Sağlık:
banner175
PAÜ Hastanesi'ne hayat kurtaran solunum cihazı
Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erhan Uğurlu alınan cihazla ilgili şu bilgileri verdi:
Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Bağ hocamızın desteğiyle, hastane yönetimi göğüs hastalıklarında kullanmak üzere Türkiye’de ilk olan ultrasonik solunum fonksiyon testleri cihazını aldı. Bu cihazla basit spirometre, karbonmonoksit difüzyon ölçümü, vücut pletismografi (body box) ölçümleri, bronşprovakasyon testleri ve reversibilite ölçümleri yapılmaktadır. Bu cihazla  Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) tanısı ve izlemi rahatlıkla yapılmaktadır. Ayrıntılı bir şekilde akciğer volüm ve kapasitelerini ölçebildiği için, çeşitli nedenlerden dolayı akciğer ameliyatı olacakların ameliyat sonrası kalan kapasitelerini hesaplanıp, hangi hastaların ameliyat olması gerektiğine karar verilebilmektedir. Son zamanlarda kliniğimizde sıkça yapılan KOAH hastalarına bronkoskopik volüm küçültücü ameliyatları (akıllı sarmal tel tedavisi) için en önemli endikasyon nefes verdikten sonra akciğerde kalan hacimin artışlarıdır. Cihazımız olmadığı için hastalara yeterince tanı koyamıyorduk ya da bu testi yaptırması için hastaları şehir dışına göndermek zorunda kalıyorduk. Artık rahatlıkla endikasyon konulmakta ve hastaların mağduriyetleri giderilmektedir.
 
Astım hastalığının tanısını koymak zordur ve diğer hastalıklarla çok sık karışır. Yine astım hastaları atak halinde değilse, yapılan bütün testler normal olarak bulunur. Basit üfleme  (spirometre) ve geri dönüş ( reversibilite ) testleri tanı koymamıza olanak sağlar. Bu testleri normal olan hastalarda klinik sonrası diğer bir tanı koyma testi de bronşprovakasyon testidir. Eski cihazımızda bu test cihaza sonradan montelenmiş başka bir cihazla el ile yapılan dozlarla yapılmaktaydı. Bu cihazla tamamen otomatik olarak yapılmakta ve insan kaynaklı hatalar sıfıra indirilmektedir.
 
İnterstisyel akciğer hastalıkları Astım ve KOAH’dan sonra en sık görülen kronik akciğer hastalıklarındandır. Bu grubun en sık görülen hastalığı (İdiyopatik pulmoner fibrozis) (İPF) akciğer büzüşmesidir. Son yıllara kadar net bir tedavisi olmayan bu hastalığa son  2-3 yıldır yeni tedaviler eklenmişti. Sağlık bakanlığı bu tedavileri ödemek için difüzyon testlerini mecburi kılmıştır.
 
Göğüs Hastalıkları AD. Başkanı Prof. Dr. Sibel Pekcan ise akciğer hastalığı olan bir hasta için yapılması gereken bütün testlerin kliniğimizde yapılmasından dolayı başka bir merkez aranmasına gerek kalmadığı için hem hastalar adına hem de üniversite adına mutlu olduğunu belirtti.
 
PAÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Türkçüer; bu ölçümü yapan Denizli' de tek, bölgede İzmir'den sonraki tek merkez olmasının üniversitemiz ve hastanemiz için çok önemli bir hizmet olduğunu söyledi.
 
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Anne sütü bebeği enfeksiyonlara karşı koruyor
1-7 Ağustos Emzirme Haftasında anne sütünün önemine dikkat çeken Özel Egekent Hastanesi Çocuk Sağlığı...

Haberi Oku