Kültür:
banner175
Pamukkale'ye yeni talimatlar
Denizli Valisi Ahmet Altıparmak, Beraberinde Pamukkale'den sorumlu Vali Yardımcısı İsmail Soykan ile birlikte kazı çalışmalarını yerinde incelemek için Pamukkale'ye giden Vali Dr. Ahmet Altıparmak, ilk olarak yapımında son aşamaya gelinen Kuzey Kapı ziyaretçi kabul merkezinin son durumu hakkında bilgi aldı. Müze Müdürü Hasan Hüseyin Baysal ve İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Gülsüm Çelebi'den gelinen son nokta hakkında bilgiler alan Vali Altıparmak, mevcut Denizli turizm tanıtım haritasının yenilenmesini istedi. Yeni haritanın daha anlaşılır ve görsel zenginliğinin fazla olması talimatını veren Vali Dr. Ahmet Altıparmak, ziyaretçi kabul merkezindeki eksikliklerin hızla tamamlanarak hizmete açılmasını söyledi.
 
Daha sonra Pluotonium'a (Cehennem Kapısı) geçen Vali Dr. Ahmet Altıparmak, buradaki kazı ve restorasyon çalışmaları hakkında İtalyan Kazı Heyeti Başkanı Ord. Prof. Dr. F. D'Andria'dan bilgiler aldı. Pamukkale'de 1957 yılında başladıkları ve halen devam eden kazı çalışmaları hakkında bilgiler veren ve çalışmaların hızla devam ettiğini belirten Ord. Prof. Dr. F. D'Andria, 2 bin yıl önce bölgede yaşayan insanların buradaki yaşantıları hakkında da bilgiler verdi. 2011 ve 2014 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları sırasında Pluotonium'anın Cehennem Tanrısı Plouton ile karısı Persephone’ye adanmış Küçük Asya’nın en ünlü tapınaklarından birisi olduğunun tespit edildiğini söyleyen D'Andria, Pamukkale Termal’i besleyen termal su kaynağının çıktığı ve zehirli gazın (karbondioksit) yayıldığı mağaranın önünde gerçekleştirilen törenleri tasvir ettiklerini söyledi. Bu nedenle mağaranın Cehennem Girişi olarak kabul edildiğini anlatan Prof. D'Andria, burada gaz soluyarak boğulan boğaların kurban edildiğini söyledi. Ayrıca bu alanda Plouton’un 3,50 metre yüksekliğindeki devasa bir heykeli, Cehennem Girişi’nin bekçisi üç başlı köpek olan Kerberos heykeli ile yeraltı dünyasının sembolü iki yılan heykelinin ortaya çıkartıldığını da ifade eden D'Andria, kutsal alanın Hellenistik Dönem’den (İ.Ö. II. yy) İ.S. III. yüzyıla kadar inşa edilen çeşitli yapılardan oluştuğunu belirtti.
 
Son olarak Antik Tiyatrodaki gelinen son durumu inceleyen Vali Altıparmak, buradaki restorasyon çalışmaları hakkında bilgi aldı. Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. F. D'Andria, 2009 yılında başlayan sahne restorasyon işlerinin 2013 yılında tamamlandığını, depreme karşı güçlendirme çalışması da yaptıklarını anlattı. Sahne ayağa kaldırıldıktan sonra ortadaki kapının üzerinde yer alan, İmparator Septimius Severus ve yanında karısı Iulia Domna’nın betimlendiği frizinin olağanüstü olduğunu söyleyen D'Andria, son birkaç yıldır Antik Tiyatroda yoğun katılımlı konser organizasyonları düzenlendiğini ifade etti.
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

DENİZLİDE GASTRONOMİ YOLCULUĞU: PUBLİN RESTORAN
Görkemli iç tasarımı ve muhteşem yemekleriyle Publin, Ege Bölgesi’nin en çok tercih edilen restoranı...

Haberi Oku