Sağlık:
banner175
Laparoskopik cerrahi yeniden umut oldu

PAÜ Hastaneleri Genel Cerrahi A.D Öğretim Üyesi ve Özel Egekent Hastanesi doktorlarından Prof. Dr. Burhan Kabay ve Doç. Dr. Onur Birsen tarafından Denizli’de, 31 yaşındaki Çiğdem Adanalı’ya laparoskopik pankreas ameliyatı uygulandı.
 
Ameliyatı gerçekleştiren PAÜ Genel Cerrahi A.D Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Kabay, “Hastamız baygınlık, çarpıntı, halsizlik gibi ani başlayan yakınmalarla doktora gitmiş. Tetkikleri yapılırken kan şekerinin 40’ın altına düştüğü tespit edilmiş. Normal bir insanda kan şekeri 90’ın altına düşmez, en kötü 80’e kadar düşer ama bu rakamların altındaki değerler hipoglisemi dediğimiz bir bulgudur ve nedeninin mutlaka belirlenmesi gerekir. Yapılan muayene ve incelemeler ile hastanın pankreasında kitle tespit edildi. Bu kitlenin de insülin hormonunu kontrolsüzce ürettiği ve hastanın yakınmalarına neden olduğu belirlendi. İleri incelemeler sonrasında hastayla birlikte ameliyata karar verildi. Dünyada sayılı birkaç merkezde yapılabilen laparoskopik pankreas cerrahisi planlandı. Kapalı yöntemle gerçekleştirilen ve yaklaşık 2 saat süren ameliyat ile hastanın pankreasında oluşan kitle alındı. Ameliyattan kısa bir süre sonra yürüyebilen hastamızın çok az ağrısı oldu,  ertesi gün yemek yemeye başladı. Takiplerinde herhangi bir problem olmayan ve şikayetleri tamamen geçen hastamız ameliyattan 2 gün sonra servisimizden taburcu edildi. Yapılan ameliyatla hastanın tedavisi bitti. İlaç desteği almasına da gerek kalmadı” dedi. 
 
İNSÜLİNOMA 4 MİLYONDA BİR GÖRÜLEN BİR HASTALIK
İnsülinomanın nadir görülen bir hastalık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Burhan Kabay, “Sık karşılaşılan bir durum değil, 4 milyonda bir görülen  bir hastalıktır. Yani Türkiye’de yılda 5 ya da 6 hastaya bu teşhis konuluyor ve bu hastalara da belli cerrahlar müdahale ediyor. Kapalı pankreas cerrahisini en basitinden en zoruna kadar yıllardır yapıyorum ve 2001 yılından bu yana Denizli’de bu vakadan 16-17 hasta ameliyat ettim. Yani aslında Denizli’deki bütün bu insülin üreten tümörü olan hastaların tanı ve tedavisinde emeğim vardır” dedi.  
 
TÜMÖRÜN TAMAMI TEMİZLENDİ
Bu tür ameliyatlar için deneyimli bir ekip ve teknik altyapı gerektiğini bildiren Prof. Dr. Burhan Kabay, Özel Egekent Hastanesi’nin tüm olanaklara sahip olduğunu belirtti. Kabay, “Yapılan cerrahi operasyonun nadir görülen vaka olması, kapalı yöntem uygulanması ve  deneyimli bir ekip tarafından yapılması iyi bir sonuç getiriyor. Bunlardan birisi aksadı mı hasta hem tedavi olmaz hem memnun olmaz, bu açıdan deneyim önemli” diyerek hastanın aradığı şeyin de deneyim olduğunu ifade etti.
 
600’DEN FAZLA PANKREAS TÜMÖRÜ AMELİYATI
Laparoskopik cerrahinin avantajlarına değinen Prof. Dr. Burhan Kabay açıklamasında, “600’den fazla pankreas cerrahisi ve kanseri ameliyatı yaptım. Açık cerrahideki deneyimimi zamanla kapalı cerrahiye taşıdım. Kapalı ameliyatın birçok avantajı var, hastanın ağrısı çok az olur, uzun süre yatmaz, hemen yiyip içer ve sorunsuz bir şekilde evine gider. Çok avantajlı ancak teknik olarak zor bir ameliyattır, herkesin yapabildiği bir cerrahi de değildir. Biz Denizli’de pankreas cerrahisini kapalı yöntemle yaklaşık 4-5 senedir yapıyoruz. Bu bölgede de zaten ilk kapalı pankreas ameliyatını Whipple dahil ki genel cerrahinin en büyük ameliyatıdır, kapalı pankreas cerrahisini biz başlattık. Her şeyden önce bu tür ameliyatlar çok üst düzey teknoloji gerektiriyor. Hem özel aletler gerekiyor hem de görüntüleme sisteminizin çok iyi olması gerekiyor. Bu açıdan hastane olarak çok iyi bir alt yapımız var. Şimdiye kadar gerek obezite cerrahisi gerekse kalın bağırsak, mide kanseri ameliyatları gibi ameliyatlarda kapalı cerrahi tekniğini başarıyla uygulamaktaydık. Bundan sonrada bu tarz ameliyatları başarıyla gerçekleştirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
 
Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan 31 yaşındaki Çiğdem Adanalı ise, ameliyatın çok başarılı geçtiğini, kendisini oldukça iyi hissettiğini belirterek, ameliyatı gerçekleştiren başta Prof. Dr. Burhan Kabay ve Doç. Dr. Onur Birsen olmak üzere tüm ekibe teşekkür etti.




















 
 

banner209
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Anne sütü bebeği enfeksiyonlara karşı koruyor
1-7 Ağustos Emzirme Haftasında anne sütünün önemine dikkat çeken Özel Egekent Hastanesi Çocuk Sağlığı...

Haberi Oku