Gündem:
banner175
Ak Parti Milletvekili Ök'ten ‘100. yıl bütçesi' değerlendirmesi
Ak Parti Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Nilgün Ök, TBMM’de kabul edilen 2023 bütçesini değerlendirdi. Yazılı açıklama yapan Ök, “2023 yılı bütçemiz daha önceki bütçelerimizde de olduğu gibi vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına odaklanan ve aynı zamanda bir atılım bütçesidir. 2023 yılı bütçesi Türkiye Yüzyılı’nın yolunu açacak bir yapıdadır. Bütçemizi vatandaşlarımızı küresel belirsizliklerden ve risklerden koruyacak, 85 milyonu kollayacak bir altyapı ile hazırladık” dedi.
 
“Yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve büyüme odaklı Türkiye Modelimizle dünyada ortaya çıkan pandemi sonrası enflasyonist düzen ve resesyona rağmen yüzde 5’lik bir büyüme ile 2023 yılında da diğer ülkelerden olumlu ayrışacağız. 31 milyona varan istihdam sayımızla, 250 milyar dolar ihracatımızla rekorlar kırmaya devam edeceğiz” diyen Ök, şu genel değerlendirmeyi yaptı:
2023 yılı bütçesinden istihdama 100,4 milyar lira doğrudan kaynak ayırdık.
 
İstihdam Programı kapsamında üretim ve istihdamın desteklenmesi amacıyla işletmeler tarafından sosyal güvenlik kurumuna ödenmesi gereken 68,1 milyar lira tutarındaki işveren priminin 2023 yılı bütçesinden karşılayacağız.
 
“En büyük pay eğitime”
7,5 milyar lira olarak devralınan Millî Eğitim Bakanlığı bütçesi 2023 yılında 435 milyar liraya yükselttik. 2018 yılı ile kıyasladığında 2023 yılında Bakanlık bütçesi 4,4 kat arttırdık. Böylece bütçeden yüzde 14.5 ile en büyük payı eğitime ayırıyoruz.
 
“Çiftçilerimiz için 2023 yılı bütçesinde tarımsal destekleri ciddi oranda arttırıyoruz.”
2023 yılında bütçeden tarıma ayrılan toplam kaynağı 142,9 milyar liraya çıkardık. Bu kapsamda; tarımsal destek programları için 54 milyar lira, tarım sektörü yatırım ödenekleri için 40,4 milyar lira, tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları, tarımsal KİT ve ihracat destekleri için 48,5 milyar lira kaynak ayırdık. Tarımsal sulama yatırım ödeneklerini de yüzde 109’luk artışla 26,1 milyar TL olarak belirledik. Yine mazot desteğini yüzde 282, gübre desteğini yüzde 140 oranında artırıyoruz.
 
“Vatandaşlarımızın tamamını kapsayan genel sağlık sigortası sistemimizin dünyada eşi benzeri yoktur.”
Türkiye’nin son 20 yılında gerçekleştirdiği kalkınma devriminin en iftihar verici sonuçlarından birinin de sağlıkta yaşandığını belirten Ök, “Vatandaşlarımızın tamamını kapsayan genel sağlık sigortası sistemimizin dünyada eşi benzeri yoktur. Ülkemiz en ücra köşelerine kadar yayılan hastanelerimiz ve herkesin erişimine açık teşhis, tedavi, ilaç temini mekanizmalarımızla vatandaşlarımıza en yaygın ve kaliteli sağlık hizmetini sunuyoruz. 2002 yılında bütçeden sağlığa ayırdığımız pay yüzde 2,5 iken 2023 yılında bu oranı yüzde 6,9’a çıkarıyoruz. Merkezî yönetim bütçesinden sağlığa ayrılan kaynağı, 2023 yılında yüzde 69,1 oranında arttırarak 307 milyar liraya çıkarıyoruz.
 
Ayrıca 2002 yılında sosyal güvenlik sisteminden yararlanan vatandaş sayısının yüzde 48 olduğunu söyleyen Ök, bugün bu oran yüzde 100’lere ulaşmış, neredeyse nüfusumuzun tamamı sosyal güvenlik şemsiyesi altına girmiştir.
 
“Dünyanın en iyi işleyen, en kuşatıcı sosyal destek sistemine sahibiz.”
Türkiye’nin, dünyanın en iyi işleyen, en kuşatıcı sosyal destek sistemine sahip ülkelerinden biri olduğunu belirten Ök, “Hükümete geldiğimizde yıllık 1,6 milyar lira olan sosyal yardım bütçesini 2023 yılında 258,4 milyar liraya çıkardık. Bu rakamın millî gelire oranını da yüzde 0,4’den yüzde 1,4’e yükselttik.”
 
“Türkiye’yi dünyanın önde gelen ekonomilerden biri haline getirmeye kararlıyız.”
AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün ÖK “Milletimizin karşısına güçlü bir eser ve hizmet altyapısıyla, güçlü bir sanayi ve ticaret işleyişiyle, güçlü bir güvenlik ve diplomasi çerçevesiyle örülü 20 yıllık kazanımlarla çıkıyoruz. Bugüne kadar ülkemize kazandırdığımız eser ve hizmetler elbette önemli, ama asıl bundan sonra yapacaklarımızla Türkiye’yi dünyanın önde gelen ekonomilerden biri haline getirmeye kararlıyız. 21. yüzyıl, Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi Türkiye Yüzyılı olacaktır.”
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

M’LIFE’DAN MUHTEŞEM AÇILIŞ
Türkiye'nin güzellik ve kozmetik sektöründe önde gelen firmalarından M’Life Beauty & Cosmetic,...

Haberi Oku