Sağlık:
banner175
Alerjik astım her 10 çocuktan birinde görülüyor

Uz. Dr. İbrahim Cemal Maslak, alerjinin bağışıklık sisteminin yabancı maddelere karşı verdiği anormal tepkiler olduğunu belirterek, klinikte çocuklarda alerjik ve alerjik olmayan astım, tekrarlayan hışıltı atakları, alerjik rinit, besin alerjileri, ilaç alerjileri, alerjik egzama gibi deri alerjileri, anafilaksi gibi alerjik hastalıkların tanı, tedavi ve takiplerini yaptıklarını söyledi. 

Alerji hastalıklarından biri olan astımın çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalıklarından biri olduğunu anlatan Maslak, “Ülkemizde her 10 çocuktan birinde astım olduğu düşünülmektedir. Nefes darlığı, göğüste tıkanma hissi ya da ağrı, uzun süreli öksürükler, uykudan uyandıran öksürük ve hışıltı, eforla artan öksürük ve hışıltı varlığında astım mutlaka araştırılmalıdır. Astım semptomları; enfeksiyon, alerjenler ve egzersiz dışında hava kirliliği, tütün dumanı, kimyasa/kozmetik kokular ile de ortaya çıkabilmektedir. Bir diğer alerjik hastalık olan besin alerjisi ise bağışıklık sistemimiz tarafından besinlere karşı anormal yanıtın verilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Klinik olarak belirtiler hafif kızarıklık ve kaşıntı olabildiği gibi anafilaksi denilen yaşamı tehdit eden ağır alerjik reaksiyona da yol açabilmektedir. İnek sütü, yumurta gibi besinlere bağlı alerjiler yaşa bağlı olarak geçebilir, yer fıstığı, balık, kabuklu deniz ürünleri ve kuruyemiş alerjileri çok uzun yıllar hatta yaşam boyu devam edebilir. Egzamada da çoğunlukla erken çocukluk döneminde başlar. İleriki yaşlarda astım ve alerjik rinit gibi diğer alerjik hastalıkların gelişiminin habercisi olma özelliğini taşımaktadır. Egzaması olan çocukların yarısına yakınında besin alerjileri görülebilir. Egzamanın en önemli bulgusu cilt kuruluğudur. Kuruluğa bağlı olarak ciltte kaşıntılar meydana gelir” dedi. 

Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uz. Dr. İbrahim Cemal Maslak, son olarak Denizli Devlet Hastanesi’nde alerjik hastalıkların tanısında deri testleri, total ve spesifik IGE testleri, solunum fonksiyon testi, besin ve ilaç yükleme testleri, fiziksel ürtiker testleri, bağışıklık sitemi değerlendirmesinde kontitatif immunglobulin testleri çocuk immünolojisi ve alerji uzmanı eşliğinde yapılabildiğini söyledi. 

 

banner209
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Anne sütü bebeği enfeksiyonlara karşı koruyor
1-7 Ağustos Emzirme Haftasında anne sütünün önemine dikkat çeken Özel Egekent Hastanesi Çocuk Sağlığı...

Haberi Oku