banner175
700 yıllık tarihe sahip Nikfer Bezini dokumayı bilen tek kişi kaldı
Tavas’ın Nikfer Mahallesi’nin en önemli ürünü kendi adıyla anılan bezi. 700 yıllık geçmişi olan, yüzde 100 pamuktan dokunan, yaz aylarında serin, kış aylarında sıcak tutan Nikfer Bezinden geçmişte elbise, şapka, ayakkabı yapılıyordu. Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos seferinde, sağlam ve dayanıklı olması nedeniyle, gemilerin yelkenlerinde kullanmak için metrelerce Nikfer Bezi aldığı rivayet ediliyor.
 
Deha 20 Gazetesi’nden Şengül Boz, yok olmak üzere olan bu tarih için Nikfer’e gitti ve bir kültürün son temsilcisi olan Ümmühan Nine ile görüştü, görüşlerini özel haberinde aktardı:
Bir dönem mahallenin en önemli gelir kaynağı olan Nikfer Bezi yok olmak üzere. Nikfer’de artık bez dokunan tezgahlar depolarda çürüyor ya da müzelerde sergileniyor. Nikfer Bezi’ni bugün sadece 78 yaşındaki Ümmühan Apalı üretiyor. Yaşlı kadın 10 yaşında başına geçtiği tezgahta 68 yıldır bez dokuyor.
 
Yorulduğunu söyleyen Ümmühan Nine, yöreye has bezin üretimini gelecek taşımak için istekli gençlere öğretmek istiyor ama sonuç alamıyor. Gençlerin zor olduğu için bez dokumak istemediğini belirten Ümmühan Nine, “Bir dönem her evde tezgah vardı. Herkes bez dokurdu. Ama şimdi kimse kalmadı. Bir tek ben varım, ben de 78 yaşındayım. Artık yoruldum. Gelinime, kızıma öğretmek istiyorum ama onlar kabul etmiyor. Kimse öğrenmek istemiyor” diye konuştu.
 
banner209
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

“Güçlü Türkiye için Tavas hazır”
AK Parti Denizli Milletvekili ve Milletvekili Adayı Nilgün Ök, AK Parti Tavas İlçe Başkanlığı'nı...

Haberi Oku