Sağlık:
banner175
Şeker hastası çocukların devletten isteği var
Denizli’de çocukları diyabet olan anneler Çamlık Hayal Kahvesinde çocuklarıyla birlikte bir araya gelerek ortak sorunlarına bir nebze çözüm olacak diyabet sensörü konusunda yetkililere yardım çağrısı gönderdi.
 
Deha 20 Gazetesi’nden Kahraman Kahraman’ın haberine göre; Çocuklarının ömür boyu insülin kullanması gerektiğini belirten anneler, çocukların düzenli olarak kan şekerlerini ölçen, tehlikeli seviyede olması durumunda ikazda bulunan 15 bin lira civarındaki sensörün SGK tarafından karşılanmasını istiyor. Ya da önemli ölçüde destek bekliyor.
 
Denizli’de de çok sayıda ailenin bu sensörü alacak gücünün olmadığını, aylık maliyetlerin bellerini büktüğünü belirten anneler, çocukları için seslerine yanıt bekliyor. Hayatlarının diyabete endeksli olduğunu, okullarından günlük yaşantılarına hastalığın birçok olumsuzluğu ile karşılaştıklarını belirten çocuklar ise, devlet babanın konuyu çözüme kavuşturmasını istiyor.
 
MAĞDUR ANNE VE ÇOCUKLAR FERYAT EDİYOR
 
SELİN ERSAN: Kullandığımız pompa sensörün fiyatı yaklaşık 15 bin TL. Bunu maalesef devlet karşılamıyor. Benim çocuğum bunu kullanıyor ama her çocuk benim çocuğum gibi şanslı değil. Bunu devletin karşılamasını istiyorum ve bütün diyabetli çocuklarımızın sensör kullanmasını talep ediyorum. Devletin bu konuda bize destek olmasını istiyorum. Aylık sadece sensörün masrafı 500 TL, pompanın setlerinin fiyatı ise 3 aylık 150 TL. Bizim gibi diyatbetli başka aileler de var. Çocuklarımız sensör kullandığı zaman bunların şeker ölçümlerini her dakika görebiliyoruz. Cihazı olmayanlar aileler günde yaklaşık 15 defa şeker ölçümü yapmak zorunda kalıyor. Buna rağmen istenilen şeker değerine ulaşamıyorlar. Sensör de ise biz bunu her saniye görüntüleyebiliyoruz ve çocukların şekerlerine müdahale ediyoruz. Bizim kullandığımız yeni nesil pompa sensör belki 100 kişide yok. Bazı insanların ise bunu almakta maddi imkanları bulunmuyor”
 
15 YILDIR KENDİSİNİN, 4 YILDIR DA OĞLUNUN DİYABETLİ OLDUĞUNU SÖYLEYEN MÜNEVVER BATMAZ:  Her ikimizde insülün pompası kullanıyoruz ve bunun yanında sensör kullanmıyoruz. Bunun da nedeni sensörün maliyetinin yüksek olması. Sensörümüz olmadığı için gün içinde parmaktan ölçüm yapmak zorunda kalıyoruz. Özellikle oğlum okulda ölçüm konusunda sıkıntı yaşıyor. Çünkü fiziksel aktivitelerinin fazla olduğu derslerde şekeri düştüğü için öğretmeni şekerini ölçüyor. Öğünlerde çok yüksek karbonhidrat aldığı zaman ise çok sık ölçüm yapıp cihaz ile insülün göndermemiz gerekiyor. Bununla birlikte iki tane oğlum var ve ilk oğluma hamile olduğum zaman insülün kalemi kullandım. Kalemle stabil bir şeker seviyesi gösteremediğim için birkaç kez hipoglisemi komasına girdim ve oğlum 8 aylık doğmak zorunda kaldı. İkinci oğluma hamileyken insülün pompası kullandım ve bir sıkıntı yaşamadım. Pompanın bize böyle bir faydası bulunuyor. Sensör kullananlar daha esnek bir yeme içme yaşamına sahip ve şekerlerini parmaklarını delmeden ölçebiliyor”
 
MUSTAFA MERT BOZKURT (13): Günde 15 defa şekerim ölçülüyor. Bu yüzden parmaklarım yara bere içinde. Parmağım bir defa enfeksiyon kapmıştı ve şişti. Dersin ortasında önemli bir konu olduğun şekerimin düştüğünü hissediyorum ve ölçüyorum. Ardından annemi aramam gerekiyor ve o sırada konuyu kaçırıyorum. Bu da beni derslerden geri bırakıyor. Sensör olursa 5 dakikada bir ölçüm yapıyor ve düşük olursa uyarıyor. Parmaklarımı sürekli delmem beni etkiliyor. Yazılarım zaten kötü, parmağımın delik olması biraz daha kötüleştiriyor.”
 
CEYLİN ELİF ALKIN (15): Enjeksiyon sistemi genellikle iğneyle yapılıyor ve insanlar tarafından uyuşturucu bağımlısı zannediliyoruz. İnsülün pompası daha çok telefon gibi göründüğü için dikkat çekmiyor. İğne kullandığımız zaman arkadaş ortamından dışlanma yaşıyorum ve daha genç yaştayım. Sensör kullanmaya başlayınca daha rahat oldu” diye konuştu. Anneler ve çocukların tek isteği sensör noktasında devlet babanın seslerini duyup, soruna çözüm bulmaları.
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Anne sütü bebeği enfeksiyonlara karşı koruyor
1-7 Ağustos Emzirme Haftasında anne sütünün önemine dikkat çeken Özel Egekent Hastanesi Çocuk Sağlığı...

Haberi Oku