Kültür:
banner175
Sen ne güzel insandın Özay Gönlüm
Özay Gönlüm, aramızdan ayrılalı 17 yıl oldu. Onun öldüğü yıl doğanlar şimdi türkülerini mırıldansa da kendisini çok da tanımıyor. Biz de ölümünün 17’nci yıldönümünde “Bu dünyadan iyi ki Özay Gönlüm geçmiş” dedirtecek binlerce özelliğinden sadece birkaçını sizin için derledik.
 
NENEMİN MEKTUPLARI
 

 
Acıpayamlı öğretmen Mehmet Yılmaz’ın eseri olan Umman Nine’nin Mektupları Özay Gönlüm sayesince can buldu. Nenemin Mektupları ile ünlenen ve repertuara giren bu güzel eser Denizlili bir ninenin şehirde yaşayan torununa köyde olanları mektupla anlatmasını konu alır. Mektuplarda  Hıkkıdık Ülfet, Çoban Mıstavali, Dıbırdıbır Mehmet gibi gerçek karakterler ve ogünkü yaşamları günümüze kadar uzandı.
 
ONUN BİRİCİK YAREN’İ
 

 
Özay Gönlüm iyi bir cura (küçük bağlama) ustasıydı. Kucağından hiç indirmediği ve ‘Yaren’ adını verdiği bu enstrüman, Gönlüm’ün usta olduğu cura, bağlama ve çöğürün birleşiminde oluşuyordu. Yaren, Özal Gönlüm’le özdeşleşmiş bir enstrümandı.
 
GAYDIRIGUPPAK
 
 

Bu kelimeyi, Denizli dışında bir yerde yaşıyorsanız biraz zor duyarsınız. Özay Gönlüm’ün derlediği, şimdi bile vazgeçilemeyen Cemilem türküsünde geçen Gaydırıguppak onun sayesinde halen yaşayan bir kelime.
 
SAYESİNDE 200 TÜRKÜ YAŞIYOR
 
 
 
Özay Gönlüm TRT repertuarına çoğunluğu Denizli yöresinden 200 dolayında türkü kazandırdı. Gönlüm, 200 türkünün derleyicisi ve kaynak kişisidir. Aynı zamanda 30 civarında 33'lük ve 45'lik, 30 kadar kaset çıkardı.
 
SANKİ YAŞAMIŞSINIZ GİBİ HİKAYE ANLATMA YETENEĞİ...
 

 
Müzikal dehasının yanında tiyatral ve taklit eteneği de bulunan Özay Gönlüm’ün türküyü söylemeden anlattığı hikayeler, sanki oradaymışsınız hissi verirdi size... Sanki, sizin köyden geçen bir olayı anlatır gibi dinlerdiniz onu...
 
BONUS:
 
ALAMANYA MEKTUBU
 
 
Türklerin Almanya’ya göçünü, bilmediği bir kültüre adaptasyonunu ve köyüne özlemini anlatan o meşhur Alamanya Mektubu... Büyük üstat kadar olmasa da Bedirhan Gökçe’nin modern yorumuyla ustaya bir saygı duruşu...
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

DENİZLİDE GASTRONOMİ YOLCULUĞU: PUBLİN RESTORAN
Görkemli iç tasarımı ve muhteşem yemekleriyle Publin, Ege Bölgesi’nin en çok tercih edilen restoranı...

Haberi Oku