banner175
Allı Cami inşaatında skandal
Denizli’de bir imar skandalı yaşanıyor. İstiklal Caddesi’nin simgelerinden Allı Cami, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılmış ve yerine yenisinin yapılması için inşaat başlatılmıştı.
 
Yeni caminin inşaatı devam ederken İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi skandal nitelikteki bir olayı ortaya çıkardı.
 
KALDIRIMA 40 SANTİMETRE TAŞTI
İddiaya göre bina araziye tam oturtulamadı ve kkaldırıma 40 santimetre taştı. Bu durum ortaya çıkınca da inşaat ruhsat alınayacağı bilindiğinden taşıyıcı kolonlardan biri kesildi.
 
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Ocak ayında durumun tespitini yatı, Pamukkale Belediyesi’ne bildirdi; inşaatın durdurulmasını istedi ama hiçbir değişiklik yapılmadan inşaat devam etti.
 
İMO Denizli Şubesi’nin yaptığı açıklama, skandalın boyutlarını ortaya koydu:
 
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ‘İNŞAATI DURDURUN’ DEMİŞ
“Ortaya çıkan bu durum Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından Ocak ayında tespit edilmiş ve Pamukkale Belediyesine konu ile ilgili olarak yazı yazılmıştır. Ocak ayında yazılan bu yazıda, söz konusu kolonun kaldırılması ve statik, mimari ve tesisat projelerinin buna göre yeniden revize edilerek tadilat projelerinin hazırlanması talep edilmiştir. Hatta bahse konu olan bu tadilatlar yapılana dek inşaatın durdurulması istenmiştir.
 
İMO: KOLON KESİLDİ
Bu yazışmalara rağmen cami inşaatı bir çözüm bulunabilir umudu ile devam ettirilmiş, fakat ne yazık ki herhangi bir çözüm bulunamamış ve söz konusu kolon müteahhit firma tarafından kesilmek sureti ile bugünkü şeklini almıştır.
 
O YAPI KAMU BİNASI
İnşaat Mühendisleri Odası olarak yaklaşık 1 ay kadar önce haberdar olduğumuz bu olayın çözülebilmesi için hem Pamukkale Belediyemiz, hem de çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüz ile görüşerek üzerimize düşen görevi yapmaya çalıştık ve hala da çalışıyoruz.Öncelikle şunu açık şekilde belirtmek isteriz ki inşa edilen yapı kamuya açık bir ibadethanedir ve vatandaşlarımız uzun yıllar boyunca bu yapıyı yoğun bir şekilde kullanacaklardır.
 
SORUNU ÇÖZMEZ DAHA DA BÜYÜTÜR
Aktif deprem bölgesi üzerinde bulunan Denizli’de yapılacak bu türden bir yapının depreme dayanıklı olması son derece önemlidir. Bina taşıyıcı sistemi içinde son derece önemli yer tutan bir kolonun bu şekilde kesilmesi, bu hatayı yapanların değil de binanın cezalandırılması anlamına gelecektir. Betonarme binadaki bir kolonu kesmek demek, sorunların çözülmesi değil daha da büyümesi demektir. Üstelik bu kolon kesme işleminin statik proje müellifi olan meslektaşımıza danışılmadan ve Pamukkale Belediyesine ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüze bilgi verilmeden yapılmış olması da üzücü ve düşündürücüdür.
 
ÇÖZÜM BULUNMALI
Bununla birlikte gerek Pamukkale Belediyemiz ve gerekse de proje müellifleri ile yapılan görüşmelerde, bu kolonun bu şekilde bırakılmaması gerektiği yönündeki hassasiyeti görmek bizleri sevindirmiştir. Pamukkale Belediyesi ile yapılan görüşmeler neticesinde belediyemizin bu konuyu takip ettiğini, statik proje müellifi meslektaşımızın gerekli güçlendirme projelerini hazırlamak için çalışmalarına devam ettiğini ve en kısa zamanda hazırlanan projenin uygulamaya geçirileceğini öğrenmiş bulunmaktayız. Biz İnşaat Mühendislerinin beklentisi daha büyük risklere sebep olmadan ve bazı hataların üzeri örtülmeden kalıcı çözümlerin bir an önce bulunması ve hayata geçirilmesidir.
 
İNŞAAT BÖYLE DEVAM ETMEZ
İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi olarak hayırsever vatandaşların katkıları ile inşa edilen ve vatandaşlarımıza uzun yıllar hizmet edecek Allı Cami’nin en doğru şekilde inşa edilmesi için üzerimize düşen görevi yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz dediler
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
haluk 7 yıl önce

haberde kolon kesildiği yazıyor ama, o kolon değil. kolon demirleri öyle olmaz

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Büyükşehir damızlık koç ve teke dağıtımı...
Denizli Büyükşehir Belediyesinin küçükbaş hayvancılık yapan üreticilerin sürülerinde kalite ve verimin...

Haberi Oku