Kültür:
banner175
Denizlili Yazar Kemal Yalçın'a Süryani Ulusu'ndan Dostluk Ve Barış Ödülü
Denizlili Yazar Kemal Yalçın, 1998 yılında Emanet Çeyiz adlı eseriyle Abdi İpekçi Türkiye Dostluk ve Barış Ödülü’nü ve 1999 yılında Türkiye-Yunanistan Dostluk ve Barış Ödülü’nü aldı. Ödül töreninde Yalçın’a ‘Şemun Hanne Haydo Dostluk ve Barış Ödülü almasından, “Süryani Halk Kahramanı Şemun Hanne Haydo ve Süryaniler ve Seyfo adlı kitapları Süryani tarihinin ve Seyfo gerçeklerinin anlaşılmasına, Süryanilerin acılarının dinmesine, Turabdin’de, Türkiye’de ve dünyada dostluk ve barışın gelişmesine yaptığınız katkılar ve cesaretli çalışmalarınız nedeniyle size bu ödülü vermekten şeref duyarız” denildi.
 
DÜNYACA ÜNLÜ YAZAR
Denizli’nin Honaz İlçesi’nde dünyaya gelen ve şuanda Almanya Bochum Kenti’nde yaşayan ve yazdığı “Micro Tarih/Belgesel romanlarla tüm dünyada tanınan Yazar Kemal Yalçın ödüle layık görülmesinden mutlu olduğunu söyledi. Yalçın, “Kitaplarımın bu ödüle layık görülmesinden çok mutlu oldum. Türkler için Köroğlu, Pir Sultan, Yörük Ali Efe ne ise, Süryaniler için de Şemun Hanne Haydo odur! Eğer Süryanilerin bir devleti olsaydı Şemun Hanne Haydo başbakan olurdu, cumhurbaşkanı olurdu” dedi.  Yalçın, “Şemun Hanne Haydo Süryani kimliğinin bir parçasıdır. Her Süryani aynı zamanda kendince Şemun Hanne Haydo’dur. Süryaniler ve Kürtler Şemun Hanne Haydo hakkında yazılmış türkülerle, ezgilerle halay çekerler. Şemun Hanne Haydo, yurtseverliğin, kahramanlığın, cesaretin, adaletin, halk sevgisinin, fedakârlığın, sabrın ve örnek bir liderliğin sembolüdür. Kitabımda Şemun Hanne Haydo’nun hayatını okuyanlar gerçek vatan ve yurt sevgisinin somut bir örneğini göreceklerdir. İnsanlık böyle insanlarla özgürleşmekte, dünya böyle insanlarla yaşanabilir bir dünya haline gelmektedir.  Şemun Hanne Haydo 1888-1894 yıllarında Mardin Amerikan Kolejinde okudu. Süryanice, İngilizce, Almanca, Arapça, Türkçe, Kürtçe ve Osmanlıca biliyordu. Mardin-Midyat Bölgesinde sadece Şemun Hanne Haydo okula gitmişti. Kürt ağalarının ise hiçbir okur yazar değildi.1900-1964 yıllarında Sare ve Basibrin köylerine liderlik yaptı. Başbakan İsmet İnönü 4 Temmuz 1935’te Basibrin köyüne petrol sondaj işlerini denetlemek için geldiğinde Şemun Hanne Haydo ile görüşmüş, onun düşüncelerini almış ve ona ömür boyu silah taşıma özel izni vermişti.  Dilerim “Süryani Halk Kahramanı Şemun Hanne Haydo” adlı 640 sayfalık bu kitap toplum vicdanının temizlenmesine, Süryanilerin tanınmasına, Seyfonun acılarının dinmesine ve Türkiye’de barış kültürünün gelişmesine yardımcı olur” diye konuştu.
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

DENİZLİDE GASTRONOMİ YOLCULUĞU: PUBLİN RESTORAN
Görkemli iç tasarımı ve muhteşem yemekleriyle Publin, Ege Bölgesi’nin en çok tercih edilen restoranı...

Haberi Oku