Gündem:
banner175
Denizli'nin asırlık direnişinin yıldönümü
15 Mayıs 1919 günü, Kayalık Camisinde öğle namazını kıldıran Müftü Ahmet Hulusi Efendi, Denizli Sancağını aldı ve en önde yürümeye başladı. Önce camiden çıkan cemaat, sonra da tüm şehir ardına takıldı.
 
1919’un küçük Denizlisinde haber kısa sürede yayıldı, tüm şehir Bayramyeri meydanında toplandı. Yüksek bir yere çıkan Müftü Ahmet Hulusi Efendi, o gün tarihi fetvasını verdi: “Silahınız yokta bile, yerden üç taş alarak düşmanla fiili mukabeleye giriniz” dedi…
 
Denizli topyekûn ulusal direnişe; Milli Mücadele’ye katıldı. Düşman, Menderes’in bu yakasına geçirilmedi. Mustafa Kemal Önderliğindeki Milli Mücadele Ordusu’nun zaferle sonuçlanan savaşı sonrası, Denizli, bağımsızlığını kaybetmedi, işgale uğramadı.
 
Denizli, 2004 yılından bu yana 15 Mayıs gününü ‘Milli Mücadele’ye katılış günü’ olarak kutluyor.
 
Bu günle ilgili şu ana kadar elimize ulaşan mesajlar şöyle:
 
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI OSMAN ZOLAN:
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 15 Mayıs Milli Mücadele Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. 15 Mayıs 1919'da İzmir'in Yunanlılar tarafından işgal edilmesinden 4 saat sonra, Denizlililerin Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde Bayramyeri Meydanı’nda toplanarak düşmana asla boyun eğmeyeceklerini tüm dünyaya haykırdığını anlatan Başkan Osman Zolan, "Tam 100 yıl önce ülkemizde işgale karşı milli mücadele ateşini yakan ilk şehir Denizli olmuştur. Bugün, bu gururu bizlere yaşatan atalarımızı bir kez daha minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz" dedi. 
 
Türk milletinin kadim tarihi boyunca topraklarına düşman postalını asla bastırmadığını, esaret altında yaşamaktansa şehit olmayı tercih ettiğini kaydeden Başkan Osman Zolan, "Bir asır önce Denizlimizde yakılan milli mücadele ateşi istiklal mücadelemizin de en önemli destanlarından biri olmuştur. Denizlimiz Ata'sının yanında yer almış şehrine düşman postalının girmesine izin vermemiştir. Bu nedenle Denizlimizin kurtuluş günü yoktur, Milli Mücadele Günü vardır" diye konuştu.
 
Denizli'nin benzer bir destanı da 15 Temmuz gecesi vatan hainlerine karşı dimdik durarak gösterdiğini vurgulayan Başkan Zolan, şunları kaydetti: "Denizlimiz her zaman vatanına milletine sahip çıkmıştır. Denizli olarak bu gurur günümüzü asla unutmadan gelecek nesillerimize aktarmaya devam edeceğiz. Bu vesilelerle başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu mücadelenin büyük kahramanlarını, ülkemiz için kanını akıtan tüm  gazi ve şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyor, her birine Allah' tan rahmet diliyorum."
 
AK PARTİ MİLLETVEKİLİ CAHİT ÖZKAN:
Denizli Milletvekili-AK Parti Grup Başkanvekili Av. Cahit Özkan, 15 Mayıs Milli Mücadele Günüyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
100 yıl önce Yunan işgaline karşı Denizli halkının tek vücut direndiğini belirten Cahit Özkan, bu destansı mücadelenin ilk adımının Denizli’de atılmış olmasının kendileri için büyük bir gurur kaynağı olduğunu söyledi.
Denizli Milletvekili-AK Parti Grup Başkanvekili Av. Cahit Özkan açıklamasında, “Denizli’de Milli Mücadele’yi 15 Mayıs 1919’da fetva yayınlanan Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi başlatmıştır. Fetvasında; “Muhterem Denizlililer, İzmir Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. Bu tecavüze karşı hareketsiz kalmak din ve devlete ihanettir. Cihat tam manasıyla teşekkül etmiş dini fariza olarak karşımızdadır. Silahımız olmayabilir; topsuz, tüfeksiz, sapan taşlarıyla da düşmanın karşısına çıkacağız. İstiklal aşkı, vatan sevgisi, kalbimizdeki imanla mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bu uğurda canını verenler şehit, kalanlar gazidir. Bu mutlak olarak cihad-ı mukaddestir. Korkmayınız, ümitsiz olmayınız, bu Liva-i Hamd’ın altında toplanınız ve mücadeleye hazırlanınız.” diyerek başlamıştır.” dedi.
Av. Cahit Özkan açıklamasını şöyle tamamladı. “Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Denizli’mizde verdiği fetva ile Yunan işgaline karşı halkı direnişe çağıran Müftü Ahmet Hulusi Efendi’ye, istiklal mücadelemizin tüm kahramanlarına ve şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.”
 
PAMUKKALE BELEDİYE BAŞKANI AVNİ ÖRKİ:
Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, 15 Mayıs Denizli Milli Mücadele günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Örki, “Denizli’mizden başlayan mili mücadele ruhu, Türk Ulusu’nu harekete geçirmesi noktasında çok önemlidir” dedi.
 
Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, 15 Mayıs 1919’da Yunanlıların İzmir'i işgal etmesinden 4 saat sonra Türkiye'de işgale karşı ilk mitingin Denizli'de Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde başlatılması ve ilk mitingin yapılmasının 100. Yılında mesaj yayımladı.  15 Mayıs Denizli Milli Mücadele Günü’nün hem Denizli hem de Türk tarihi açısından öneminin büyük olduğunu ifade eden Başkan Örki, İzmir'in Yunanlılar tarafından işgal edilmesine karşı Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde ayaklanan Denizlililer’in Türk tarihini değiştirecek büyük bir cesaret örneğini sergilediğini ve bu destansı ayaklanmanın bu yıl 100.yıldönümünün kutlandığına dikkat çekti. Başkan Örki, mesajında “Türk Ulusu’nun bağımsızlığını kazanma yolunda Denizli’mizde 15 Mayıs 1919 yılında önemli bir hareketlenme olmuştur. İzmir’in işgal edilmesinin haberinin Denizli’ye ulaşmasıyla birlikte, zamanın mutasarrafı, belediye başkanı, müftüsü ve ileri gelenleri ortak kararla, şehrin müftüsü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde düzenlenen mitingle başlayan vatan sevgisi, mili mücadele ruhu halen Denizli’li vatandaşlarımızda var. Denizli’mizden başlayan mili mücadele ruhu, Türk Ulusu’nu harekete geçirmesi noktasında önemlidir. ‪100 yıl önce yakılan diriliş meşalesi, Türk milleti var oldukça yanmaya devam edecektir. Bu kutlu mücadelenin büyük kahramanlarını ve tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı.
 
MERKEZEFENDİ BELEDİYE BAŞKANI ŞENİZ DOĞAN:
Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, 15 Mayıs Milli Mücadele Günü sebebiyle bir mesaj yayımladı.
 
Başkan Doğan yayımladığı mesajda, “15 Mayıs 1919'da İzmir'in işgal edilmesinden dört saat sonra, bu işgale tepki göstererek ilk mitingin yapıldığı yerdir Denizli. Müftü Ahmet Hulusi Efendi, Bayramyeri Meydanı’ndaki kalabalığa ‘Elinizde hiçbir silahınız olması dahi 3'er taş alarak düşman üzerine atmak suretiyle mutlaka fiili mukabelede bulununuz’ diyerek milli mücadele ateşini yakmıştır. Gösterilen bu direniş ile düşman, bu topraklara adım atamamıştır. Kurtuluş Savaşı’nın başlamasında önemli bir olay olarak tarihteki yerini alan 15 Mayıs 1919’un 100. yıldönümü bugün. Evlatlarına, torunlarına, bizlere vatan toprağı bırakan ve bu amaç doğrultusunda mücadele örneği gösteren başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, Müftü Ahmet Hulusi Efendi’yi, şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle ve şükranlarımı sunuyorum. 15 Mayıs Milli Mücadele Günümüz kutlu olsun” dedi.
 
ÇAL BELEDİYE BAŞKANI FETHİ AKCAN

Denizli’nin Çal ilçesinde MHP’li Belediye Başkanı Fethi Akcan, 15 Mayıs Denizli Milli Mücadele Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, “Yunanlılar 15 Mayıs’ta İzmir’e girdiğinde, 17 Mayıs günü Çal’da binlerce kişi toplanarak milli mücadele harekatına önderlik ettiler. Hemşehrilerimin 100 yıllık vatan aşkı, ilelebet sürecek” dedi.
Milli mücadele ruhunu Türk halkının tarihi boyunca hiçbir zaman kaybetmediğini ve kaybetmeyeceğini dile getiren Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan,  milli mücadele harekatının Denizli’de Müftü Ahmet Hulusi Efendi tarafından büyük bir miting ile 15 Mayıs’ta başlatıldığını hatırlattı, “Ahmet Hulusi Efendi ile görüşen dönemin Çal Müftüsü Ahmet İzzet Efendi, 17 Mayıs’ta binlerce kişinin katıldığı miting Çal meydanında düzenleyerek, halkı coşturan bir konuşma yaptı. Halkı milli mücadeleye katılması için camilerde vaazlar verilmiş. Çal ve yöredeki halk ülkenin işgaline karşı, bağımsızlığı adına büyük bir onur savaşı vermiştir. Çal, 100 yıl önceki duygularını kaybetmemiştir. Kuvay-ı Milliyeciler, Bekilli, Süller, Ortaköy, Çal bölgesinde önlemlerini almış, gönüllüleri diğer savaş cephelerine göndermiştir. Milli birlik ve beraberlik bu topraklarda 100 yıl önce tesis edildi, bu aşk ilalebet devam edecektir” diye konuştu.
Akcan, yazılı açıklamasını şu sözlerle tamamladı;
“Allah, bir daha bu vatanın evlatlarına bağımsızlık mücadelesi verdirmesin. Bu topraklar, ilelebet Türk yurdu olarak kalsın.”

AK PARTİ İL BAŞKANI NECİP FİLİZ:
Denizli halkının bundan tam 100 yıl önce korkusuzca bir diriliş destanı yazdığını ve bu tarihin hiçbir zaman unutulmaması gerektiğine dikkat çeken AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz;
 
“Müftü Ahmet Hulusi Efendi, 15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgalinden 4 saat sonra Denizli sancağını alarak; “Elinizde hiçbir silahınız olmasa dahi üçer taş alarak düşman üzerine atmak suretiyle mutlaka fiili mukabelede bulununuz ” diyerek milli mücadele ruhunu ateşlemiştir. Bugün Milli Mücadele Günü’nün 100. yıldönümünü kutlamanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz” dedi.
 
Halkımızın; Milli egemenliğimize yönelik saldırılara karşı, birlik içinde her zaman gerekli cevabı vereceklerini vurgulayan Başkan Filiz mesajında devamla şu ifadelere yer verdi:
 
“ 15 Mayıs 1919 tarihi, tutsaklığa başkaldıran Denizli halkının gurur günüdür. İzmir'in Yunanlılar tarafından işgal edilmesinden 4 saat sonra Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde ayaklanan Denizlililer; Türkiye'de işgale karşı ilk mitingi de başlattı. Denizli'nin 100 yıl önce yaptığı bu kahramanlık tarih kitaplarına altın harflerle geçmiştir.
 
Biz, bu direnişin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ve unutulmaması için de 15 Mayıs’ı Milli Mücadele Günü olarak kutluyoruz. O dönemde yoklukta verilen mücadelenin herkes tarafından bilinmesi gerekir. Özellikle gençlerimiz, atalarının nasıl fedakarlıklarla bu ülke topraklarını korumak için canını hiçe sayıp savaştığını bilmelidir.Unutmamamız gereken bundan sonra da birlik ve beraberlik içinde olmak, sımsıkı birbirimize sarılmak ve düşmana hiçbir zaman fırsat vermemektir
 
Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Mücadelesinde Denizli halkına önderlik yapan Müftü Ahmet Hulusi Efendi ile Milli Mücadelemizin bütün Kahramanlarını, ülkemizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve veren tüm Aziz Şehitlerimizi, Kahraman Gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

M’LIFE’DAN MUHTEŞEM AÇILIŞ
Türkiye'nin güzellik ve kozmetik sektöründe önde gelen firmalarından M’Life Beauty & Cosmetic,...

Haberi Oku