Siyaset:
banner175
Bakan Zeybekci gençlere anayasa değişikliğini anlattı
TGRT Haber ekranlarında yayınlanan “Gençlerle Büyük Buluşma” programının konuğu Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ydi. Programa katılan gençler, Bakan Zeybekci’ye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve güncel konularla ilgili merak ettiklerini sordu.
 
Bakan Zeybekci, ‘Almanya ve Hollanda ile hükümetler arası bir problemleri olmadığına’ dikkat çekti. Zeybekci, Batı’daki Nazist ve faşist uygulamaların takipçisi olacaklarını kaydetti ve “Kimse bunu acziyet zannetmesin!” uyarısında bulundu.
 
Avrupa’daki uygulamaları değerlendiren Bakan Zeybekci, ‘diktatör’ iddiası ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan karalamalar için “Batı, anormal olanı, normalleştirmeye çalışıyor. Halkın seçtiğini, diktatör olarak gösterip olağanlaştırmak istiyor. Bunun gereğini biz yapacağız. Onurlu ülkeler de Viyana’daki, Bern’deki ve Avrupa’nın diğer kentlerindeki antidemokratik afişler, çirkin sözler için hukuki süreç başlatır, en azından yapılanları kınar ve bunları tasvip etmediğini resmi olarak açıklardı. Bir Türk bakan olarak böyle yapmalarını bekledim. Oysa, 15 Temmuz’dan sonra da aynı şekilde davrandılar. Dost ülkeler, demokrasinin arkasında olduklarını, yaşananları kabul etmediklerini söyledi. Ama 3 gün, 5 gün sonra hâlâ ‘ama, fakat, ancak, lakin’ diyerek; evirip çevirenler de oldu. 16 Nisan’a doğru giderken yaşanan bu süreçte, Avusturya ve Almanya gibi ülkeler hâlâ aynı şekilde davranıyor. Bu millet, hiç kimseden demokrasi ve insan hakları dersi alacak değil!” ifadelerini kullandı.
 
Batı’da faşist, Nazist gösteriler olsa da hükümetler düzeyinde iyi ilişkilerin sürdüğünü de kaydeden Bakan Zeybekci, “Almanya’ya indiğimde oradaki mevkidaşım Ticaret ve Ekonomi Bakanı beni şahsi telefonundan aradı; ‘Hoş geldin demek için aradım. Bir şeye ihtiyacın var mı? Bugün pazar, herhangi bir şey olursa ulaşamazsın belki diye, numaramı bilmen için arıyorum. Bir şey olursa, ne olur beni ara. En kısa sürede görüşelim’ dedi. Hükümetler arası ilişkilerde bir problem yaşanmıyor. Hollanda’daki vaka sonrası da benim karşılığım olan Ekonomi Bakanı bizzat aradı ve yaşananlardan üzgün olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres dayanamayıp ‘Hollanda’da diplomatik kurallar çiğnendi’ açıklaması yaptı. Bu sürecin peşini bırakmayacağız. Kimse yaşananları acziyet olarak görmesin. Türk devleti ve milleti güçlüdür. 15 Temmuz’daki demokrasi zaferi, dünyadaki hiçbir milletin başaramayacağı bir olaydır. Dünyadaki hiçbir millet tankları elleriyle durdurmadı. Ellerindeki tek silahları bayrak olan milletimiz, ölümü görüyor, önündeki ölüyor buna rağmen ölümün üzerine yürüyordu. Biz slogan üreten bir ülkeyiz; başkalarından akıl almaya da ihtiyacımız yok” açıklamasında bulundu.
 
Bakan Zeybekci, Türkiye’nin ABD ve AB ile yaşadığı sorunlar ile ilişkilerin kopmasına farklı bir bakış açısı da getirerek, “Onlar, dünyanın en zengin enerji ve ham madde kaynaklarının olduğu yerde, dünyanın en büyük ticaret yollarının veyahut kültür yollarının buluştuğu bu coğrafyada haritaları yeniden çizmek istiyorlar. Türkiye olarak biz ise ‘Durun, bir dakika!’ diyoruz. O bir dakikayı hatırladınız mı? 'Bir dakika!' dediğimiz için Türkiye’nin olmasını istedikleri konum olduğumuz yer ve gittiğimiz yol değil. Onlar Türkiye’yi eski yerinde görmek istiyorlar. Yani yönettikleri ve kontrol ettikleri yerde! Halbuki bölgesinde güçlü bir Türkiye, her fırsatta onlar için çok daha anlamlı” diye konuştu.  
 
16 Nisan'ın bir çok şeyi değiştireceğini de vurgulayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “IMF’nin ekonomi masası şefinin Türkiye’ye geldiğindeki surat ifadesine göre piyasalarda borsalar oynar, faiz yükselir ya da düşerdi, kur da tepe takla olurdu. Veyahut merhum başbakan Bülent Ecevit'in hastane odasının camından el salladığı gün, piyasalar toparlanırdı. Bir zamanlar bu ülkede, belki 2-3 ay bakanlar kurulu toplanamazdı. Şimdi ise Türkiye artık başka bir noktada… O gün Türkiye’nin milli geliri 200 milyar dolardı. Şu anda ise Türkiye’nin milli geliri 861 milyar dolar. O gün Türkiye’nin bütçe açığı yüzde 10’lar seviyesindeydi. Şu anda ise Türkiye’nin bütçe açığı yüzde 1’in altında… Türkiye’nin cari açığı yüzde 12’ler seviyesindeydi. Şu an yüzde 4’ler seviyesinde… Finansman ihtiyacı duyulan cari açık ise yüzde 2’ler seviyesinde… Kamu borçlarının milli gelire oranı o gün yüzde 80’ler seviyesindeydi. Şu an yüzde 30’lar ile Avrupa Birliği ülkelerinin 25 üyesinden daha iyi bir yerde. Avrupa Birliği’ndeki tüm ırkçı ve radikal yaklaşımların arkasında yatan gerçekler işte bunlar… Şimdi tek eşik kaldı; o da 16 Nisan. Onu da aştığımız takdirde olabilecekleri biliyor ve korkuyorlar!” değerlendirmesinde bulundu.
 
Bakan Zeybekci, ekonomi verilerini paylaşırken de “2016'nın son aylarında başlattığımız desteklerden sonra ihracattaki artış kasım ve aralık aylarında yüzde 9,5 ile 8,8'den başladı, Ocak ayında yüzde 18'lere kadar çıktı. İlk iki ay itibariyle ihracatımızdaki toplam artış yüzde 6,8'dir. Mart'ta da cumhuriyet tarihinin aylık zirvesi olacak. İhracat verileri, mart ayı içinde yüzde 15’in üzerinde büyüyecek. O zaman 'Ekonomi Bakanı söylemişti' dersiniz” diye konuştu.
 
Zeybekci, girişimcileri yatırım yapmaya da davet etti. Bakan Zeybekci, “Yatırım teşvik desteklerimiz var. En son çıkardığımız, proje bazlı yatırım teşvik sistemi oldu. Girişimcilere terzi usulü bir destek sağlıyoruz ve altını çizerek söylüyorum ki dünyadaki en iddialı teşvik modeli bu. En iddialılarından biri değil; en iddialısı! Yatırımcı bize geldiğinde yatırım yeri bedelsiz, vergiler uygun görülen zamana kadar; kurumlar vergisi, gelir vergisi, sigorta primleri gibi tüm vergiler de sıfır… Gerek görülen süre kadar da enerji giderlerini yüzde 50’sine kadar destekleyeceğiz. 5-10-20 milyarlık büyük yatırımlar için de firmanın kullanacağı kredinin faizlerinin tamamının karşılanmasını biz üstleniyoruz. Yatırım çok büyük ise ve yatırımcı buna tek başına girmek istemiyorsa, varlık fonu ile yüzde 49’luk kısmı kadarını biz karşılıyoruz. Ama 'En geç 5-10 yıl içinde yüzde 49’luk hisseyi ya sen geri alacaksın ya biz devlet olarak bunu Borsa’da satarız' diyoruz. Yatırım büyük, teknolojik önemi de yüksek ise savunma, enerji ve sağlık gibi, kamu garantisi ve koruma getiriyoruz” dedi.
 
PROGRAM SOSYAL MEDYADA DA KONUŞULDU
 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye stüdyodaki konukların yanı sıra gençler sosyal medya üzerinde de sorular yöneltti. Bakan Zeybekci’ye #GençlerTGRTdesoruyor başlığıyla izleyicilerin sosyal medya hesaplarından destek mesajı ve soru yağdı. Başlık, sosyal medyada en çok konuşulanlar sıralamasında da yer aldı.
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Ekrem Başer: “Biz biriz, birlikte güçlüyüz!”
Denizli’nin genç milletvekili adayı Ekrem Başer, Türkiye’nin refahı, huzur ve mutluluğu için çalışmaya...

Haberi Oku