük bir yanılgıdır.
 
HALKIN EGEMENLİK HAKKI ALINIYOR
Kuvvetler ayrılığı toplumsal kesimlerin parlamentoda dengeli bir biçimde temsilidir. Demokratik siyasal sistem, seçilmiş bir parlamento ve çoğulcu müzakere ile sağlanabilir. Anayasa değişikliğiyle, parlamento zayıflatılmakta, halkın egemenlik hakkı bir kişiye emanet edilmektedir. Aynı zamanda bir siyasi parti genel başkanı olacak Cumhurbaşkanının belirleyeceği milletvekilleri ile hem tek başına yürütme hem de parlamento çoğunluğu belirlenecektir. Bu anayasa ile Halkın Egemenlik Hakkı elinden alınmaktadır
 
HUKUK DEVLETİ YOK EDİLİYOR
Hukuk devleti yargının bağımsızlığı ile korunur. Genel başkanı olduğu siyasi partinin çoğunlukta olacağı bir Meclis kompozisyonunda Anayasa Mahkemesi ve HSK üyelerinin tümünü doğrudan ve dolaylı olarak Cumhurbaşkanı belirlemiş olacağı için bağımsız bir yargıdan söz etmek mümkün olmayacaktır. Bu Anayasa ile, Hukuk Devleti yok Edilmektedir
Yürütmeyi denetleyen bir yargı yerine ona tabi olan bir yargı sistemi getirildiğinde bireylerin haklarını koruyacak hiçbir güvence mekanizması kalmayacaktır.
 
KUVVETLER AYRILIĞI ORTADAN KALKIYOR
Anayasa değişikliğiyle; yasama ve yürütme organı ayrılığı bütünüyle ortadan kaldırılmaktadır. Cumhurbaşkanı yasama çoğunluğu ve kabinesi ile göreve gelmektedir. Yasama ve yürütmenin yetkileri bir kişiye verilmektedir. Yasama ve yargı organının yürütmeyi denetleyemediği bir sistem getirilmektedir. Bu anayasada değişiklik metninde Denge ve denetim mekanizması öngörülmemiştir.
 
KABİNE, MEMURLAR TOPLULUĞU OLUYOR
Cumhurbaşkanına kararname çıkarma yetkisi verilerek TBMM’nin asli görevi olan yasama yetkisi devredilmektedir. Parlamentoya karşı sorumlu Bakanlar Kurulu ortadan kaldırılmakta, yasama çoğunluğu ile birlikte seçilecek Cumhurbaşkanının dışarıdan atayacağı bakanlarla oluşan kabine, memurlar topluluğu olacaktır.
 
135 MADDE DE DEĞİŞTİRİLECEK
Anayasa değişikliğinin referandumda kabulü halinde Anayasa da hızla başka değişiklikler yapmaya yönelik adımlar ve 135 maddesinin de değiştirileceği açıktır. Bu hususlarla birlikte tek başına bir kişiye parlamentoyu gerekçesiz fesih yetkisi verilmesi açıkça kabul edilemez bir uygulamadır.

KARANLIK GİDİŞE ‘HAYIR’
Bizler, bu ülkenin aydınlık geleceği için ülkemize, halkımıza, laikliğe, cumhuriyete, yaşam alanlarımıza, yeraltı ve yerüstü kaynaklarımıza, mesleğimize, meslektaşlarımıza, meslek alanlarımıza ve meslek örgütlerimize sahip çıkarak, tüm bu baskı rejimine HAYIR diyoruz. Yargının bir kişiye bağımlı hale getirilmesine, yeraltı ve yerüstü zenginliklerimizin talan edilmesine, yaşam alanlarımızın, limanlarımızın, fabrikalarımızın, tesislerimizin yok edilmesine karşı çıkıyoruz.
Bütün yurttaşlarımızı, bu Anayasa değişikliğine, karanlık gidişe HAYIR demeye, ülkemizin sahipsiz olmadığını göstermeye, Cumhuriyet, Demokrasi, laiklik mücadelesini sahiplenmeye çağırıyoruz. Sizlerin de referandumda sandığa giderek aydınlık ve mutlu yarınlar adına üzerinize düşen sorumluluğu yerine getireceğinize yürekten inanıyoruz.
 
KİMLER İMZA ATTI
Atatürkçü Düşünce Derneği, Altı Nokta Körler Derneği, Alevi Kültür Dernekleri, Büro İş, Denizli Barosu, Diş Hekimleri Odası, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Eczacılar Odası, İşçi Hakları Derneği, Eğitder, Genel Sağlık İş, Eğitim İş, Emekli Öğretmenler Derneği, Kız Teknik Öğretmenler Derneği, Denizli SMMM Odası, Denizli Tabib Odası, Tarım Orman İş, Türkiye Gençlik Birliği, Türk İş, Türk Kadınlar Birliği, Türkiye Mimarlar Müh.Odaları Birliği, İKK (14 meslek odası), Tükoder, Yeni Kuşak Köy Enstütüleri Derneği, Ulusal Sanayici ve İşadamları Derneği, Nazilli Eğitim Enstütüsü Mezunları Derneği
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

M’LIFE’DAN MUHTEŞEM AÇILIŞ
Türkiye'nin güzellik ve kozmetik sektöründe önde gelen firmalarından M’Life Beauty & Cosmetic,...

Haberi Oku