banner175
Denizlililer 103 yıl sonra 15 Mayıs ruhunu yeniden yaşadı
Denizli'de Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin Milli Mücadele ateşini yaktığı 15 Mayıs 1919 Milli Mücadele Günü, Denizli Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği etkinlikle kutlandı. Programa Vali Vekili Mehmet Okur, Denizli Milletvekilleri Şahin Tin ve Nilgün Ök, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, PTT Genel Müdürü Hakan Gülten, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ile ellerindeki Türk bayrakları, Denizli Sancağı arkasından yürüyen onbinlerce Denizlili katıldı. 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'nda başlayan törende Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından binlerce Denizlili mehteran takımı eşliğinde 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'ndan Atatürk Caddesi'ni takip ederek Kayalık Caddesi'ne ulaştı. 103 yıl önce Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin çağrısı ile başlatılan Milli Mücadele Günü'nün canlandırıldığı yürüyüş Bayramyeri Meydanı'nda son buldu. Burada Denizli Büyükşehir Belediyesi Geleneksel Halk Oyunları Topluluğu bir gösteri sundu.
 
Aynı ruhla, aynı hedefe
 
PTT Genel Müdürü Hakan Gülten, böylesi özel bir günde baba ocağı Denizli’de bulunmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyduğunu söyledi. Gülten, “PTT’nin Milli Mücadele ruhunda çok ciddi katkıları var. İstanbul işgalinin Ankara’ya iletilmesinde, İzmir’den Denizli’ye işgal haberinin kurmuş olduğumuz gizli istihbarat ağı ile sağlamamız ve 182 yıllık bu köklü teşkilatın bir mensubu olmaktan ve bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum” dedi.  Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise, 15 Mayıs'ın Denizli ve Türkiye için çok önemli bir tarih olduğunu belirtti. 15 Mayıs 1919’da yaşanışanları anlatan Başkan Zolan, "Büyüklerimizin yapmış olduğu kurtuluş mücadelesinde onları unutmamak adına aynı ruhla, aynı hedefe doğru birlikte yürüdüğümüz göstermek adına bugün hepimiz buradayız" dedi.
 
Başkan Zolan: Millet iradesine sahip çıktı
 
15 Mayıs 1919'da İzmir'in Yunan işgaline uğramasının ardından 4 saat sonra Denizli'nin bu olaydan haberdar olmasının İzmir-Denizli arasında PTT tarafından kurulan telgraf hattı sayesinde olduğunu ifade eden Başkan Osman Zolan, o günkü milli mücadele ruhu sayesinde 1206’da fethedilen Denizli’ye bir daha düşman postalı değmediğini ifade etti. 15 Temmuz hain darbe girişimi ile Türkiye’yi işgal etmek isteyen güçlerin aynı şekilde cevap aldığını hatırlatan Başkan Zolan, "Millet, iradesine sahip çıktı. İnşallah yine aynı anlayışı devam ettireceğiz. Düşmanın oyunları, taktikleri, yöntemleri bitmez. Bu vatan üzerindeki bakışları, arzuları bitmez. Onun için burada yurt olarak kalabilmek, bayrağımızı dalgalandırabilmek için bizlerin çok çalışması ve gayret göstermesi gerekiyor. Uyanık ve hazır olmamız gerekiyor. İnşallah bundan sonra bizden sonra gelecek nesiller de buraya düşman postalı bastırmayacak" dedi.
 
“15 Mayıs Denizli’nin onur ve şeref günüdür”
 
Kurtuluş Savaşı’nda Denizli’nin, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında sağlam bir şekilde durduğuna dikkati çeken Başkan Zolan, "Atatürk'ümüzün gösterdiği o muasır medeniyet seviyesine ulaşmak için çalışıyoruz. Kurtuluş Savaşı sadece düşmanı yurttan kovmakla bitmiyor. Bir de eğitim, kültür, sanat, sanayi, spor da mücadele etmemiz ve muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmamız gerekiyordu. Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar Denizli’miz üzerine düşen vazifeyi en üst seviyede yerine getirmiştir. Nüfus olarak 22'nci sırada olan şehrimiz ihracat sıralamasında 8'inci sıradadır. Turizmde Türkiye'de en çok turist gelen il sıralamasında 5’inci sıradadır. Tarımsal anlamda ürettiği ürünlerin birçoğu Türkiye'de ilk sıralardadır. Çalışkan insanlarımız var. Denizimiz tükettiğinden daha fazla üretmiş, satın aldığından daha fazlasını satmıştır. Dış ticarette fazlalık veren bir şehirdir. Şehrimizle ne kadar gurur duysak azdır. Onun için mücadelemizi daha da güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz. 15 Mayıs bizim için çok önemlidir. İlk kıvılcımın yakılması çok önemlidir. 15 Mayıs Denizli’nin onur ve şeref günüdür" dedi.
 
Tarihi tarihçilere bırakmak lazım
 
Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin 103 yıl önce Bayramyeri Meydanı'nda okuduğu fetvayı okuyan Başkan Zolan, 15 Mayıs 1919’un ortak bir değer olduğunu, bilgi karmaşası ve bilgi kirliliği yaşanmaması için 13’ü akademisyen olmak üzere 16 yazarın hazırladığı “15 Mayıs Milli Mücadele’de Denizli” adlı Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayını kitabı tanıttı. Başkan Osman Zolan, "Tarihi tarihçilere bırakmak lazım. Onların araştırması, kaynakları derlemesi, çalışması, o günleri yaşanlarla konuşulması ile bu eser ortaya çıktı. Bu eser Denizli’nin temel taşı, başucu kitabı haline gelecek. Tüm kütüphanelere gelecek ve 15 Mayıs denildiğinde bu esere başvurulması gerekiyor. Emek veren hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. İlelebet 15 Mayıs’ı anmaya, birlikte yaşamaya ülkemizde bayrağımızı dalgalandırmaya İstiklal Marşımızı söyletmeye Allah’ım nasip etsin" dedi.
 
Denizli, kurtuluş destanının ilk neferlerinden
 
Denizli Vali Vekili Mehmet Okur ise, 15 Mayıs’ın Denizlililerin gurur günü olduğunu, 103 yıl önce Denizli’nin ulusal onuru için direndiğini söyledi. Okur, "15 Mayıs, bağımsızlığına ve özgürlüğüne sahip çıkan, yurt sevgisini canından üstün tutan, birlik ve bütünlük içinde tutsaklığa karşı koyan kurtuluş destanının ilk neferlerinden olan Denizli halkı Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde İzmir’in işgalinden sadece 4 saat sonra gönüllü olarak milis kuvvetlere katılıp işgale, haksızlığa, mezalime karşı başkaldırmıştır" diye konuştu. Törenin sonunda 50. Postacı Yürüyüş Yarışması Türkiye Finali’nde dereceye görenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Büyükşehir damızlık koç ve teke dağıtımı...
Denizli Büyükşehir Belediyesinin küçükbaş hayvancılık yapan üreticilerin sürülerinde kalite ve verimin...

Haberi Oku