Sağlık:
banner175
PAÜ'lü bilim insanlarından Alzheimer hastalığını yavaşlatacak proje
Türkiye Ulusal Ajansı ve AB Erasmus + programı tarafından desteklenen, Pamukkale Üniversitesi’nin yürütücülüğünde, Kırklareli Üniversitesi, İtalya’nın sivil toplum kuruluşlarından biri olan Cosvitec, Romanya’dan Cluj-Napoca Teknik Üniversitesi ve Denizli İnovasyon Derneği tarafından geliştirilen “Unuttuysan Tıkla/Click Me, If You Forgot: REMEM Projesi’nin ilk toplantısı PAÜ Teknoloji Fakültesi Toplantı Salonunda yapıldı.
 
Toplantıya, Pamukkale Üniversitesi adına Proje Yürütücüleri; Teknoloji Fakültesi Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Arzum Işıtan, Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Kapıkıran, Teknoloji Fakültesinde Görevli Bilgisayar İşletmeni Osman Han Arslan, projede yer alan öğrenciler, proje ekibinde yer alan üniversitelerin temsilcileri ile Denizli İnovasyon Derneği Başkanı Şaban Varol ve yetkililer katıldı.
Toplantıda ilk olarak katılımcı üniversiteden yetkililer, üniversite ve ülkelerini tanıtan sunum gerçekleştirdi. Daha sonrasında toplantı, Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Arzum Işıtan’ın projenin amacı ve projeye ilişkin süreci özetlediği genel sunum ile devam etti.
 
GEÇMİŞİ HATIRLATACAK
Sunumda Dr. Öğr. Üyesi Işıtan, projenin amacını; Alzheimer ve bunama (demans) hastalığı ile mücadele eden kişilerin ve onların bakımını üstlenen bakıcı ve yakınlarının günlük hayatlarını kolaylaştırmak olduğunu belirtti. Dr. Öğr. Üyesi Işıtan, proje kapsamında geliştirilecek mobil uygulama ile bu hastaların bakımını üstlenen kişiler için de eğitici bir rehber oluşturmanın yanında, hastaların da içerisinde hastaya özel mazisine ilişkin fotoğraf ve videolarla geçmişini ve kişileri hatırlayabilmesini, bellek geliştirici oyunlar ile hastalığın seyrinin yavaşlatılabilmesini hedeflediklerini belirtti. Alzheimer hastalarının günlük yaşantılarını devam ettirirken bir takım zorluklar yaşadığını hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Arzum Işıtan, hasta yakınları ve bakımını üstenen kişilerin, hastalara yardım ederken, duygusal stres yaşayabildiklerine dikkat çekti. Dr. Öğr. Üyesi Işıtan sözlerine şöyle devam etti: “Yapılan araştırmalara göre teknolojinin gelişimi ile birlikte sinir iletimine dayalı hastalıkların artacağı tahmin ediliyor. AB de bu çerçevede Demans hastalığı ile ilgili stratejiler belirledi. Bu kapsamda hazırlayacağımız ve adını “REMEM” olarak koyacağımız mobil uygulama ile erken aşamasından itibaren hasta ve hasta yakınlarına destek olmayı hedefliyoruz. Bu hatırlatıcı uygulamada yer alacak kişiye özel fotoğraflar, zekâ ve beceri oyunları ile hastalığın ilerleyişini yavaşlatacağız. Uygulama ile hastanın bakımını üstlenen kişi hem hastalık ile ilgili rehber niteliğinde bilgi sahibi olabilecek hem de ayrı ama bağlantılı bir uygulama ile hastanın günlük yaşamını takip altına alabilecek.
 
ALZHEİMER’İN BELİRTİLERİ
Sunumunda Demans hastalığının belirtileri ve ilerleme süreçleri hakkında bilgi veren, Türkiye ve Dünya’dan bu hastalığa ilişkin araştırma sonuçlarını paylaşan Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Kapıkıran ise bunama hastalığının ilerlemesi ile birlikte kişinin giyinme, yemek yeme gibi günlük işleri yapmakta zorluk yaşadığına değindi. Uyku bozuklukları, günlük işleri unutma, öfke patlamaları gibi durumların bu hastalıkta sıkça görüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Kapıkıran, hastanın günlük temel ihtiyaçlarını karşılamada yaşadığı güçlüklerin hasta yakınlarında da strese neden olabildiğine değindi. Prof. Dr. Şahin Kapıkıran sunumuna şu şekilde devam etti: “Demans hastalığının ilerlemesi ile birlikte hastada uyku hali, motivasyon kaybı, öfke, sık ağlama atakları, iştah ve uyku bozuklukları gibi belirtiler meydana gelir. Takıntılı inanç ve düşünceler nedeniyle hastalar hem kendi hem yakınlarının hayatlarını sıkıntıya sokmaktadır” .
 
2050’DE 135 MİLYON ALZHEİMER OLACAK
Sunumunda Alzheimer hastalığına ilişkin yapılan araştırmalardan çıkan çarpıcı sonuçları katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Şahin Kapıkıran, bu hastalığın özellikle 65 yaş üstündeki kişilerde görüldüğünü belirtirken, Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre bugün 40 milyon olan Dünyadaki hasta sayısının 2050 yılından itibaren 135 milyona çıkması beklediğini söyledi.  
 
2021’DE TAMAMLANACAK
İlk toplantısına PAÜ’nün ev sahipliği yaptığı “Unuttuysan Tıkla/ Click Me, If, You Forget” Projesi, kapsamında, farklı ülkelerden katılımcı üniversitelerde toplam beş toplantı gerçekleştirilecek. Projenin 2021 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Anne sütü bebeği enfeksiyonlara karşı koruyor
1-7 Ağustos Emzirme Haftasında anne sütünün önemine dikkat çeken Özel Egekent Hastanesi Çocuk Sağlığı...

Haberi Oku