Gündem:
banner175
Kış dönemi Trafik Güvenliği Toplantısından önemli kararlar
Alınan kararlar şöyle:

1.    Birden fazla ilin sorumluluğunda olan karayolu güzergâh ve geçitlerinde; yoğun kar yağışı, buzlanma, çığ ve heyelan gibi durumlarda, iller arasında koordinasyon kurularak taşıtlar uygun yerlerde bekletilecek, bu süre içerisinde otobüslerin terminallerden çıkış yapmalarına izin verilmeyecektir.

2.    Karayollarında şiddetli hava akımına bağlı olumsuzlukların yaşandığı yol kesimlerine gelmeden önce, taşıt sürücüleri durdurularak, megafonla veya led ekranlı panel cihazı bulunan ekip otolarıyla; "görüş mesafesinin azaldığı", "takip mesafesini artırmaları", "şerit izleme kurallarına uymaları", "sis farlarını kullanmaları", "yavaş ve dikkatli seyretmeleri", "gündüzleri de yakını gösteren ışıklarını yakmaları" hususlarında uyarılacaktır.

3.    Kazaların en önemli nedenleri arasında bulunan "aşırı hız, yorgun veya uykusuz olarak taşıt kullanma" ihlallerine ilişkin yol kontrollerinde sürücüler uyarılacak ve gerekli tedbirler alınacaktır.
4.    Şehiriçi ve şehirlerarası "Alternatif Güzergâhlar" önceden belirlenerek kamuoyuna duyurulacaktır. Olumsuz hava koşulları nedeniyle karayolunun trafiğe kapanması veya trafik akımının yoğunlaşması halinde, taşıt trafiği belirlenen alternatif güzergâhlara yönlendirilecektir.
5.    Geçmiş yıllardaki kaza istatistikleri ile yol güzergâhının yol ve çevre koşulları analiz edilerek yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluş ile sürekli irtibat halinde olunacaktır.
6.    Trafik kazalarına neden olan:
a-    Ağır taşıtlarda yüklerinin kayması ve direksiyon hâkimiyetinin kaybolması sonucu devrilme durumlarında;  
b-    Yağan karın "sürgün" şeklinde karayolu yüzeyine gelmesi sonucu yol yüzeyinde oluşan açık ve gizli buzlanma nedeniyle araç lastiklerinin karayolu yüzeyi ile olan temasını önleyen bölgeler,
c-    Hava sıcaklığının ani düşmesi sonucunda rüzgarların etkisiyle oluşabilecek, "erken ve gizli buzlanma" riskinin yüksek olduğu kesimler, önceden tespit edilecek ve alınacak tedbirler planlanarak uygulanacaktır. Şehir içi ve şehirlerarası "Alternatif Güzergâhlar" önceden belirlenerek kamuoyuna duyurulacaktır. Olumsuz hava koşullan nedeniyle karayolunun trafiğe kapanması veya trafik akımının yoğunlaşması halinde, taşıt trafiği belirlenen alternatif güzergâhlara yönlendirilecektir.
7.    Sürücüler buzlanma, yoğun yağış, tipi gibi görüş mesafesinin azaldığı ve kaza riskinin yoğunlaştığı kesimlerden önce hava, yol ve çevresi hakkında bilgilendirilecek, zincir taktırılarak, gerekiyorsa taşıtlar trafik ekibi öncülüğünde ve kontrolünde konvoy haline getirilecektir..
8.        Okul servis araçları gibi özellikli taşıma araçları Yönetmelik hükümlerine uygunluğu yönünden daha dikkatli kontrol edilerek denetlenecektir
9.    01.04.2017 tarihli ve 30025 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu İle İlgili Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliğ" ile şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda, her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanma zorunluluğu uygulanacaktır. 
10.    Kış lastiği kullanma zorunluluğu bulunan araçların bu zorunluluğa uymadıklarının tespiti halinde idari para cezasının yanında araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmeleri için belge düzenlenerek izin verilecek, hangi yerleşim yerine kadar izin verildiği trafik idari para cezası karar tutanağının açıklama bölümüne de not olarak yazılacaktır.
11.    Karayolu üzerindeki dinlenme tesis işletmecileri/yöneticileri ile koordinasyon kurularak tesiste bulunan iletişim araçları vasıtasıyla sürücülerin; hava, yol ve trafik şartları konusunda bilgilendirilmesi sağlanacaktır.
12.    Güzergah veya bölgelerde görevli ekipler, sıralı ve sorumlu amirlerinin bilgisi dışında sorumluluk alanlarından ayrılmayacaklar. değişimlerin güzergahta yapılması sağlanacaktır.
13.    Denetim amacıyla durdurulan; kamyon, tanker, römork ve yarı römorklar için arka koruma çerçevesi, lastik, yansıtıcı malzeme, takograf, ışık donanımı vb. gibi teknik kontrolleri yapılacaktır.
14.    Özellikle şehirlerarası yolcu taşımada kullanılan taşıtlarda, standart dışı yakıt (10 numara yağ vb.) kullanımını önlemek amacıyla, depolama, dolum ve satışlarının yapıldığı yerlere yönelik, ilgili birimlerle müşterek denetimler yapılacaktır.
15.    Kurtarıcı ve çekici türü araçların güzergahta uygun yerlerde hazır bulundurulması sağlanacak zincir takılması gibi özel beceri ve alet gerektiren servis hizmetlerini veren kişi ve kurumların telefon ve adresleri güncellenerek, vatandaşa yardımcı olunacaktır.
16.    Çekme ve kurtarma hizmeti verenlerin sürücülerden fahiş fiyat taleplerini önleyecek tedbirler alınacaktır.
17.    İkiden fazla şeritli ve bölünmüş karayollarında, ağır tonajlı taşıtların en sol şeridi kullanmamaları, otomobil cinsi taşıtların ise sürekli olarak bu şeridi işgal etmemeleri yönünde gerekli denetimler yapılacaktır. Valilikler, kış lastiği uygulamasını, Tebliğ'de belirlenen tarih aralığındaki sürenin öncesinde ve/veya sonrasında birer ay artırabilecektir.

Büyükşehir Ve İlçe Belediye Başkanlıklarınca Alınacak Tedbirler

1.    Yerleşim yeri dışındaki karayollarında mahsur kalan sürücü ve yolcuların mağduriyet yaşamamaları amacıyla, yerel yönetimlerce imkânlar dâhilinde her türlü yardımın ulaştırılması, gerektiğinde kamu kurum ve kuruluşlarımıza ait tesislerden istifade etmeleri sağlanacaktır.
2.    Belediyelerin kar yağışı ve küreme sırasında, cadde ve sokakların kaldırım kenarlarına sürülen karların kısa zamanda alınmaması sonucu, yol üzeri park disiplininin bozulması, akan trafiğin kullandığı şeritlerin işgal edilmesi gibi olumsuzluklar ortaya çıkabileceği değerlendirildiğinden; bu olumsuzlukların önlenmesi amacıyla kar yığın ve kümelerinin derhal kaldırılması sağlanacaktır. 
3.    Özellikle kış ve kötü hava/yol koşullarında trafik akım yoğunluğu ve tıkanmaların önüne geçebilmek ve toplu taşımayı özendirmek amacıyla, mahalli medya organları ile işbirliği sağlanarak halkın toplu taşıma vasıtalarından yararlanmaları tavsiye edilecektir.
4.    Kış mevsimi koşullarının günlük hayatı olumsuz yönde etkilediği illerimizde, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtların dışında kalan taşıtlara da, kış lastiği takma zorunluluğu getirilmesi konusu valilikler tarafından değerlendirilecektir.
5.    Taşıt ve yaya trafiğinin, yol/kaldırım yüzeyinde oluşabilecek buzlanmadan olumsuz etkilenmesini önlemek amacıyla, hedef cadde ve sokaklarda "Tuz Varili" uygulaması yapılacak, Ayrıca muhtarların ve çevre esnafın bilgilendirilmesi ile tuz uygulaması tedbirinin sürdürülebilir olması da sağlanacaktır.
6.    Tuzlama ve küreme işlemleri trafiğin yoğun olduğu saatler dışında yapılarak, karayolunun ulaşıma hazır hale getirilmesi sağlanacaktır.

Karayolları Şefliğinin Sorumluluğu

1.    İlimizde kış ayları süresinde karayollarında önceki yıllarda kar yağışı veya buzlanma gibi trafik akışını olumsuz etkileyen yol kesimlerine göre gerekli planlamalarını yapıp, ekiplerinin bekleme yerleri ve araçların hazır edilmesini sağlayacaktır.
2.    Buzlanma nedeniyle meydana gelen yol kesimlerinde gerekli tuzlama yapmak üzere stoklarını yeterli düzeyde tutacaktır. 
3.    Arıza, trafik kazası, hava muhalefeti gibi nedenlerle trafik akışının sağlanamadığı durumlarda yolun tamamen trafiğe kapanmaması için gerekli tedbirler ivedilikle alınacak, acil müdahale araçlarının ulaşımı için emniyet şeritleri ile banketlerin açık tutulması sağlanacaktır. 
4.    Karayolları ekiplerinin trafik zabıtası ile işbirliği içerisinde çalışması amacıyla gerekli tedbirler alınacak, trafik kazalarına ve karayolundaki olumsuzluklara birlikte müdahale edilebilmesi için uygun yerlerde bulunmaları sağlanacaktır.
5.    Banketlerde biriken karların  gündüz hava sıcaklığının artması nedeniyle erimesi nedeniyle yol yüzeyinde kalması ve akşam saatlerinde buzlanmaya dönüşerek, karayolu güvenliğini olumsuz etkilememesi için gereken tedbirler alınacaktır.
6.    Kar yağışı başlamadan önce sorumluluk alanlarında bulunan karayollarındaki trafik işaretlerini kontrol edip, eksik işaretlerin tamamlanmasını ve yoğun kar yağışının meydana geldiği yol kesimlerinde KAR ÇUBUKLARI dikilmesini sağlayacaktır. 

İl Sağlık Müdürlüğü
İlimizde kış ayları süresince karayollarında meydana gelebilecek trafik kazaları ve    yaşanabilecek çığ düşmesi, yolda mahsur kalma olaylarında ilk ve acil yardım hizmetlerinin sağlanması amacıyla hastanelerde, sağlık ocaklarında ve 112 Acil Servis hizmetlerinde gerekli tüm tedbirlerin alınması sağlanacaktır. Ayrıca 112 Acil Servis hizmetlerinde kullanılmakta olan araçların kış şartları göz önünde bulundurularak (zincir, kış lastiği, çekme halatı, takoz vb) araçlar kış şartlarına göre hazır edilecektir.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü
İlimizde olumsuz hava koşulları nedeniyle okul çevrelerindeki yolların ve yaya kaldırımlarının temizletilmesi için gereken tedbirleri aldıracaklardır. Ayrıca,
Olumsuz hava koşulları nedeniyle yolların kapanması durumunda ise taşımalı sistemdeki öğrencilerin mağdur olmamaları için Kaymakamlıklarımız ve Belediye Başkanlıklarımız ile birlikte gereken tüm tedbirler ivedilikle alınacaktır 

İl Afet ve Acil Yardım Müdürlüğü (AFAD)
İlimizde kış ayları süresinde karayollarında meydana gelebilecek muhtemel sis, çığ düşmesi veya arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere görevli ekiplerini 24 saat esasına göre teyakkuz halinde bulundurulacaktır.

Meteoroloji Müdürlüğü
    Günlük Hava Tahmin Raporlarını vakit kaybetmeksizin ilgili kurum ve kuruluşlara iletilmesini sağlayacaktır.  

Şoförler Odası Başkanlığı    
    Şehir içi ve Şehirler arasında yük ve yolcu taşımacılığı yapan üyelerine  1 ARALIK - 1 NİSAN tarihleri arasında kullanımı zorunlu olan KIŞ LASTİĞİ uygulaması ile ilgili gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır.  
    Kötü hava koşulları ve trafik kazası nedeniyle yolda kalan araçlar ve kaza yapmış araçların çekilmesi için envanterinde bulunan çekicilerini 24 saat esasına göre hazır edecektir.

Servisciler Odası Başkanlığı
    Öğrenci ve Fabrika servis araçlarının kış şartlarına uygun olması için üyelerine gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır.


    

 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

M’LIFE’DAN MUHTEŞEM AÇILIŞ
Türkiye'nin güzellik ve kozmetik sektöründe önde gelen firmalarından M’Life Beauty & Cosmetic,...

Haberi Oku