Kültür:
banner175
Kabak tadı veren bir heykel hikayesi
Bereketi simgeleyen bir heykel 1965 yılında dönemin devrimci sayılabilecek belediye başkanı Mehmet Candoğan tarafından yaptırıldı. Kendi başkanlığı döneminde ismi Orkun olan park, şimdilerde o başkanın ismini taşıyan Candoğan Parkı’na yerleştirilen heykel; aradan 21 yıl geçtikten sonra 1986 yılında Anavatan Partili (ANAP) Ziya Tıkıroğlu tarafından kaldırıldı.
 
Denizli Belediyesi’nin iktisadi bir girişimi olan ve sonradan yıkılan Pamukkale Belediye Tesislerine (BELTES) götürülen heykelin dramı bitmek bilmedi. Dönemin kent aydınları tarafından bir kadın ve iki çocuğun tasvirinin bulunduğu heykelin ‘müstehcen’ olduğu için kaldırıldığı iddia edildi.
 
Medya ve iletişimin çok da gelişmediği bir yılda yaşanan bu tartışmada Belediye Başkanı Ziya Tıkıroğlu heykelin ‘düzenleme kapsamında’ kaldırıldığını açıklasa da sesi çok gür çıkmadı. Aradan geçen yıllarda belediye başkanları değişti ancak ‘sürgündeki’ heykelin kaderi değişmedi.
 

Heykel yapılmasının üzerinden 50 yıl geçtikten sonra yani 2005 yılında Pamukkale Aniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Safi Avcı’nın girişimleriyle üniversite yerleşkesine getirildi.
 
Heykel, yıllardır buradaki yerinde huzurlu bir şekilde sergilenmesini sürdürürken, facebook’taki Eski Denizli isimli grup heykelin şimdiki halini ve Denizlili ünlü mimar Cengiz Bektaş’ın arşivinden çıkarılan fotoğrafı paylaşarak ‘bir hatırlatma’ yaptı.
 
Ancak kaldırıldığı günler de dahil olmak üzere neredeyse 40 yıldır tartışılan sürgün öyküsü sanki yeniymiş gibi tekrar gündeme getirildi. Dönemin belediye başkanı ANAP’lı Ziya Tıkıroğlu bazı yorumlarda sanat düşmanı gibi lanse edildi.
 
Bu durum, yıllarca Denizli’nin kültür önderi görevini üstlenen Denizli Sanat Vakfı’nın (DESAV) başkanlığı yapan, ismi Denizli’nin ilk ve tek açık hava tiyatrosuna verilen Ziya Tıkıroğlu’na bir haksızlık... Öte yandan sürgün zaten yıllar öncesinde olup bitmiş ve heykel şu anda sergilenebilirken bilgisizliğe dayalı tartışmalar Denizli’ye de çok büyük haksızlık...
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
tuncay demirci kale denizli 8 yıl önce

biz kale ilçesi kurulalı atatürk heykeli görmedik.bunlar candoğanla uğraşıbbalar.denizli ve egenin heykelsiz tek ilçesi kale kaldı.ilgilenin biraz yav,,,

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

DENİZLİDE GASTRONOMİ YOLCULUĞU: PUBLİN RESTORAN
Görkemli iç tasarımı ve muhteşem yemekleriyle Publin, Ege Bölgesi’nin en çok tercih edilen restoranı...

Haberi Oku