Kültür:
banner175
Bu antik kentte, tüm dönemlerin izi var
Gezi programının ilk durağı Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik kenti oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Pamukkale Üniversitesinin kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmalarını birlikte yürüttüğü ve kazı başkanlığını Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt’ün yaptığı Stratonikeia Antik kentini, Prof. Dr. Söğüt’ün rehberliğinde gezen PAÜ Senatosu üyeleri kenti daha yakından tanıma ve inceleme şansı buldu. Stratonikeia Antik kentini senatörlere anlatan kazı başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, ayrıca kentte yapılan kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmaları hakkında da bilgi verdi.
 

 Anadolu’nun pek çok bölgesinde tarihi yapıları görmek mümkün ancak Stratonikeia’da Antik dönemden günümüze yapıların hepsi bir araya toplanmış durumda ve bir elin parmakları gibidir diyen Prof. Dr. Söğüt, kentte yapılan kazı çalışmalarında her yıl önemli verilere ulaştıklarını aktardı. Prof. Dr. Bilal Söğüt, ‘‘Stratonikeia yaşayan bir arkeoloji kenti. Bunun bir benzeri yok. Antik Dönem’den günümüze yapıların bir bütün olarak bu şekilde korunduğu başka bir kent bulunmuyor. 3500 yıllık tarihinde Arkaik, Klasik, Hellenistik, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde varlığını devam ettirmiş, bu dönemlere ait yapıların bir arada olduğu bir kent.” şeklinde bilgi verdi.
 
Datça Hurması, Sakız ve Defne Ağaçlarını Yakından İncelediler
Gezinin ikinci durağı ise Marmaris Taşhan bölgesinde 60 dönüm arazi üzerinde bulunan içlerinde tıbbi aromatik bitkilerin de yetiştirildiği yaklaşık 350 tür bitkiyi barındıran Mustafa Güran’a ait bahçe oldu. Pamukkale Üniversitesi Senato üyeleri ile birlikte bahçeyi gezen Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Mustafa Güran’dan yöreye has bahçede yetiştirilen Datça hurması başta olmak üzere bahçede yetiştirilen sakız, Isparta gülü, badem, lavanta, zeytin, ceviz, tarçın, salep, siyah çay, dağ çileği, oğul otu, laden, kekik, keçiboynuzu gibi birçok bitki hakkında bilgi aldı.
 
Yat Turu ile Marmaris’i Gezdiler
Gezinin son durağı ise Marmaris oldu. Gün batımında Marmaris’te İçmeler ile Yat Limanı hattını yat ile gezen senatörler daha sonra Marmaris Yat Limanı’nda sahil boyunca yürüyüş yaparak günü noktaladı.  
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

DENİZLİDE GASTRONOMİ YOLCULUĞU: PUBLİN RESTORAN
Görkemli iç tasarımı ve muhteşem yemekleriyle Publin, Ege Bölgesi’nin en çok tercih edilen restoranı...

Haberi Oku