Gündem:
banner175
ABD'de yargılanan Denizlili
İran’a Türkiye üzerinden füze yapımı, havacılık ve nükleer uygulamalarda kullanılan kobalt - nikel metal tozu sattığı iddia edilen tiyatrocu Erdal Kuyumcu New York’ta hakim karşısına çıktı.
 
Daha önce kendisine yöneltilen suçlamalardan bazılarını kabul eden ve tutuksuz yargılanan Kuyumcu’ya verilecek cezanın açıklanacağı duruşmada sürpriz bir karar çıktı.
 
Amerika’nın Sesi’nden Can Kamiloğlu’nun hazırladığı ve Oda TV’de de yayımlanan habere göre; Hakim Dora Lizette Irizarry, suçlamalarla ilgili delillerin yetersizliği, savcılık makamının Kuyumcu’nun tüm suçlamaları kabul etmesi yönündeki talepleri üzerine yeniden duruşma yapma kararı aldı.
 
Savunma ve iddia makamlarının tarih ve yeni bir duruşma yapılması konusunda uzlaşması sonrasında hakim 5 Nisan’da yeni bir duruşma yapılmasına karar verdi.
 
TÜRKÇE TERCÜMAN TARTIŞMASI
 
Brooklyn Federal Mahkemesinde yapılan duruşmanın başında hakim ve Kuyumcu’nun avukatı arasında tercüman konusunda oldukça sert tartışmalar yaşandı. Hakim Irizarry, Kuyumcu’nun ABD vatandaşı, üniversite mezunu ve iyi İngilizce konuştuğu için tercümana gerek olmadığını söyledi.
 
 
Hakim’in tercümana itirazını tepki gösteren Kuyumcu’nun avukatı daha önce müvekkilinin hakkındaki suçlamaları kabul edilmesiyle ilgili yapılan duruşmada da Türkçe tercüman olmadığı için bazı sözleri doğru anlayamadığını belirtti.
 
Hakim Kuyumcu’nun avukatından gelen itiraz sonrasında kararını değiştirdi. Duruşmada Kuyumcu’nun anlamadığı bazı sözler tercüman tarafından Türkçe’ye çevrildi.
 
HAKİM CEZA VERMEK İÇİN DELİLLERİ YETERLİ BULMADI
 
Hakim Irrizary, savcılık makamına da çok sert çıkışlarda bulundu. Kuyumcu’nun tüm suçlamaları kabul etmesi yönünde taleplerini de delillerin yetersiz olduğu gerekçesiyle dikkate almadı.
 
Savcılık, yeni delil toplamak için iki ay süreye ihtiyaçları olduğunu belirtti. İran’a Türkiye’deki başka bir firma aracılığıyla gönderilen metal tozunun nükleer teknoloji ve havacılık sektöründe kullandığını iddia etti. Hakim İrrizary, gönderilen metal tozunun havacılık ve uzay dışında başka sanayilerde de kullanabildiğine işaret etti.
 
METAL TOZUYLA İLGİLİ MAHKEMEYE BİLİRKİŞİ RAPORU SUNULDU
 
Kuyumcu, daha önce ABD’de CEO’su olduğu metal şirketi aracılığıyla Türkiye’den gelen bir siparişi ihraç ettiğini kabul etmiş ancak bu ürünün İran’a gideceği yönünde bilgisi olmadığını belirmişti. Metal tozunun İran’a gönderildiğini daha sonra fark ettiğini belirten Kuyumcu, Türkiye’deki firmayla yaptığı ticareti durduğunu ifade etmişti.
 
Kuyumcu, ABD’de havacılık ve uzay sanayinde uzmanlarından aldığı bilirkişi raporuyla, İran’da nükleer ve havacılık sektöründe kullanılabileceği iddia edilen metal tozunun bu sektörde tercih edilen bir malzeme olmadığını öne sürmüştü. Metal tozuyla ilgili verilen raporda bu ürünün diğer sanayilerin tercih ettiği bir kaplama malzemesi olduğu belirtilmişti.
 
'BAZI SUÇLAMALARI KABUL ETTİM AMA SİZ BİRDE BANA SORUN’
 
Brooklyn Federal Mahkemesinde yapılan karar duruşmasında Kuyumcu’nun New York’ta yaşayan çok sayıda Türk ve sanatçı arkadaşları da izledi. Duruşma sonrasında kendisini bu önemli günde yalnız bırakmayan ve destek veren arkadaşlarına teşekkür eden Kuyumcu, “Suçlamaların bir bölümünü kabul etmemde bazı etkenler var. Siz bir de bana sorun. Mahkeme dışında konuşup dava sürecine etki etmek istemiyorum. Gerçekler ortaya çıkacak” diye konuştu.
 
BİRÇOK DİZİ VE SİNEMA FİLMİNDE ROL ALDI
 
Türkiye ve Amerika’da çok sayıda televizyon dizisi, sinema filmi, tiyatroda rol alan ve sanat çalışmalarına son yıllarda ara veren Kuyumcu kurduğu New York merkezli Global Metallurgy LLC şirketi ile iş dünyasına atılmıştı. Erdal Kuyumcu, Türkiye’de “Oğlum Adam Olacak”, “Koltuk Sevdası”, “Duruşma”, “Teresa” gibi birçok dizi ve sinema filmlerinde rol aldı.
 
Kuyumcu ABD’ye yerleştikten sonra New York’ta birçok dizi, sinema projelerinde de yer aldı. Kuyumcu ayrıca sahnelenen “Oyunun Adını Siz Koyun Biz koyamadık” gibi birçok tiyatro oyununda çeşitli rollerde oynadı.
 
SANAT DÜNYASINDAN İŞ DÜNYASINA
 
Kuyumcu geçtiğimiz yıllarda kurduğu Global Metallurgy LLC şirketiyle iş dünyasına atılmıştı. Kuyumcu hakkında Federal Soruşturma Bürosu FBI tarafından hazırlanan dosyada, Amerikan Hazine Bakanlığından izinsiz olarak, Ohio’da diğer bir Amerikan firmasından satın aldığı kobalt – nikel metal tozunu Türkiye’de bir firma aracılığıyla İran’a sattığı iddia edilmişti. Kuyumcu aleyhine en az bir milyon dolar para cezası ve 20 yıl hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Kuyumcu bu iddialardan bazılarını kabul etmişti. (Odatv.com)
 
FACEBOOK ÜZERİNDEN DESTEK
Diğer yandan Erdal Kuyumcu için Denizli’de yaşayan ailesi tarafından facebook’ta destek grubu kuruldu. Grup’ta, Kuyumcu’yu tanıyanlar, onu anlatıyor ve bu tür işlerle ilgisi olmayacağını söylüyor.
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

M’LIFE’DAN MUHTEŞEM AÇILIŞ
Türkiye'nin güzellik ve kozmetik sektöründe önde gelen firmalarından M’Life Beauty & Cosmetic,...

Haberi Oku