Özel Haber:
banner175
Asırlara damga vuran silah: Yatağan
1- KÖYÜN İSMİ KILICIN İSMİ


Yatağan isminin bu kılıca verilmesiyle ilgili birkaç rivayet var. En geçerli olanı kılıcın ilk üretildiği yerin Yatağan köyü olması... Kılıcın ustalarından Bektaşi Yatağan Baba’nın ismini köye vermiş olması da ayrı bir konu... Başka rivayet ise, kuşağa sıkıştırılan yatağanın, yan durmasından ötürü bu ismi aldığıdır.
 
2- BİLİNEN EN ESKİ VE EN GÜZEL ÖRNEĞİ BU


Saray kuyumcusu Ahmet Tekelü, ulaşılabilen en eski yatağanı 1525-1530 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman için yaptı. Türk sanatının zirve örneklerinden biri olan altın, fildişi, gümüş, yakut, firuze ve inci süslemeli bu yatağan Newyork /ABD Metropolitan Müzesi'nde sergilenmekte.
 
3- AVRUPALI İÇİN 'KELLE MAKASI'


Ünü dünyayı tutmuş, adı yeniçerilerle birlikte anılmış, bir dönem asker olmayan erkeklerin de en gözde aksesuarı olmuş, sıradışı bir silahtır yatağan. Hiçbir zaman birincil savaş silahı olarak kullanılmadığı açıktır; ama Avrupalıları, kuşağa çaprazlama yerleştirilmiş bir çift yatağana “kelle makası” adını takacak kadar etkilemiş olduğu da bir gerçektir.
 
4- SADECE BİR YANININ KESKİN OLMASININ ANLAMI VAR


Hacı Bektaşi Veli Hazretlerinin tavsiyesi üzerine Türkmen ustalar tarafından yapılan Kılıcın en önemli özelliği sadece tek tarafının keskin olması ve aman diyen, teslim olan düşmana ve hayvanata yaşama şansı vermesidir. Kavgalarda, açıkça üstün olan tarafın, zayıf olan tarafa yatağanın keskin ağzıyla değil de, sırtıyla müdahale etmesi bir görgü kuralıydı.
 
5- KESKİN VE SAĞLAM


Yatağan, pek çok doğu kılıcı gibi kavislidir, ancak (geleneksel kılıçların aksine) keskin ağzı içe gelecek biçimde, ters kavislidir. Çarpışma anında yüksek strese maruz kalan yatağanların ağızları çelikten, sırtları ise esneklik kazanması için demirden yapılırdı.
 
6- DÜŞMANA AMAN VERMEDİ

Pala, şimşir gibi kılıçlar, darbe enerjisini bıçağa yayarak, kesme üzerine odaklanırken, düz kılıçlar daha çok enerjiyi kılıcın ucuna yakın odaklayarak, daha sert darbeler vurma eğilimindedir. Yatağanda ise, kılıcın ucu keskin kenar üzerine yatırılarak, uç kısımın açısı değiştirilmiş, kılıç daha çok baş-boyun bölgesine vurulması için geliştirilmiştir.
 
Kaynaklar: 1, 2, 3
 
Kapaktaki Yeniçeri İlüstrasyonu: Erkan Ertürk/Deviantart
 
 

 

 

 
 
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Çatelçeşme’den Çınar’a bakışın 54...
Çocukluk ve gençliği babasının Çatalçeşme’deki fotoğrafçı dükkanında geçen Babadağlı Gazeteci...

Haberi Oku