banner175
Büyükşehir; Denizli'den Çin'e uzanan altyapı yaptı, bizi susuzluktan kurtardı
Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi, Mayıs ayı oturumunun 2. birleşimi Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, Büyükşehir DESKİ Genel Müdürlüğü'nün 2017 yılı Faaliyet Raporu görüşüldü. 2014 yılında Büyükşehir ile birlikte kurulan DESKİ Genel Müdürlüğü'nün faaliyetlerini anlatan Başkan Osman Zolan, Büyükşehir DESKİ'nin kurulduğu ilk günden itibaren çok yoğun bir çalışma içine girdiğini söyledi. 2014 yılına kadar tüm il, ilçe, belde ve köylerin alt yapıda kendi derdine çare olmak için çalıştığını anlatan Başkan Osman Zolan, bu dönemde özellikle içme suyu konusunda yaşanan olumsuzlukları kaydetti. Köylerde yaşanan su kavgalarından dolayı bir çok canın yittiğini ifade eden Başkan Osman Zolan, bunun nedeninin de "Su nerede çıkıyorsa bizimdir" bakışı olduğunu söyledi.
 
"Hayal bile edilemeyen işler yapıldı"
 
Büyükşehir'den önce içme suyu sağlamak için harcanan elektrik paralarının toplanamadığında suların kesildiğini anlatan Başkan Zolan, bir ilçenin elektrik parasını ödeyemediği işçin susuz kaldığını hatırlatarak, arıza olduğunda da herkesin kendi şartlarında sorununu çözmeye çalıştığından bahsetti. Büyükşehir olmadan önce hazırlıklarını çok iyi yaptıklarını belirten Başkan Zolan, "Büyükşehir DESKİ ile birlikte yaşanan sorunları çöze çöze bugünlere kadar geldik. Artık en uzak mahallemizde dahi bir su arızası olursa oraya Büyükşehir DESKİ'deki arkadaşlarımız gidiyor. Şöyle bir örnek vereyim. Çal Süller'e 41 km ilerden su getiriyoruz. Artık su yanı başımızda olmak zorunda değil. Nerede ihtiyaç varsa oraya su götürüyoruz. Büyükşehir olmadan önce bunlar hayal bile edilemeyen işlerdi."
 
2004'de alt yapı neredeydi
 
Büyükşehir kapsamına giren iller içinde DESKİ'nin en çok yatırım yapan ve en hızlı geçişi sağlayan kurum olduğunu vurgulayan Başkan Osman Zolan, 2004 yılındaki alt yapının durumunu anlattı. O dönem bir çok mahalleye içme suyunun çıkmadığını, alt yapının darmadağın olduğunu, depolara koydukları 100 metreküp suyun 60 metreküpünün yollarda zayi olduğunu, bazı bölgelerin de susuz kaldığını hatırlatan Başkan Zolan, suyun gece zayi olmaması ve su depolarının dolması için gece vanaları kapattıklarından bahsederek, Denizli'nin o dönemdeki alt yapıda bulunduğu durumu anlattı.
 
"Bugün 'su istiyoruz' diye bağırır durumda olacaktık"
 
Kendisinin başkan yardımcısı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin ise belediye başkanı olduğu dönemde; Denizli merkezde ilk çekirdekte hayata geçirdikleri alt yapı hamlesini, Büyükşehir'den sonra ise ikinci çekirdekte yaptıkları alt yapı hamlesini anlatan Başkan Osman Zolan, şöyle konuştu: "Eğer biz bu alt yapı hamlelerine başlamamış olsaydık, şunu net olarak söylüyorum: Bugün Denizli'nin yarısı susuzdu. Bugün 'su istiyoruz' diye bağırır durumda olacaktık. Biz yöneticiler ve meclis üyeleri de çaresiz olacaktık. Hele hele son 2 yıldaki kuraklığa baktığımızda daha kötü durumda olacaktık. Ben iyi ki bu alt yapıya girmişiz, içme suyu hatlarını iyi ki değiştirmişiz diyorum. Bugün onlar yapılamamış olsaydı, Denizli susuzluktan kırılırdı. Denizli'ye ya dönüşümlü su verirdik o eski İstanbul gibi, ya da bir kısma hiç su veremezdik."
 
"Şimdiki söylediklerimi hayal edin"
 
Alt yapının çok zor bir iş olduğunu bildiren Başkan Zolan, "Ama eğer biz bu makamlardaysak, bu emanetler bize verildiyse, millet bize güvendiyse milletimizin güvenini boşa çıkarmamak ve emanete sahip çıkmak durumundaydık. Kendi geleceğimizi değil Denizlimizin geleceğini garantiye almak gerekiyordu. Onun için gözümüzü kararttık, cesaret ettik ve alt yapıya girdik" diye konuştu. Bugün geçmişteki gibi su depolarının dolması için gece vanaları kapatmadıklarını vurgulayan Başkan Osman Zolan, "Neye rağmen? Gökpınar'daki su debisi 3-4 yıl önce saniyede 1200 litreydi, bugün 570 litreye düşmesine rağmen. Düşünebiliyor musunuz? Bugün, 2004'deki yüzde 60 kayıp kaçak oranı olsaydı, su debisi de kuraklıktan dolayı yarı yarıya düşmüş olsaydı... Şimdiki söylediklerimi hayal edin. Denizli gerçekten suyla ilgili çok büyük imtihandan geçerdi. Ama çok şükür Allah'ım bize o basireti, cesareti verdi ve bugün milletimizin yüzüne bakabilir durumda kaldık" diye konuştu.
 
Rakamlarla alt yapı
 
Büyükşehir DESKİ'nin kurulduğu günden itibaren çok büyük yatırımlar yaptığını ifade eden Başkan Zolan, "2017 yılında 2434 km içme suyu hattı, 1158 km kanalizasyon, 176 km yağmur suyu hattı yapıldı. 54 adet içme suyu deposu, 7 adet atıksu arıtma tesisi, 67 adet depo bakım onarımı, 394 adet depo temizliği yapıldı" dedi. Bunun yanında 2017 yılında başlayıp devam eden işleri de sıralayan Başkan Zolan, "490 km içme suyu hattı, 375 km kanalizasyon hattı ve 50 km yağmur suyu hattı yapımı devam ediyor. 19 adet içme suyu deposu ve 8 adet atık su arıtma tesisi devam ediyor. Bunların içinde lokasyon olarak çok önemli olan Acıpayam var. Dalaman Çayının kıyısında olduğu için sürekli gündeme gelen Acıpayam Atıksu Arıtıma Tesisimiz tamamlandı, kısa süre içinde hizmete alınacak. Diğeri ise Menderes'in kenarında olan Sarayköy Atıksu Arıtma Tesisi. Kısa sürede bu tesisimiz de tamamlanacak" dedi.
 
 5510 km rekor alt yapı
 
Başkan Zolan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "2017 yılında tamamladığımız, 2017'de başlayıp devam ettiğimiz ve 2018'de bugüne kadar bitirdiğimiz alt yapıya icmal olarak baktığımızda, toplam 3366 km içme suyu, 1871 km kanalizasyon, 272 km yağmur suyu hattı, 73 adet içme suyu deposu ve 15 adet de atıksu arıtma tesisi.  İçme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını alt alta koyduğumuzda 5510 km yapıyor. Buradan Çin'e kadar. Uç uca eklesek buradan Çin'e kadar alt yapı hattı kazmışız, hatlarımızı döşemişiz ve üstünü kapatmışız. Bu kadar büyük bir mesafede bu hizmeti yapmışız, çok şükür. Bu konuda iddialıyız. Bu 4 yılda, 2017'de ise tavan yapan yatırımlarımız başka bir yerde yoktur."
 
"Geleceğe çok güzel eserler bıraktık"
 
Doğru şeyler yapmaya alt yapıdan başladıklarını ifade eden Başkan Osman Zolan, "Geleceğe çok güzel eserler bıraktık ve hesap verebilir durumdayız. Allah'ım kimseyi mahcup etmesin, güvenini boşa çıkanlardan eylemesin. Vatandaşlarım sabır gösterip bize güvenmemiş olsa biz bu işi yapamazdık. Biz cesaret ettik onlar bize destek verdi ve destanlar yazdık" diye konuştu. 2017 yılı Faaliyet Raporu'nun onaylandığı gündemde, ilçe belediye başkanları ve meclis üyeleri Büyükşehir DESKİ'nin il genelinde yaptığı yatırımlardan duydukları memnuniyeti dile getirerek Başkan Osman Zolan'a teşekkür etti.
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Büyükşehir damızlık koç ve teke dağıtımı...
Denizli Büyükşehir Belediyesinin küçükbaş hayvancılık yapan üreticilerin sürülerinde kalite ve verimin...

Haberi Oku