banner175
Tarihi doku Büyükşehir ile ortaya çıkacak
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 1979 yılında Saraylar Mahallesi’nde inşa edilen ve depreme dayanıksız olması nedeniyle şehrin merkezinde önemli bir tehdit oluşturan Özel İdare İşhanı'nın yıkım çalışmalarını inceledi. Başkan Osman Zolan’a, Genel Sekreter Yardımcısı Ali Aydın ve beraberindekiler eşlik etti. Başkan Osman Zolan, bulunduğu dönemin şartlarına göre inşa edilen Özel İdare İşhanı’nın günümüzde ömrünü doldurduğunu ve fonksiyonunu yitirdiğini, daha da önemlisi depreme dayanıksız yapısı nedeniylede kent merkezinde bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Hantal yapının ortadan kaldırılmasıyla bölgede tarihi önemi bulunan 2 yapının ortaya çıkacağına dikkati çeken Başkan Osman Zolan, “Birincisi 700 yıllık geçmişi bulunan tarihi Germiyanoğulları Hamamımız var. Bugüne kadar varlığı bile hissedilmemiş, fark edilmemiş. İkinci önemli yapımızda Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Denizli ziyaretinde kaldığı ev, müze haline dönüştürülmüştü. Bu yıkımla birlikte amacımız şehrin merkezinde nadir bulunan hem tarihi hamamı restore edip hem de Atatürk Etnografya Müzesi'ni de ortaya çıkararak gelecek nesillere ulaştırmak” diye konuştu.
 
Başkan Zolan’dan müze müjdesi
 
Denizli’nin turizm kenti olması noktasında Büyükşehir Belediyesi olarak Denizli Teleferik ve Bağbaşı Yaylası, Denizli Kayak Merkezi gibi pek çok yatırım yaptıklarına işaret eden Başkan Osman Zolan, binanın yıkımı ile birlikte ortaya çıkacak meydana yeni müzelerin yapılacağı müjdesini verdi. Başkan Osman Zolan, “Yıkımı gerçekleştirilen yapının karşısında eski sanat atölyeleri, taş binalar var. Onların da güzel bir müze haline dönüştürülmesi, sanat okulumuzun arka alanında da Kültür ve Turizm Bakanlığımızın projesini yaptığı ve inşallah yapımına da yakın bir zamanda başlanacak olan arkeolojik müzemiz inşa edilecek" dedi.
 
Kaleiçi'ne bağlantı sağlanacak
 
Başkan Osman Zolan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şehrimizin merkezinde bulunan depremsellik anlamında riskli, fonksiyonunu yitirmiş, hizmet etme anlamında ömrünü tamamlamış olan bu yapıyı buradan kaldırarak, gelecekte oluşacak bu turizm noktasını nefes alır hale getirerek ön hazırlık yapmış oluyoruz. Burası 1700 metrekarenin üzerinde bir alan. Bu alanda güzel bir düzenleme ile hem tarihi hamam yapımızı ortaya çıkararak, hem de Atatürk Etnografya Müzemizin daha iyi algılanmasını ve ileride düzenleyeceğimiz müze alanları ile merkezde bir bütünlük ve tarihi dokunun oluşmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Tarihi dokuya uygun bu alanda insanlarımız nefes alacak, ayrıca bölgenin Kaleiçi Çarşısı’na bağlantısı da sağlanmış olacak” diye konuştu.
 
Riskli yapılar ortadan kaldırılıyor
 
Yıkım çalışmalarının en kısa sürede tamamlanacağını ifade ederek, kentte risk içeren yapıları yıktıklarını ifade eden Başkan Zolan, “Yıkım çalışmalarımıza başladık inşallah en kısa sürede tamamlanacak. Risk oluşturan bu binayı da kaldırmış oluyoruz. Denizli’de buna benzer yapılarda vardı. Mesela garajın yanındaki ‘Kibrit Kutusu’ diye tabir ettiğimiz ince uzun bir yapı vardı, onu kaldırmıştık. İşlevini yitirmiş olan Üçgen Çarşısı vardı, onu ortadan kaldırmıştık. İşlevini yitirmiş olan, depremsellik anlamında da sıkıntılı olan bu yapımızı, turizm ve tarihi dokunun ortaya çıkması için ortadan kaldırıyoruz” dedi.
 
“Denizli turizm kenti olsun istiyoruz”
 
Başkan Zolan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Zamanında bu yapıyı yapanlara teşekkür ediyoruz. Bina uzun yıllar hizmet verdi ve fonksiyonunu tamamladı. Bugün şehrin gidişatı farklı, Denizli'nin turizm kenti olsun istiyoruz. İnsanlarımızın burada nefes alabileceği noktalar olsun istiyoruz. İnşallah bu merkezde hem tarihi doku ortaya çıkacak, hem de yapacak olduğumuz müzelerle birlikte bütünlük oluşturacak. İnşallah Denizlimiz için hayırlı, güzel olur. Depremde belki ilk yıkılacak yapılardan birisiydi. Kütlenin de büyük olması nedeniyle büyük riskler barındırıyordu."
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Büyükşehir damızlık koç ve teke dağıtımı...
Denizli Büyükşehir Belediyesinin küçükbaş hayvancılık yapan üreticilerin sürülerinde kalite ve verimin...

Haberi Oku