Gündem:
banner175
Atatürk'ün Denizli'ye gelişinin 86'ncı yıldönümü
Atatürk’ün Denizli’ye gelişinin 86’ncı yıldönümü nedeniyle Time Out Denizli ekibi bir yazı hazırladı. Atatürk’ün fotoğraflarıyla, o gün Denizli’de yaşananları tekrar hatırlattı. Bu yazının orijinalini timeoutdenizli.com’dan okuyabilirsiniz.
 

Atatürk’ün geleceği haberi kentte büyük sevinç yaratmıştı. Sokaklar aydınlatılmış, her yer temizlenmiş, birçok yere zafer takları kurulmuştu.
 

Bu gezi Ata’nın “Büyük Ege Gezisi” olarak bilinen program içinde bulunmaktaydı. 4 Şubat 1931 Çarşamba günü sabah 08.10’da Aydın’dan hareket eden özel tren, Ata’yı aynı gün saat 13.00’te Denizli’ye getirdi.
İki gün öncesinden Ata’nın Denizli’ye geleceğini öğrenen halk, erken saatlerde istasyonun bulunduğu çevreyi doldurmuştu.
 

Binlerce Denizlilinin sevgi gösterisi arasında trenden inen Atatürk, halkı selamlayarak beraberindeki heyetle birlikte istasyon caddesinden o zamanki parti binasına geldi.
Bir süre burada dinlenen Atatürk, sonrasında Çamlık yolu üzerinde bulunan 33. topçu alayını ziyaret etti. Askeri birlikleri ziyaretinin ardından Köy Öğretmen Okuluna gelerek sınıflara girmiş, öğrencilere sorular sormuş ve öğretmenlerden eğitim-öğretim konularında bilgi almıştır.
 

Şehrin en gözde dinlenme yeri olan Çamlık’ta öğle yemeğini yiyen Mustafa Kemal Atatürk, buradan Denizli Memleket Hastanesine geçmiştir. Hastaneyi en ince ayrıntısına kadar inceleyen Büyük Önder, burada hastalara şifa dileklerinde bulunur.
 

Ata’nın Denizli’ye gelişi nedeniyle köy, kasaba ve ilçelerden, hatta komşu il ve ilçelerden yüzlerce insan Atatürk’ü karşılamak ve yakından görmek, en azından sesini duyabilmek için meydana akın eder.
Akşama doğru Denizli Belediyesi’ne gelen Mustafa Kemal Atatürk, Belediye binası önünde toplanan yüzlerce Denizliliyi tekrar selamlar. Belediye Halk Meclisi ile bir süre görüşen Mustafa Kemal, kentin ihtiyaç ve olanakları üzerine gerekli tavsiyelerde bulunur.
 

Buradan geceyi geçirmesi için o günün Cumhuriyet Halk Partisi binası olan, bugün ise Atatürk ve Etnografya Müzesi olarak kullanılan binaya geçmiş, odasında dinlenmeye çekilmiştir.
O gece Denizli gençliği büyük bir fener alayı düzenlemiş ve Atasına sevgisini göstermiştir.
 

Ertesi gün yani 5 Şubat 1931 Perşembe günü Ata’nın, Balıkesir’e gitmek üzere İzmir’e dönmesi gerekmektedir. Sabah 09.30’da özel treni istasyondan İzmir’e doğru hareket etmeye hazırlanırken, duygusal anlar yaşanmış, Mustafa Kemal Atatürk, kendisini uğurlamaya gelen halka uzun süre trenin penceresinden el sallamış, geride gözü yaşlı binlerce insan kalmıştır.
 

Mustafa Kemal Atatürk, Denizli’den ayrılırken halkın gösterdiği hissiyat karşısında duygulandığını yanındakilere ifade etmiştir. “Büyük Ege Gezisi”nin bir anlamda amacı olan, Menemen olayı sonrası bölgede yaşanan huzursuzlukların gözlemlemesinin, Denizli için söz konusu olmadığını ve Denizlililerin Cumhuriyetin temel ilkelerine bağlılıklarını görmek Atatürk’ü memnun etmiştir.


Mustafa Kemal Atatürk’ü ve büyük mücadeledeki kahraman silah arkadaşlarını unutmadık, unutmayacağız.
Timeout Denizli.com ekibi olarak Büyük Önder Atatürk’ü saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz…
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

M’LIFE’DAN MUHTEŞEM AÇILIŞ
Türkiye'nin güzellik ve kozmetik sektöründe önde gelen firmalarından M’Life Beauty & Cosmetic,...

Haberi Oku