Sağlık:
banner175
Op. Dr. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Semih Mun 'Pandemi süreci anne adayları için hassas bir dönem kendilerine dikkat etmeliler”
Çünkü dünyanın özelliklerini bilmediği bir virüsün gebeler ve fetusların üzerinde neler yapabileceği konusunda yeterli bilgi yoktu. Paniğin en büyük nedeni domuz gribi salgınında yaşadıklarımız ve bu salgın sonrası kazandığımız bilgilerdi. Buna göre domuz gribi gebelerde, fetuslarda ve yenidoğanlarda çok ağır geçiyordu ve hastaneye yatma, ağır hastalık ve ölüm gibi kötü prognostik sonuçlar gebe olmayanlara göre 4-5 kat fazlaydı. İşte bu nedenle Covid-19 salgınında da tedirgin olundu. Ne mutlu ki bu salgın domuz gribinin aksine gebeleri çok fazla etkilemedi.”

Koronavirüs pandemisinde süreç iyimser ilerlese de varlığını hala sürdürdüğünü bu noktada da tedbirlerin kesinlikle sürdürülmesine vurgu yapan Op. Dr. Semih Mun koronavirüsün anne adayları üzerindeki etkisi ve neler yapılması gerektiği hakkında tavsiyelerde bulundu. “Gebeler özel bir durumu olması nedeniyle kendilerine çok daha özenli davranmalılar. Bu süreçte bağışıklık sistemini güçlü tutmak oldukça önemli. Evde doğal gıdalardan oluşan sağlıklı bir beslenme şekli düzenlenmeli. Tüm bu süreç boyunca sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi kaçınılmaz. Virüs bitmiş değil, bireysel önlemler esnetilmemeli ” dedi.

Hareketin sağlıklı yaşam için olmazsa olmaz olduğunu belirten Op. Dr. Semih Mun, “ Sosyal mesafe, maske ve hijyen kuralları dikkate alınarak açık havada yürüyüş yapmak, evde yapılabilecek esneme-germe hareketleri anne adayları için çok faydalı.” dedi.

Pandemi döneminde anne adayları tarafında en çok merak edilen sorulardan olan “Virüse yakalanırsam bebeğime zarar verir mi” sorusuna ise Mun, “Kovid-19 enfeksiyonu anne karnındaki bebeğe geçmiyor, gebeliği riske atmıyor anne de diğer insanlar gibi normal seyrinde tedavisini olup sağlıklı bir bebek dünyaya getirebiliyor. Eğer doğum anında anne kovid pozitif ise tabii ki biraz daha sıkı tedbirler alınıyor. Bebeği korumak açısından daha yoğun takip etmek gerekebiliyor" diye cevap verdi. Op. Dr. Semih Mun ayrıca Kovid-19 virüsünün anne sütünden geçmeyeceğini havayolu ile bulaşın daha yüksek olduğu için nefes temasından kaçınmak gerektiğini de belirtti ve "Dezenfeksiyon kurallarına uyularak anneler bebeğini emzirebilir. Son zamanda yapılan çalışmalar bize bunu gösteriyor" şeklinde konuştu.
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Anne sütü bebeği enfeksiyonlara karşı koruyor
1-7 Ağustos Emzirme Haftasında anne sütünün önemine dikkat çeken Özel Egekent Hastanesi Çocuk Sağlığı...

Haberi Oku