Kültür:
banner175
Koyun geçirme yarışmasına ‘adamakıllı' önerisi
Çal’ın Aşağıseyit Mahallesinde yüzyıllardan bu yana devam eden ve UNESCO tarafından koruma altına alınan Sudan Koyun Geçirme etkinliği yaklaşırken Prof.Dr. Velittin Kalınkara etkinliğe dikkat çekti. Prof. Dr. Kalınkara’nın Denizlihaber.com’daki kültür yazılarının sonuncusunun konusu olan etkinliklerle ilgili önerileri şöyle:
 
ÖNCE İSMİ DÜZELTELİM
“Afişlerde, bilimsel makalelerde, köşe yazılarında artık ortak bir isimde anlaşmak zorundayız. Zira koyun sudan atlamaz, suya atlar. Etkinliğin adı bazı bilimsel makalelerin başlığını süsleyen “sudan koyun atlatma” biçiminde olamaz. Doğru isim “sudan koyun geçirme”dir, UNESCO’da bu ismi onaylamıştır. Doğal olarak gerek bilimsel makalelerde, gerekse afişlerde ve yayınlarda bunun düzeltilmesi, şenlik öncesi hazırlanan pankart, afiş ve basılı materyalde de bu konuya özellikle dikkat edilmesi önem taşır.
 
YARIŞMA DEĞİL, BİR DOSTLUK HİKAYESİ
Şenlik doğallıktan giderek uzaklaşan bir yapıya bürünmektedir. Tel örgüleri ile, betonlaşması ile, hatta suda koyunların diğer tarafa geçmemesi için yerleştirilen renkli şeritleri ve Mehter Marşı ile ilginç bir ortam oluşmaktadır. Koyun buraya bir şerit çekmişler ötesine geçmeyeyim demez, Mehter Marşını duyunca atlama isteği yücelmez, zira koyun savaşa gitmiyor.
 
HAYVAN HAKLARI UYARISI
Bu etkinliğin bir eğlence formatında olması gerektiği düşünülürse, çobanların kazanma isteği ile koyunları hırpalaması ve hatta sopalaması hayvan hakları açısından da kabul edilemez bir durumdur.
 
ÜTÜLÜ GÖMLEKLİ ÇOBAN...
Eğer bu uzun yıllar süren bir kültür ise bunun bir alt yapısı olmalı, bazı formatlara sahip olmalıdır. Ütülü gömlek ve kumaş pantolonla suya atlayan bir çoban, kravatı eksik. Çobanın giyimi nasıl olacak, üzerinde taşıyacağı aksesuarlar neler olacak. Bu aksesuarlarda politik, dini simgeler olacak mıdır? Bu yönüyle etkinliğin biraz daha nostaljik, gerçeğe yakın, eğlence dışına taşmayan, etik kuralların çiğnenmediği ve izin verilmediği bir formata oturması istenir.
 
MÜZE KURALIM
Çal Belediyesi ve fotoğrafçı arkadaşlarımıza düşen de Aşağıseyit’te uygun bir yapı yoksa bir kahvehanenin “Sudan Koyun Geçirme” fotoğrafları ve ekipmanlarından oluşan bir müze veya kültür evine dönüştürülmesidir.
Not: Kahvehane tercihi sürekli açık olması, özel çalışana ihtiyaç duyulmaması, sohbet olanağı sağlaması ve kültürü canlı tutması nedeniyledir.
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

DENİZLİDE GASTRONOMİ YOLCULUĞU: PUBLİN RESTORAN
Görkemli iç tasarımı ve muhteşem yemekleriyle Publin, Ege Bölgesi’nin en çok tercih edilen restoranı...

Haberi Oku