banner175
'Denizli trafiği” diye bir kavram oluştu artık
Boz’un yazısı şöyle:
 
 
“Denizli’de trafik mi var ki?” diyeceksiniz belki!
 
Var olsa da olmasa da yayaların, hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketlerine “trafik” diyoruz ya hani! Bu hareketlerden söz edebilmek için Trafik kavramını kullanacağız.
 
 Denizli’de Trafik bizce ne zaman konuya üniversite ve ulaşım uzmanları el attı o zaman bozuldu!..
 
Kent ulaşımını, geleneklerini, alışkanlıklarını, tarihini, ana akslarını, en çok kullanılan cadde ve yolları bilmeyen, Denizli’de yaşamamış sözde uzmanlar (Profesör ve Doçentler de var aralarında) Denizli ulaşım planını yaptılar! Bu planla bazı yolları tek yöne dönüştürdüler. Bazı ana yolları ulaşıma kapattılar. Tek yönlü yol uygulamalarını kent merkezinde abarttıkça abarttılar
 
Ulaşım planından kaynaklanan işlemeyen trafiğin mekanıdır Denizli.
 
Delikliçınar’dan Otogara’ ya da İzmir yoluna ya da 1. Sanayiye gidebilmek marifettir bu uzmanların ulaşım planına göre. En dolambaçlı yollardan, burnunuzdan soluyarak ulaşırsınız ama.. Eskiden 5 dakikada gittiğiniz yolu 30 dakikada gidemezsiniz. Ne plan ama?!..
 
Ayrıca rahat Denizli İnsanının ve araç kullanıcılarının kişisel kusurlarından dolayı işlemeyen trafiğin hüküm sürdüğü şehirdir Denizli!..
 
Bir de olur olmadık yerlere “Battı-çıktı” denilen köprülü kavşakların, tünellerin, trafik kurallarına aykırı sapakların, çıkışların yapıldığı bir şehirdir burası.
 
Büyükşehir olmuştur kağıt üzerinde. Büyük şehrin tüm olumsuzluklarını almış ama olumlu tarafını bulamamış olacak ki tüm stres, tartışma, gerilim, olumsuzluk yaratacak büyükşehir ögeleri aynen kopyalanıp Denizli’ye yapıştırılmıştır.
 
SOLDAN TüNELE GİRİŞ DENİZLİ’DEDİR!
Trafiğin sağdan işlediği Dünya ülkelerinde ana yoldan çıkışlar, tünel çıkışları, sapaklar hep sağdandır. Ama gelin görün ki buna aykırı olarak işleyen, sürekli kazalara davet çıkaran Kayhan Tüneli çıkışı soldandır!.. Oysa sol şerit en hızlı, orta şerit daha yavaş, sağ şerit ise yavaş ve ağırvasıtaların şerididir. Soldan, en hızlı giden araçlar birden karşılarında Kayhan Tüneli çıkışını görünce, tünele girmemek için sağ şeride geçmeye çalışırken kazalara yol açmaktadırlar. Buradaki trafik kazalarındaki suç %100 idarenin, yolundur.
 
Denizli’de hemen hemen hergün, Sırakapılar Mahallesi 1587 Sokakta şoförler arasında tartışma, ağız dalaşı ve kavga olur!. Neden mi? Mimar sinan’dan bu sokağa giriş yasaktır. Tek yöndndür çünkü. Ama 1583 sokak tarafından gelen araçların karşısına Mimar Sinan caddesinden her daim araç çıkar. Sokak başında girilmez levhasına rağmen Denizli’nin şoförleri girerler!.. üstelik yol hakkı olan karşıdan gelen araçlara da el kol hareketi yaparlar. “çekil, kaç, kenara çek, geri geri git!..” derler. Kendileri gitmezken.. Bu yüzden en uysal şoförlerin bile şoför mahallindeki “Haydarların” sayısı artmıştır.
 
Başka antika bir cadde ise çaybaşı caddesidir. Şoförler bu caddeye gelince bir tuhaf olur. Yolun orta yerine aracı park edip bakkala girip alışveriş yapıp dönerler. O kadar rahattırlar!.. Bu sırada arkada araç kuyruğu oluşmuş ne gam?! Burada caddenin sağına soluna çifter çifter park yapılır. Başka araçlar geçecekmiş o da dert değildir.
 
Benzer ayrıcalıklı bir cadde ise çamlık caddesidir. Yolun çamlık yönüne doğru tek yönlü oluşu malumdur ama sağlı sollu araç park edildiği için çoğu zaman Belediye Otobüsleri bile geçemez buradan. Denizli trafiği kendiliğindenciliğe teslim edilmiştir. Allaha emanettir diyemeyiz, çünkü Tanrı böyle bir düzensizliğe asla müsaade etmez..
 
ŞAHİN DOĞAN GöRüNCE SAĞA çEKİN!
Denizli’nin başka bir özelliği ise trafik polisine pek rastlamamanızdır. Trafiğin sıkışık olduğu, problemli olduğu yerler belli olmasına karşın polisler buralara müdahale etmezler. Onlar ancak okul zamanları sabah ve akşam çıkışlarında zuhur ederler!
Denizli şoförleri açgözlüdür. Hepsi önce kendileri geçmek ister. Hoşgörü, hakkaniyet, yoktur, centilmenlik hak getire!.. Bayanmış, engelli imiş, yaşlı imiş Denizli şoförlerine yazmaz!.. Yollar onlarındır. Onların birincil olarak kullanması, geçmesi, park etmesi, kurallar üstü, geçiş üstünlüğü ile araçlarını şehirde fink attırması elzemdir!..
 
Bu şehrin gençlerinin bir alışkanlığı vardır. Oturup dururken; “Hadi arabayla tur atalım!..” derler. Araçlarına doluşur ve kentin zaten yetersiz, abuk subuk yollarında nafile turlar atarlar. O yolu zaruri ihtiyaçları için kullanarak ulaşması gereken yerlere gidenler dert değildir onlara.. Daha çok çamlık civarında, üniversite civarında görülür bunlar.
 
Şahin Doğan kullanıcılarının çoğuna dikkat etmek gerekir. Bunlar ne içer, ne alırlar bilinmez. Aniden direksiyon kıvırmaları, araba sektirmeleri, makas attırmalar, yüksek sesli cıstak cıstaklar bunlardadır.. Mümkünse gördüğünüz an aracınızı sağa çekip yol veriniz. çünkü itfaiye, ambulanstan da önce 1. Geçiş üstünlüğü şahinlerdedir.
 
Denizli’de araç kullanmak bir marifettir. O marifet sizde olsa bile ömrünüzü yer bitirir. Bu kenti yönetenlerin (Ki onlar pahalı araçları, özel şoförleri ve kendiliğinden yaratılan geçiş üstünlükleri ile) bundan haberi olduğu ise meçhuldür!..
 
Meçhul olan sorunun çözümü ise Ukba’ya kalmıştır!..
 
(Kapak Fotoğrafı: Mustafa Ünal)
 
Yazıyı Deha20.com’dan okumak için linki tıklayınız
 
http://www.deha20.com/yazilar/detay/denizli-nin-garip-trafigi-denizli-nin-rahat-soforleri-09-08-2017-12-34-24
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Büyükşehir damızlık koç ve teke dağıtımı...
Denizli Büyükşehir Belediyesinin küçükbaş hayvancılık yapan üreticilerin sürülerinde kalite ve verimin...

Haberi Oku