Siyaset:
banner175
Denizli'de Cumhur ittifakı 4, Millet ittifakı 4 vekil çıkarır
Boyacı’nın “24 Haziran seçimleriyle ilgili değerlendirmem: 4 vekil isteyen 280 bin oy almalı” başlıklı yazısı şöyle:
 
24 Haziran seçimlerine artık sayılı günler kaldı. Pazar günü sandık başına gidip Türkiye’nin yeni yönetim sistemi için oylarımızı kullanacağız. Cumhurbaşkanlığı sistemiyle artık yürütme yetkileri Cumhurbaşkanı’nda toplanıyor. Yürütme yetkisini yoğun olarak kullanan Başbakan artık olmayacak. Meclis ise sadece yasama görevini yapacak, yürütme üzerindeki denetim yetkisi bu sistemde önemli ölçüde elinden alındı. Seçim yasakları başladığı için 24 Haziran’la ilgili anketler yayınlanamıyor. 24 Haziran seçimlerinde ikinci tur sadece Cumhurbaşkanlığı seçimi için geçerli. Yani milletvekili adayları ikinci tura gitmeyecek. 24 Haziran’da kullanılacak oylarla TBMM’de illerini temsil edecek 600 milletvekili belirlenecek. 6 Cumhurbaşkanı adayından biri yüzde 50’yi geçemezse 8 Temmuz’da tekrar sandığa gidecek ve en çok oyu alan iki aday arasında tercih yapacağız.
 
D’HONDT YÖNTEMİ
27. Dönem’de TBMM’de Denizli’yi 8 milletvekili temsil edecek. Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılınca Denizli’nin de vekil sayısı 7’den 8’e yükseldi. 24 Haziran seçimlerine ittifaklarla gidileceği için milletvekillerinin dağılımında da ince hesaplar devreye girdi. Ülkemizde seçimlerde milletvekillerinin dağıtımının hesaplanmasında D’Hondt yöntemi kullanılıyor. Belçikalı matematikçi ve hukukçu Victor D’Hondt tarafından geliştirildiği için bu adı alıyor. Türkiye’de 1961’den bu yana iki seçim hariç bu yöntem kullanılıyor. Partilerin aldığı oylar o ilin çıkaracağı milletvekili sayısına ulaşılıncaya kadar 1,2,3,4,5,6,7….’ye bölünüyor ve bulunan rakamlar büyükten küçüğe doğru sıralanarak milletvekilliğini kazananlar belirleniyor.
 
İKİ KEZ UYGULANACAK
24 Haziran’da bu yöntem ittifaklar olduğu için iki kez yapılacak. Önce partilerin aldığı oylar sayılacak, ardından ittifak oyları partilere seçim bölgesindeki oy oranlarına göre dağıtılacak. D’Hondt yöntemi önce ittifakların oylarına uygulanacak. İttifakların çıkardığı milletvekili sayıları belirlendikten sonra, yöntem bu kez ittifakı oluşturan partiler arasında uygulanacak ve hangi partinin kaç milletvekiline sahip olacağı hesaplanacak. Hesaplama sisteminin karmaşık olması nedeniyle 24 Haziran’da milletvekillerinin kimler olacağının belirlenmesinin gece geç saatlere kadar süreceğini, hatta 25 Haziran’a sarkacağını düşünüyorum.
 
DENİZLİ SİMÜLASYONUM
Milletvekili belirleme yöntemini özetledikten sonra Denizli’ye dönmek istiyorum. Öncelikle belirteyim, bu similasyon şahsi değerlendirmemdir. 1993’ten bu yana takip ettiğim 13 seçim ve yanılmıyorsam 5 referandumun getirdiği birikimime ve partilerin seçim performanslarını yorumlayarak bu similasyonu yapıyorum. Denizli’de 24 Haziran’da 2 bin 367 sandıkta 747 bin 897 seçmen sandığa gidecek. Son seçimleri ve referandumu dikkate aldığımızda seçimlere katılım oranının Denizli’de yüzde 87-90 arasında olacağını öngörüyorum. Kalıtımı yüzde 90 olarak alırsak 663 bin oy kullanılacak. Katılım yüzde 87 olursa kullanılan oy 650 bin 670’e düşüyor. Yüzde 90 katılım üzerinden hesaplama yaparsak kullanılan oylardan 10 bininin geçersiz sayılacağını öngörürsek-bu seçimde geçersiz oy sayısı daha düşük olabilir- yaklaşık 650 bin geçerli oy kullanılacağını söyleyebiliriz.
 
4 VEKİL İSTEYEN EN AZ 280 BİN OY ALMALI
Milletvekilliği seçimlerine 8 parti katılıyor. AK Parti ve MHP’nin kurduğu Cumhur İttifakı (BBP destekli) ile CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin oluşturduğu Millet İttifakı’nın yanı sıra HDP, Vatan Partisi ve Hüda Par’da seçime tek başlarına giriyor. Denizli’de ittifak dışında kalan partilerin toplam oylarının yaklaşık 35 bin civarında olacağını tahmin ediyorum. Bu rakam belki 30 bine düşer, belki 40 bine çıkar, ötesi olmaz. Geçerli olarak hesapladığımız 650 bin oydan 35 bin oyu çıkarırsak Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’na 615 bin oy kalıyor.
 
350 BİNİ BULAN 5’İNCİ VEKİLİ KAZANIR
615 bin oydan ittifakların ne kadarını alacaklarını öngörmek biraz zor. Çünkü, yeni kurulan İYİ Parti’nin performansını henüz bilmiyoruz. Elimizde bir veri yok. Ama MHP’de parti içi muhalefetin ateşinin Denizli’den yakıldığını düşünerek tahmin yapabiliriz. Partilerin listeleri, aday profilleri, seçim kampanyası performanslarına bakarak iki ittifakın arasında çok yüksek oranlarda –yüzde 10-15 gibi- fark olmayacağını öngörebiliriz. D’Hont sistemine göre hesaplama yaptığımızda ittifakların 4 milletvekili çıkarabilmesi için en az 280 bin oy alması gerekiyor. 5 milletvekili için ise en az 350 bin oy şart. Biraz daha özetlersek bir partinin bir milletvekili çıkarması için 70 bin oy alması gerekiyor. Yani bu durumda Denizli’de 8 milletvekili ittifaklar arasında 4-4 yada 5-3 dağıtılacak.
 
İTTİFAKLAR VEKİLLERİ NASIL PAYLAŞIR?
2014’ten bu yana yapılan seçim ve referandum oylarına, partilerin performanslarına, seçmenlerin partilerine bağlılık oranlarına bakarsak Denizli’de 24 Haziran’da en fazla kan kaybını MHP’nin yaşayacağını söyleyebiliriz. 7 Haziran’da Denizli’de 115 bin oy alan MHP, 1 Kasım’da yaklaşık yüzde 4 kan kaybetmiş ve 93 bin 600 oya düşmüş. Ardından parti içi muhalefet süreci ve İYİ Parti’nin kurulmasını da hesaplarsak MHP’nin Denizli’de sergileyeceği performans ve Cumhur İttifakı’nı yapacağı katkı çok merak ediliyor. Aday sıralaması da önemli oranda milliyetçi seçmenin tercihini değiştirmesine neden oldu. Bu nedenle MHP’nin Denizli’de 70 bin oya ulaşıp, milletvekili çıkarmasını biraz zor görüyorum. Cumhur İttifakı 4 milletvekilliği kazanırsa bunun tamamı AK Partili isimlerden oluşur görüşümde ısrarcıyım.
 
CHP DİKKATLİ OLMALI
Millet İttifakı’nda ise CHP’nin seçim performanslarına bakarak 3 milletvekillini kazanır görüşü hakim. Ancak burada CHP’nin dikkat etmesi gereken önemli iki konu var. Bunlar barajı geçmesi için CHP’den HDP’ye ve CHP’nin bazı politikalarını beğenmeyip İYİ Parti’ye gidecek oylar. Bu oyların oranı artarsa CHP, 3. milletvekilini tehlikeye atabilir. 1 Kasım’da Gülizar Biçer Karaca’nın yaşadığını bu kez Teoman Sancar yaşayabilir. Bu yüzden kalan kısa sürede daha sıkı çalışmalı ve 3. milletvekilliğini çantada keklik görmemeleri lazım. İYİ Parti, 24 Haziran’ın kapalı kutusu. İlk kez seçime katılacağı için performansını net olarak tahmin etmek zor. Anket verileri , aday listesi ve Denizli’deki çalışmalara bakıp bir milletvekilliği kazanır diyebiliriz. Özetle, Denizli’de yarış yeni sistemle kazanılan 8. milletvekili almak üzerine kurgulanmış durumda.
 
MİLLET İRADESİ SANDIĞA YANSIYACAK
Doğal olarak tüm değerlendirmelerimiz bazı verilerin ve kişisel tecrübelerin yorumlanmasından ibaret. Seçim sonucunu millet sandıkta oylarıyla belirleyecek. Halkın iradesini sandıklar açılmadan şöyle olacak, böyle olacak demek had aşmak olur. Bizim yaptığımız gözlem ve verilerin yorumlanmasından ibaret. Son söz seçmenin.
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Ekrem Başer: “Biz biriz, birlikte güçlüyüz!”
Denizli’nin genç milletvekili adayı Ekrem Başer, Türkiye’nin refahı, huzur ve mutluluğu için çalışmaya...

Haberi Oku