Gündem:
banner175
Denizli'de yol yapım çalışması sırasında bulunan tarihi yerleşim yerinde kazılar sürüyor
Şehirler arası trafiğin, kent merkezine girmeden geçişini sağlayacak yolun inşaatı sırasında işçiler, 2 ay önce, Cankurtaran Mahallesi'nde baca benzeri bir yapıya rastladı.

Haber verilmesi üzerine Denizli Müze Müdürlüğünden gelen ekip, alanda kazı çalışmaları başlattı. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile Hamambaşı Arkeolojik Yerleşim Alanı tescil edildi.

Duran yol çalışmaları ise alternatif güzergahın belirlenmesinin ardından yeniden başlayacak. 

- Alanda 77 noktada çalışma yapılıyor

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Turhan Veli Akyol AA muhabirine, Hamambaşı Arkeolojik Yerleşim Alanı'nda 77 noktada kazı çalışması yapıldığını belirtti. 

Dikdörtgen ve kare formlu moloz taş örgülü duvarlara sahip mekanlar ile 4 ila 8 santimetre kalınlığında pişmiş toprak yer döşemelerinin tespit edildiğini aktaran Akyol, bir seramik satış dükkanının da bulunduğunu aktardı. 

Bulunan seramiklerin çoğunun Geç Roma dönemine ait olduğunu aktaran Akyol, şöyle dedi:

"Buluntular arasında sağlam durumda tabak, geniş ağızlı yayvan iki küçük kulplu pişmiş toprak kap, kulplu ayaksız ve kaidesiz omuz bölümü işlemeli aydınlatma amaçlı sırsız seramik kandiller var. İki parça halinde bulunan kandil kalıbı ise bize burada üretimin yapıldığını göstermektedir. Ele geçirilen kandil formları geç Roma dönemine ve 5-6. yüzyıla tarihlenmektedir. Cam buluntularda yonca ağızlı formlu kaplar, kadeh dipleri, pencere camları ele geçirilmiştir. Kazısı yapılan alandan çıkarılan buluntular ve mimari kalıntıların ışığında alanda Helenistik, Roma ve Doğu Roma gibi dönemlerde yaşantının var olduğu, 7. yüzyılın sonlarına doğru yerleşimin deprem sebebiyle bittiği anlaşılıyor."DENİZLİ (AA)
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

M’LIFE’DAN MUHTEŞEM AÇILIŞ
Türkiye'nin güzellik ve kozmetik sektöründe önde gelen firmalarından M’Life Beauty & Cosmetic,...

Haberi Oku