Gündem:
banner175
Denizli Barosu'ndan nikah tepkisi
Denizli Barosu yönetimi baro binasında düzenlediği basın toplantısıyla, meclis alt komisyonundan geçerek TBMM'ye sunulan müftülere nikah kıyma yetkisi tanıyan, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı'sına tepki gösterdi. Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, yasa tasarısının amacının söylenenden farklı olduğunu vurgulayarak, "Her ne kadar tasarıyı savunanlar 'evlendirme işlemlerini kolaylaştırmak', 'kolay ve seri hizmet alımı sağlamak' amacını taşıdıklarını söyleseler de asıl amacın çok farklı olduğu ortadadır. Yapılmak istenen bu değişiklikle Anayasamızın 174/4 maddesi ile koruma altına alınan inkılap kanunları içerisinde yer alan 'evlilik akdinin evlendirme memuru önünde yapılacağı' hükmünün ihlali ile 'Laiklik ilkesini ihlal etmenin bir başka şekli' olarak kayıtlara geçmelidir" dedi.
 
 
CAHİLİYE DEVRİ ELEŞTİRİSİ
 Müftülere nikah kıyma yetkisi vermek hem anayasaya, hem ülkemizin tarafı olduğu uluslararası anlaşmalara hem de kanunlara aykırı olduğunu ifade eden İlhan, "Yasa tasarısı, Medeni Kanunu bir başka şekle dönüştürme girişimidir. Dolayısıyla, devletin tüm yurttaşlarına eşit mesafede olma, ırk, mezhep ayrımı yapmama ilkesine açıkça da aykırıdır. Kadınların güvenceye alınan tüm hakları tartışmaya açılacaktır. Kadına aile temelli bir bakışın yaygınlaşması, kadını bir birey olarak görmek yerine aile içinde bir parça olarak düşünülmesi, kazanılmış tüm yasal haklarda geriye gidiştir. Ayrıca, kadınlara eşit birey gözüyle bakmayı içine sindiremeyen, kadının toplumun vazgeçilmez bir parçası olduğunu kabul etmeyen bir zümrenin hala cahiliye devrinde yaşadığının göstergesidir" diye konuştu.
 
 
Laik Türkiye'de hukuk temelli esasların geçerli olduğunu belirten İlhan, "Nikah yetkisinin din görevlilerine verilmesi, gelecekte boşanmanın da onlar tarafından gerçekleştirileceği endişesini beraberinde getirmektedir. Laik Türkiye'de din temelle esaslar değil, hukuk temelli esaslar geçerlidir. Medeni nikahın ortadan kalkması tüm kadınların güvencelerinin de ortadan kalkması anlamına gelir. Hele ki küçük yaştaki kız çocuklarının evlenmelerinin önünün açılması, gizli ve örtülü çocuk tecavüzüne yönelik bir af meselesidir. Şurası kesindir ki; zaten mevcut yasalarla bile tamamen önlenemeyen küçük yaştaki kızların evlendirilmesi hadisesi, bu yasa değişikliği ile daha da artacaktır" dedi.
 
 
"MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ"
 Yasa tasarısına karşı mücadelelerini sürdüreceklerini dile getiren baro başkanı İlhan, "Müftülere nikah kıyma yetkisi olarak ortaya sürülen tasarı, tüm toplumun temeline dinamit koymak, demokrasimize büyük bir darbe vurmak sonucunu taşımaktadır. Kadınlarımızın kazandığı hakları korumaya ve bu hakları elimizden almaya çalışan düzen ile mücadele etmeye her zaman devam edeceğiz. Meclisteki tüm vekillerimizi tasarıya red oyu vermeye davet ettiğimizi de tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz" diye konuştu.
 
 
Deniz TOKAT / DENİZLİ, (DHA)
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
teknodrom 7 yıl önce

ne fark eder din adamı olması mı rahatsız etti papaz olsa itiraz etmezsiniz. sonuçta yine resmi nikah kıyacak korkmayın dini soru sormayacak.

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

M’LIFE’DAN MUHTEŞEM AÇILIŞ
Türkiye'nin güzellik ve kozmetik sektöründe önde gelen firmalarından M’Life Beauty & Cosmetic,...

Haberi Oku