Gündem:
banner175
Çerkezler sürgün kurbanı atalarını andı
Denizli Kafkas Kültür Derneği tarafından düzenlenen etkinlik, Bereketler Toplantı ve Sergi Salonu’nda iftar vaktinde gerçekleştirildi.

Denizli’de yaşayan Çerkezlerin aileleriyle birlikte katıldığı iftar yemeğinin ardından, 1864 sürgününde hayatını kaybedenler için şiirler okundu, ağıtlar söylendi.

Denizli KAFDER Başkanı Sermet Al, yaptığı konuşmada 154 yıl önce vatanlarından sürülen Çerkezlerin büyük acılar, trajediler yaşadığını söyledi.

KAFDER Başkanı Al, “Bugün yas günümüz. Bugün Çerkez Vatanından sürülüşümüzün 154. Yılı. Hoş geldiniz demek isterdim. Hoş değiliz bugün. Rus zulmü altında hayatını kaybetmiş atalarımıza ağlayalım, dua edelim. Bebeğinin öldüğünü günlerce gizleyen anneye ağlayalım, fark edilip bebeği denize atılınca arkasından Karadeniz’e atlayan anneye… Ölen annesinin memesinde süt arayan bebeğe ağlayalım. 600 kişinin bindirildiği gemiden Trabzon’da inen 370 vatansız kalan Çerkez’e mi ağlayalım, Karadeniz’de kalan 230 yarınsız Çerkez’e mi ağlayalım. Bir daha geri dönmesinler diye tarlaları, köyleri, evleri yakılan; yarınları çalınan tüm Kafkas halklarına ağlayalım. Bu ağlamalara gözyaşlarımız yetmez. Kafkas halklarının yaşadığı tam bir trajediydi. En dramatik filmlerde bile hayal edilemeyecek acılar yaşadı atalarımız. 1859 yılında başlayan ve son savaş kaybedildiği 21 Mayıs 1864 günü hız kazanan sürgün Çerkezler için soykırım olmuştur. Binlerce insanımıza Karadeniz mezar olmuştur. Yıllarca insan kemikleri, kafatasları vurmuştur Karadeniz’in kıyılarına. Balık yemedikleri söylenir soykırımdan sağ kurtulup Anadolu’ya ayak basanların. Soykırımdan kurtulup Anadolu’ya çıkanlar ya hastalıktan ölmüştür ya da dağılmıştır dört bir tarafa. Rumeli’de, İstanbul’da, Samsun’da, Düzce’de, Kayseri’de, Maraş’ta, Suriye’de, Ürdün’de, İsrail’de akrabaları vardır hepimizin bilmediğimiz. 21 Mayıs acıdır bizim için; ölümdür, yastır, hasrettir, Vatan Hasretidir” dedi.
Etkinliğin sonunda, sürgün kurbanları için Çerkezce dua edildi.
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

M’LIFE’DAN MUHTEŞEM AÇILIŞ
Türkiye'nin güzellik ve kozmetik sektöründe önde gelen firmalarından M’Life Beauty & Cosmetic,...

Haberi Oku